Değerli Kaynak Dostlarımız,

Dünya döndükçe insan canlısı hayat yolunda ilerlemeyi sürdürüyor ve bu ilerleyiş, karşılaştığı yeni sorunlarla başa çıkmasını gerektiriyor. Yeni çağın sorunları eskisinden farklı ve yenilikçi yollar bulmak için anlamak yetmiyor. Bağ kurmak ve bu bağı sürdürmek, ilerlemeyi mümkün kılıyor.

Bağ kurmak, tanımak, üretmek, uygulamak ve test etmek. Tasarım odaklı düşüncenin bu beş adımı kullanıcıların sorunlarına çözüm bulmayı ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyor. Benzer şekilde, çalışanla bağ  kurmak, ihtiyaç ve sorunlarını tanımak, onu ofis yaşantısıyla sınırlı kalıpların dışında düşünmek, sınırlarını aşacağı, yeni deneyimlere onu teşvik etmek ve tüm bu süreçte ondan geri bildirim almak, çalışan deneyimini iyileştirmeye hizmet ediyor.

Çalışan deneyimi, kişinin aday olarak karşılaştığı iş ilanından, görev süresi boyunca o kurumda gözlemleyip yaşadıklarına ve işten ayrılma yaşantısına kadar uzanıyor. Müşteri deneyimine yatırım yapan şirketler, artık çalışan deneyimini de odağına alıyor. Bir kurumun çalışan deneyiminde uzmanlaşması  için çalışan yaşam döngüsünün her aşamasında çalışanlarını dinlemesi ve kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturması gerekiyor. Çünkü çalışanların kişilik ve değerlerindeki farklılıklar, yaşadıkları ve deneyimledikleri arasındaki farkı da belirliyor. Bu farkı göz önünde bulundurmayıp genel geçer yönetim stratejileriyle hareket etmek, çalışanla kurum arasında giderek büyüyen bir uçuruma neden oluyor.

Bu sayıda yazarlarımız çalışan-kurum ilişkisinde deneyimin yerini farklı boyutlarıyla incelediler. Çalışan deneyimini hem çalışanların, hem de kurumların gözünden değerlendirdiler.

Öyle görülüyor ki; çalışanlar artık, bir tüketici olarak önde gelen B2C markalarıyla etkileşime girdiklerinde olduğu gibi, işlerinde de benzersiz bir deneyim yaşamayı bekliyor. Yeni dönemde iş ve aile hayatının sınırları silikleşti ve aynı duygu dünyasında birleşti. Çalışanlar aile ortamında deneyimledikleri o biriciklik hissini, evlerinden yürüttükleri işlerinde de yaşamak istiyor. Gelecek dönemde deneyim, deneyip göreceğimiz bir geçici heves olmanın ötesine geçecek. Denemeden bilemeyeceğimiz yeni bir dünyanın kapılarını açacak.

Bu yeni dünyayı birlikte deneyimlemek dileğiyle,

Prof. Dr. Zuhal Baltaş

“Bana Kendimi Değerli Hissettir!”

İşletmelerin ayakta kalmasını sağlayacak en kritik kaynak olan insan gücümüzün yepyeni niteliklere sahip, düşüncelerini dile getirmekten hiç çekinmeyen, beklentileri yüksek, talepkâr bir tarafını yeni yeni keşfetmeye başlıyoruz. Groupe Atlantic’in çalışanlarına dair bu keşifleri, yeni uygulamaları hayata geçirmek için onlara ilham veriyor. Bu yazıda Groupe Atlantic’in değişen dünya düzenine uyum sağlamaya odaklandığı bazı yenilikçi çalışan deneyimi uygulamaları anlatılıyor.

Çalışanın Kariyer Yolculuğu

Önümüzdeki 10 yılın en iyi işveren ya da işveren markası ödüllerini kazanacak şirketlerin öncekilerden çok farklı olacağı kesin. Çalışan deneyimi gibi çok geniş bir alanı birkaç sözcük ve deyim arasına sığdıramayacağımız da çok açık. Bu yazıda, çalışan deneyimi süreci çalışanın yaşam döngüsü ve kariyer yolculuğu boyutunda ele alınıyor ve kariyer yolcuğunun değişmezliği sorgulanarak zenginleştirici öneriler sunuluyor.

Çalışan Deneyimi, Çalışanın Algısıdır

Çalışan deneyimi en kestirme tanımıyla çalışanın algısıdır. Çalışanların o kurumdaki işlerini tüm yönleriyle nasıl gördüklerini, neye inandıklarını ve ne hissettiklerini içine alır. Tarafların algıları arasında uçurum olduğunda, kurumlara yüksek maliyetinin olması ne yazık ki kaçınılmazdır. Bu yazı; çalışan ve yönetici algısı arasındaki uçurumu odağına almakta ve küresel veriden hareketle, çalışan deneyimine olumsuz etki edeceği ön görülen altı alanı incelemektedir.

Meslekler ve Yetkinlikler Dönüşüyor

Bugün insanların yaptığı birçok iş hızla yapay zekâ tarafından üstlenilecektir. Ancak sosyal becerilere ihtiyaç azalmayıp artacaktır. Bu anlamda, çalışan deneyimine önem vermek insan kaynakları yöneticilerinin öncelikleri arasındadır. Dijitalleşmenin hızlandığı bu değişim sürecinde hiç şüphesiz kurum içindeki eğitim ve gelişim programları da dönüşüme uğrayacaktır. Mesleklerin ve yetkinliklerin geleceğini merkezine alan bu yazı; gelecekte nelerin değişeceği ve nelerin aynı kalacağı sorusuna yanıt sunmaktadır.

Çalışan Değil, Bütün Bir İnsan

Çalışan bağlılığındaki eksikliğin küresel ekonomiye etkisi tamı tamına 8,1 trilyon dolar. Bu sebeple ilham veren bir iş ortamı kültürü yaratarak her çalışanın potansiyelini ve zindeliğini, iyilik halini ve refahını en üst düzeye çıkarmak, uzaktan ve ofiste çalışmanın harmanlandığı hibrit modeli uyarlayabilmek, küresel çalışma deneyimini desteklemek, sürekli değişen dinamiklere uygun esnek, yenilikçi çözümler üretmek, artık kurumlar ve liderler için ihtiyacın da ötesinde bir sorumluluk.

Çalışan Deneyimini Yönetmek için Bağ Kurma Modeli Önerisi*

Çalışanlar son 20 yılı aşkın süredir, sektörden bağımsız olarak, neyi istediklerini ve nelere ihtiyaç duyduklarını bize söylemektedir. Bize düşen sadece onları dinlemek ve bunları karşılamaktır. Bu yazıda çalışan deneyimi alanında uzmanlaşmış bir davranış bilimci olan Jason Cochran, çalışanlarınızın yıllardır süregelen ve en çok ihtiyaç duydukları deneyim türlerine en iyi cevap verebilen “Bağ Kurmanın 4 İlkesi” modelini anlatıyor.

Personova Kişilik Envanteri Testi