Bu yazıda pandemi dönemi ile birlikte değişen tüketici davranışlarına değinilerek tükettiği ürünle ilgili bilgi donanımını artıran tüketicinin üretim ve ticaret sektörlerini nasıl etkilediğiyle ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
Pandemi süreci hem iş dünyası, hem de sosyal hayatta “yeni normlar” yarattı. Bu dönem, birçok sektör için zorlu ancak öğretici bir süreç oldu. Süreç, iş yapma modellerinden tüketici eğilimlerine kadar birçok alanda büyük değişimleri ve yeni normları beraberinde getirdi.
İş modellerinde yeni normlar ortaya çıkıyor
Koronavirüs salgınının en yoğun yaşandığı dönemde, sağlığın ardından toplumun başlıca kaygısı temel ürünlere erişim olarak göze çarptı. Sürecin ilk günlerindeki panik havası zamanla azalsa da, tüketici davranışları ve eğilimlerinde büyük değişim ve dönüşümler ortaya çıktı. Bu süreçte temassızlık büyük önem kazanırken birçok “yeni norm” gerek iş süreçlerinde, gerekse sosyal hayatta etkisini gösterdi ve göstermeye devam ediyor. Birçok sektör, marka ve kurum iş yapış modellerinde önemli yeniliklere gitti, tüketicilerinin ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermek için yeni düzenlemeler ve uygulamalar hayata geçirdi. Tüketiciler ise hijyen ve güvenilir ürüne erişim konusunda daha hassas davranmaya başladı, ayrıca sağlıklı ürüne talepte büyük artış yaşandı. Gerek iş süreçleri, gerekse bireysel değişimde dijitalleşme ön plana çıktı. Marka ve kurumlar iş modellerini dijitalleştirmek için adımlar atarken tüketiciler de yaratıcı ve inovatif çözümlere olan tercihini artırdı.
Artık farkındalığı daha yüksek ve beklentileri daha net olan bir müşteri kitlesiyle karşı karşıyayız. Tüketiciler normalleşme döneminde ortaya çıkan yeniliklere ve değişimlere oldukça açık davrandı, dolayısıyla bu süreçte geleceği okuyabilen, tüketicilerin beklentilerini yönetebilen kurumlar fark yaratarak avantaj sağlıyor. Bunun yanı sıra, normalleşme döneminde markaların en önemli amacı, kar etmek değil işini sürdürmek olarak şekilleniyor. Bu süreci en iyi ve doğru şekilde atlatmak için üreticiden son tüketiciye, tedarikçiden işletmelere kadar ekonominin tüm halkalarının birbirini desteklemesi gerekiyor.
“Çalışmalarımızı bir “iş” olarak değil; ülkemize ve tüm dünyaya karşı bir “sorumluluk” olarak görüyoruz”
Korozo olarak içinde bulunduğumuz pandemi döneminde ortaya çıkan “yeni normlar”ı dikkatle takip ediyoruz ve iş süreçlerimizi bu doğrultuda yönetiyoruz. Özellikle herkesin hijyen ve gıda gibi kritik ürünlere kolayca ulaşması için tüm çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Birincil önemde yer alan hijyen, gıda ve gıda dışı ürünlerin ambalajlarını üreten bir firma olarak, çalışmalarımızı bir “iş” olarak değil; ülkemize ve tüm dünyaya karşı bir “sorumluluk” olarak görüyoruz.
Her dönem olduğu gibi pandemi döneminde de tüm tedarikçilerimiz ile sıkı bir iletişim içerisindeyiz. Stok yönetimi çalışmalarımızı da büyük bir hassasiyetle sürdürüyor, tedarik zincirindeki tüm halkaları takip ediyoruz. Üretimde kullandığımız kritik hammaddelerle ilgili olarak ek siparişlerimizi vererek stok yönetimimizi ve planlamamızı gerçekleştiriyoruz. Bu noktada tüm Korozo çalışanlarımızın, ki biz tüm çalışanlarımızı bu dönemin birer kahramanı olarak görüyoruz; özverili çalışmaları, stok ve tedarik planlamalarımızın kusursuz şekilde işlemesini sağladı.
Pandemi, sürdürülebilirlik kavramının önemini bir kez daha hatırlattı
Tüm sektörlerde olduğu gibi ambalaj sektörünün de pandemi döneminde önemli çıkarımları oldu. İş yapış şekillerimiz değiştiği gibi hayata bakış açımız da değişti. Pandeminin ilk döneminde virüsün etkileri sektörlerde farklılık gösterdi. Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) satışları ise fiziksel mağazalardan sanal marketlere kaydı ve bu durum hala devam ediyor.
Normalleşme döneminde olsak dahi ikinci dalga ihtimali sektörleri bu duruma hazırlıklı hale getiriyor.
Aynı zamanda çok uzun zamandır konuştuğumuz sürdürülebilirlik kavramının büyük önem taşıdığını bir kez daha anlamış olduk. Sadece ambalaj sektörü değil, tüm sektörler bundan sonrası için özellikle kriz hazırlıkları ve yönetimi konusunda daha bilinçli hareket edecektir. Hammadde temini, üretim, lojistik, stok yönetimi gibi tüm fonksiyonların da entegre biçimde bu kriz senaryolarına uyumu konusunda düzenli olarak test edilmesi odak noktasında olacak.
Aynı zamanda sektör olarak pandemi sürecinde gıdaların güvenliğini sağlamakta büyük bir deneyim elde ettik. Tedarik zincirini aksatmadık. Birçok ülkede ambalaj sıkıntısı oldu. Ancak Türkiye’de tüketiciler ürüne anında ulaşılabildi.
Biz bu noktada Korozo olarak toplumumuz için üretirken ve ihtiyaçları olan ürünleri tüketicilere ulaştırırken, çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliğine en üst seviyede dikkat ediyoruz. Önlem uygulamalarımızı, bir çalışanımızın evden çıkışıyla başlayarak, tekrar evine döndüğü zamana kadar tüm süreci kapsayacak şekilde yönetiyoruz. İşe geliş gidişlerde riski azaltmak için servis sayısı iki katına çıkarıldı. Tüm servisler günlük olarak dezenfekte ediliyor ve fiziki mesafe kuralına göre yolculuk yapılıyor. Fabrikaya ulaşan çalışanlarımız termal kameralar ile izlenerek ve ateşleri ölçülerek içeri alınıyor. Düzenli olarak doktor kontrolü yapılıyor. İş yeri hekimimizin risk grubunda gördüğü tüm çalışanlarımız evlerinde istirahat ediyor. Sürekli olarak, tüm ortak kullanım alanlarının dezenfeksiyon ve temizliğini sağlıyoruz. Çalışanlarımıza hijyen kitleri dağıtıyor ve tüm ortak alanlarda sosyal mesafeyi koruyoruz.
Aynı şekilde yemekhanelerimizde sosyal mesafe kuralına göre oturuluyor. Paketli gıdalar ve tek kullanımlık servis eşyaları kullanılıyor. Sürecin en başından itibaren tüm çalışanlarımıza yönelik hijyen ve salgından korunma eğitimleri veriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın tüm koruyucu tedbir yönlendirmeleri düzenli olarak ekranlardan paylaşılıyor. Bilgilendirme posterleri hazırlanarak ortak alanlara yerleştiriliyor. İşi uygun personelimiz, iş sürekliliğimiz sağlanacak şekilde evden çalışma uygulamasıyla hizmet vermeye devam ediyor. Bu anlamda Korozo olarak, çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliğini en üst düzeyde koruyarak, toplum için üretmeye devam edeceğiz.
Sonuç
Pandemiyle birlikte hem doğada, hem de ekonomide değişiklikler olduğu için bu değişime uyum sağlamamız şart. İhracat yapanlar ve e-ticarete uyum sağlayanların ayakta kalacağı bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle ambalaj sektörü gelecekte çok daha önemli hale gelecek.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *