COVID-19 pandemisi, stres konusunda şirket yönetimlerini ve dolayısıyla bu sorunu yönetme sorumluluğunu taşıyan İK bölümlerini çok daha hızlı, çok daha kapsamlı ve radikal önlemler almaya zorladı. Bu makalede çalışanlarına en uygun yaklaşımı geliştirmek için stres yaşantılarını ölçerek tanıyan, çevrimiçi stres programlarını ihtiyaca uygun biçimde devreye sokan, uzmanlar aracılığıyla çalışanlarına desteğini yoğun biçimde hissettiren, etkili bir kurum örneğiyle buluşacaksınız.
Schneider Electric, 180 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren ve bu süreçte endüstrinin gelişimine öncülük eden teknolojik bir firma. Günümüz itibarıyla 100’ü aşkın ülkede, 144 binden fazla çalışanımızla sürdürülebilir bir gelecek için ev, bina, veri merkez, altyapı ve endüstri sektörleri, dijital enerji ve otomasyon çözümleri sunuyoruz. Her kademedeki çalışanının iş hayatındaki memnuniyetine, mutluluğuna büyük önem veren ve onlarca ülkede, binlerce çalışanı olan bu küresel teknoloji şirketinin yönetmesi gereken en önemli konulardan biri de, pek çok sektörde olduğu gibi, “stres”. Schneider Electric’in Fabrika İK Direktörü ve MEA Bölgesi Müşteri Memnuniyeti ve Kalite İK Lideri olarak çalışanlarımızın stres kaynaklı her türlü sorunuyla ilgilenmek ve çözümler üretmek de benim sorumluluklarım arasında.
Pandemi, yeni stres kaynakları ekledi
Stresin, çalışanların iş hayatlarındaki mutluluğuna, huzuruna ve dolayısıyla verimliliğine etkisi; günümüzün aşırı değişken, hızlı, rekabet ve ekonomik koşulları zorlu dünyasında zaten yıllardır baş edilmesi gereken önemli sorunlardan biriydi. Tüm dünyayı gerek sağlık, gerek sosyal yaşam, gerekse ekonomik şartlar açısından son derece zorlayan COVID-19 pandemisi süreci de, stres konusunda şirket yönetimlerini ve dolayısıyla bu sorunu yönetme sorumluluğunu taşıyan İK bölümlerini çok daha hızlı, çok daha kapsamlı ve radikal önlemler almaya zorladı. Özellikle büyük şehirlerde günlük koşuşturma, trafik, uykuya ayrılan zamanı çıkarırsak ev, sosyal hayat ve iş hayatı 12-13 saate sıkışıyor. Bunlar arasında dengeyi bulmayı çalışırken çalışanların büyük çoğunluğunu zaten olumsuz etkileyen onlarca stres kaynağına, COVID-19 pandemisi ile bir anda, sağlık endişeleri, ekonomik sıkıntılar, evlerde kapalı kalma, sosyalleşememe gibi çok daha zorlu stres “kalemleri” eklendi.
Dört ölçekli stres tanımlama testi
Schneider Electric’in Fabrika ve MEA Bölgesi Müşteri Memnuniyeti ve Kalite İK Lideri olarak biz de, çalışanlarımızı stresten kurtarmak ve korumak için pandemi öncesinde de uyguladığımız birçok programı, yeni oluşan daha zorlu şartlara uygun olarak revize ettik, kapsamlarını genişlettik ve yoğunluklarını artırdık. Örnek vermemiz gerekirse, bu programlarımızdan biri, çalışanlarımıza uyguladığımız “stres testleri”. Schneider Electric bünyesindeki çalışanlarımız, 4 ölçekli tanımlama testi ile stres seviyelerini ölçebiliyorlar. Bu sayede kendilerinin duygusal, sosyal, fiziksel ve ruhsal ölçeklerde durumlarını görebiliyorlar ve bunun sonucu olarak ilgili uzmanlarca hazırlanmış çevrimiçi eğitimlere yönlendiriliyorlar. Bu eğitimleri mümkün olduğunca tanıtarak, kendi iyilik hallerini yönetmek konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Hatta Müşteri Memnuniyeti ve Kalite Liderimiz Hale Akalın, İyilik Hali (Well-Being) Şampiyonumuz olarak bir süredir bu bilinirlik kampanyasını şirket içinde çeşitli aktivitelerle destekliyor. Daha önce 6 bin kişiye uyguladığımız bu program ile, sağlıklı olma, işyerinde esneklik ve çalışma alanlarında önemli gelişmeler kaydettik.
Ayrıca, pozisyon veya departman gözetmeksizin tüm çalışanlarımızın yararlanabildiği çevrimiçi stres danışma ve destek hattı Avita ile çalışıyoruz. Avita destek hattından çalışanlarımıza hukuksal konular, anne-baba olma, psikolojik destek, sağlık da dâhil, diledikleri konuda yine uzmanlardan destek alma imkânı sunuyoruz.
Schneider Electric’in strese karşı programları
Pandemiyle birlikte zaten uygulamaya geçirdiğimiz evden çalışma ve esnek çalışma modelini, biz daha öncesinde trafikten kaynaklı gündelik lojistik stresi azaltmak için çalışanlarımıza flexibility@work kapsamında sağlamış, çalışanlarımıza evlerinden veya istedikleri lokasyondan, istedikleri zaman dilimlerinde çalışma esnekliği tanımıştık.
Tüm bunlara ek olarak, Schneider Electric bünyesindeki çalışanlarımız arasında yaptığımız çalışmalarda, en temel stres faktörlerinin başında, yoğun çalışma temposuna bağlı hareket kısıtlılığı sebebiyle zihinsel ve bedensel rahatlama ihtiyacının olduğunu gördük. Bu kapsamda, pandemi kısıtlamalarının izin verdiği ölçüde kayak, yoga, koşu, meditasyon, Kundalini Yoga gibi çeşitli spor aktiviteleri düzenleyerek çalışanlarımızı katılımları konusunda destekledik ve teşvik ettik. Beslenme kaynaklı stresi önlemek, alışkanlıklarımızı düzenlemek ve sağlıklı beslenmeye teşvik amacıyla, diyetisyen hizmeti sağlıyor, her ay beslenme alışkanlıklarımızla alakalı farkındalık seminerleri gerçekleştiriyoruz.
Tespit, uygulama, güncelleme
Sonuç olarak, küresel anlamda çok zorlu bir sürece yol açan pandeminin, var olan stres kaynaklarına çok daha ciddi biçimde yenilerini eklediğinin bilinciyle, Schneider Electric olarak tüm departmanlarımızda, tüm çalışanlarımızın çok daha rahat, mutlu ve stressiz zihinlere sahip olmaları için gerekli her adımı atıyoruz. Çalışanlarımızın stres seviyelerini sürekli gözlemliyor, sebeplerini belirlemek için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Çalışanlarımıza mümkün olduğunca stressiz şartlar sağlamak için programlar geliştirip zaman kaybetmeden uygulamaya koyuyor, gerektiğinde güncelliyor, ihtiyaçları halinde çalışanlarımızın profesyonel uzmanlardan yardım almaları için her türlü desteği ve imkânı sağlıyoruz. Schneider Electric olarak, çalışanlarımız adına var olan koşulları çok daha zorlaştıran COVID-19 küresel salgınının yarattığı stres de dâhil tüm zorlukları tersine çevirmek, onların memnuniyetlerini, verimliliklerini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz ve tüm iş dünyasını da bu konuda gerekli önlemleri almaya ve çalışanlarına mümkün olan her türlü desteği vermeye davet ediyoruz.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *