CarrefourSA’nın Değişime Uyum Süreci

CarrefourSA’nın Değişime Uyum Süreci

Bu yazıda Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki CarrefourSA’nın 52 şehrinde 9 depo, 653 market ve online market CarrefourSA.com ile 11bine yakın çalışanla günde 500 bin müşteriye hizmet verirken çevik liderlik ile hızla hayata geçirilen “Acil Eylem Planı” sayesinde hizmetine kaliteden ödün vermeden pandemi sürecine nasıl uyum sağladığını bulabilirsiniz.

Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki CarrefourSA olarak Türkiye’nin 52 şehrinde 9 depo, 653 market ve online marketimiz CarrefourSA.com ile 11bine yakın çalışanla günde 500 bin müşteriye hizmet veriyoruz.

Mart ayında pandeminin açıklanmasıyla birlikte kamu görev bilinciyle hareket ederek hem çalışanlarımızın, hem de müşterilerimizin sağlığı adına birçok önlemi ve yeni hizmeti hayata geçirdik.

50 maddelik bir “Acil Eylem Planı” hazırladık

İçişleri ve Sağlık bakanlıklarının uyarıları doğrultusunda 50 maddelik bir acil eylem planı hazırladık. Öncelikle çalışanlarımıza maske ve dezenfektan dağıttık, kasalarımıza paravanlar yerleştirdik ve çalışanlarımıza 30 dakikada bir el yıkama kuralı getirdik.

Marketlerimizde hızlıca dezenfeksiyon işlemlerine başladık ve bugün hala periyodik olarak bu işlemlere devam ediyoruz. Özellikle temasın en çok olduğu alışveriş arabalarına ve kasa hattına Sabancı Üniversitesi tarafından geliştirilen 30 gün koruyucu etkili yeni nesil nano teknolojik Antimic dezenfektan uyguluyoruz. Bunun yanı sıra merkezi hava sistemi bulunan mağazalarımızda temiz hava sirkülasyonu sağlıyor, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimlerini düzenli olarak kontrol ediyoruz.

Marketlerimizde sosyal mesafe kuralı uyguluyoruz; özellikle büyük alana sahip marketlerimizde sosyal mesafe rahatlıkla sağlanabiliyor, bu sayede müşterilerimiz geniş alanlı marketlerimizde güvenli alışveriş yapabiliyorlar.

Çalışanlar nezdinde aldığımız kararlara detaylıca değinecek olursak, genel müdürlükte evden çalışma sistemine geçip iç ve dış fiziki toplantılarla seyahatleri İçişleri Bakanlığı’nın genelgeleri çerçevesinde gerçekleştirdik. Kronik hastalığı olanlara pandemi süresince izin verdik.

Pandeminin yoğun olduğu dönemde özellikle online marketimizde görevlendirmek üzere 500 kişiye iş imkanı sunduk.

Kasalarda, Alo Sipariş ve Markette Hazır gibi yeni hizmetlerimizde temassız ödeme kullanmaya başladık. Böylelikle hem para, hem de kredi kartı gibi sık temas edilen alanlarla teması sınırlandırdık.

Lezzet Arası restoranlarımızda paket servis başlattık, bugün için açık olan Lezzet Arası restoranlarımızı her gün dezenfekte ediyor, çalışanlarımızı da sağlık kontrolünden geçirdikten sonra içeri alıyoruz. Açık mutfak anlayışının uygulandığı Lezzet Arası restoranlarımızda sosyal mesafeye uygun bir şekilde çalışılıyor. Her çalışanımız, 30 dakikada bir el yıkıyor.
Restoranların birçok noktasında el dezenfektanları yer alıyor. Yemeklerin servisi, çalışanlar tarafından gerçekleştirilirken salata, tatlı veya mezeler, müşterilere özel olarak paketlenmiş bir şekilde sunuluyor.

Her bir müşterinin ardından temas edilen tüm alanlar hijyenik şartlar çerçevesinde temizleniyor, bulaşıklar ise her seferinde 85 derece sıcak suyla yıkanıyor.

Birçok sektörde iş süreçlerinin online olarak yürütülebildiğini gördük

Yeni Neslin Sabancısı Liderlik Yetkinlikleri ve Değerleri ile CarrefourSA olarak yeni normlara hazır hale geldik. Kültürümüzü oluşturan değerlerimizden bir tanesi “sürekli gelişim”dir. Charles Darwin, “ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan… değişime en çok adapte olabilendir, hayatta kalan” demişti. Değişim Darwin’in sözünde de vurguladığı gibi kaçınılmaz bir süreçtir. Mühim olan bu yeni artlara uygun yeni düzenlemeleri, samimiyet, tutku ve cesaretle tüm çalışanlarımızın katılımı ile hayata geçirebilmektir.

Pandemiyle birlikte dijitalleşmenin önemi ortaya çıktı. Sabancı Holding’in kültürü içerisinde dijitalleşme önemli bir stratejik karar idi. İş süreçlerimizi ve sistemlerimizi dijitalleştirerek ve maliyet avantajı da yaratarak, tüm mevcut süreçlerimizi uzaktan çalışma ile yürütmeye devam ettik.

CarrefourSA olarak günlük iş süreçlerimizi Skype ya da Teams üzerinden yürüttük. İşe alımda adayların seçiminde Online Değerlendirme Merkezi uygulamaları yaparken bir taraftan insan kaynaklarında rutinleri olan tekrarlı operasyonel işlerimizi robotik süreçler ile yürütmeye başladık, iş gücümüzü ve insan kaynağımızı daha verimli iş alanlarına yönlendirebildik.

Öğrenme gelişim yolculuklarımızda çalışanlarımızın e-öğrenme, sınıf ve işbaşı eğitimlerini karma bir şekilde sıklıkla uyguluyorduk. Bu dönemde ağırlıklı olarak hem çalışanlarımızın, hem de paydaşlarımızın farkındalık düzeyini artırabilmek için “Maske Kullanımı”, “Sosyal Mesafe” gibi eğitimler ile dijital asenkron ve senkron eğitimler verdik. Bir taraftan da bu dönemde evden çalışmak zorunda kalan çalışanlarımız için “Ev Ortamında Sağlıklı ve Güvenli Çalışma” gibi eğitimler ile sürece uyumlarını kolaylaştırmaya çalıştık. Tüm yönetici yetiştirme ve geliştirme programlarımız ile mağaza açılışındaki işe yeni başlayan çalışanlarımızın sınıf eğitimlerini, artık sanal sınıflarda gerçekleştirmeye başladık.

Yine bu dönemde çalışanlarımıza 7/24 ulaşabilecekleri çalışan destek programları sağlarken bir taraftan da bu sürece daha kolay nasıl uyum sağlayabileceği ile ilgili online seminerler ile onların yanında olduk.

C – Mobil uygulaması ile kendi filyasyon sürecimizi başlattık

C – Mobil uygulaması ile beyaz yakalı çalışanlarımıza izinler vb. konularda destek olurken e-postası olmayan mavi yakalı çalışanlarımıza da rahatlıkla ulaşır hale geldik. Tüm çalışanlarımızın telefonlarına C – Mobil uygulamasının yüklenmesini sağlayıp duyurularımızı, online olarak bu aplikasyondan ulaştırdık. Hatta Mayıs ayından bu yana ülkemizde bir ilk olarak C – Mobil uygulaması üzerinden mesai saatleri içinde çalışanlar arasındaki sosyal mesafeyi ölçen ve kaydeden bir sistem çalışıyor.
Böylelikle “kim, ne zaman, hangi çalışanla ne kadar mesafede bir araya geldi?” gibi çok önemli bilgileri kaydediyor, kendi filyasyon sistemimizi yönetmiş oluyoruz. Hangi sektörde olursa olsun dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunu gördük. Dolayısıyla, perakende sektöründe e-ticaretin önemi daha da artacak.

Yine bu dönemde “çevik ve dayanıklı” olmanın önemini anladık. Hızlı bir şekilde hem finansal, hem de operasyonel olarak bu özellikleri gösterenlerin ayakta kaldığını gördük. İletişimin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Ekip kurmanın ve doğru ekipleri seçmenin önemini fark ettik. Çok bilgi sahibi olmadığımız bir konuda biraz el yordamı, biraz literatür ve biraz da içgüdüyle insanlığın başına ilk kez gelen bir kriz yönetildi.

İş arayanlar için de dijitalleşme bir fırsat; çünkü kişisel gelişim adına mesleki eğitimlerden yabancı dile kadar yüzlerce sertifika programı başladı.

Sonuç

Yakın gelecekte pandeminin ne kadar süreceğini bilmemekle birlikte görüyoruz ki uzaktan veya esnek çalışma modeli, hayatımızın vazgeçilmezi olacak. Burada uzaktan ekip çalışması ya da uzaktan liderlik, yeni öğrenilen bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. İşi yöneten aynı zamanda insan odaklı liderlere ihtiyaç var. Yeni dünyada, pandeminin ne zaman sonlanacağını bilemeden iletişim kanallarını ve araçlarını kullanmaya devam edeceğiz.

Kısaca dijital okuryazarlığın önem kazandığını söyleyebiliriz.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi