Değerli Kaynak Dostlarımız,

Bu sayımızı geri bildirime ayırdık. Amacımız, kurum ve çalışan verisini, gelişim odaklı kullanabilme aracı olarak iş yaşamında hak ettiği yere taşımak. Bu sebeple ölçümlemek, tanılamak, bilgi ve farkındalık düzeyini yükseltecek girişimleri saptamak hayati bir öneme sahiptir. Verileri karşılıklı öğrenme üzerine kurgulayınca gelişim alanını ve verimliliği etkileyecek beceri ve yetkinlik kazanmak mümkün oluyor. Geri bildirim kurum ve çalışan performansına atfettiğimiz değer ile ortaya çıkan sonuç arasındaki bağı güçlendirmek için elimizdeki güçlü araçlardan biridir.

Ne var ki karar ve yorumlar söz konusu olduğunda zihinde hissedilenler, ön yargı ve bilgi iç içe girer. Geri bildirimin zeminini çatışma değil, gelişim etkisi yaratması oluşturur. Bu gerçekten yola çıkarsak geri bildirim veren ve alan kişinin ön yargılarının farkında olması, ego savunmasına girmeden objektif veriyi üstün bir teknikle kullanması gerekir. Kişileri ön yargıların peşin hükümlü kabullerinden arındırmak kolay olmaz. Geri bildirimin bir kültür olarak benimsenmenin birinci özelliği kişilerin ön yargılarından haberdar olmaları ve sezgilerinden arınma gayretleri ise, ikinci özelliği de veriye dayanması, objektif ve gelişim odaklı olmasıdır.

Gelişim ve değişim söz konusu olduğunda öğrenme imkânı veren bilginin hayatımızda özel bir yeri olur. Bu nedenle, etkin geri bildirim verebilmek için önce etkin geri bildirim alabilmek gerekir. Konuşulanlar ilişkiyi, kişiyi ve işi nereye taşıyacak sorusunun cevabı açıkça ortaya konulduğunda değerlidir. Araştırmalar geri bildirimin tek kerelik bir müdahale olarak etki doğurmadığını göstermektedir. Geri bildirim alan kişinin, bu süreci yaşamına yansıtması için sorumluluk alması, bilgiyi içselleştirmesi, davranışında gözlenebilir bir değişimi sağlamak amacındaysa geri bildirimi veren kişiyle etkileşimini sürdürmesi beklenir. Geri bildirim aynı zamanda ileri beslemenin bir parçasıdır. Yapılan eylem planının sistemi götüreceği yeri hayal ederek tutum ve davranış değişikliğinin doğuracağı sonucu, resmin bütünü içinde görebilmektir. Olumlu ve yapıcı geri bildirim, bir yandan iyi olana dört elle sahip çıkmayı sağlarken öte yandan yenilikçilik anlayışını sürdürmeyi mümkün kılar.

İK’ya düşen rol kurum verilerini saptadığı alanları genişletmek ve bu bilgileri geri bildirim kültürü içinde kullanabilmenin koşullarını yaratmaktır. Veri zenginliği sadece kurum içindeki seslerin duyulmasını sağlamaya değil, dışarıdaki tüm paydaşların arzulanan gelişime ortak olmasına aracılık eder. Geri bildirim herkesin sorumluluğundadır. Doğru soruları sormak, bilgi toplama yöntemlerini çeşitlendirmek ve gelişim planlarını buna uygun biçimde oluşturmak, öğrenen organizasyon yapısının temeline geri bildirimi yerleştirmekle mümkün olur.

Geri bildirim verme ve alma kültürünü benimsemek ve bu yetkinliği kullanabilmek kurumların iş kalitesi ve performansını beklenen yere çekerek kurum ve çalışan ömrünü uzatır, saygınlığını arttırır.

Yeni bir yıla adım attığımız bu günlerde aldığımız geri bildirimleri geride bırakmadan geleceğe taşımak dileğiyle.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Zuhal BALTAŞ

Geri Bildirim Almak ve Vermek

Kişilik konu olduğu zaman en sık “kişilik değişir mi?” sorusunu duyarım. Bu soru çok yerindedir çünkü kişiliği hayat boyu oldukça sabit kalan özellikler bütünü olarak tanımlıyoruz ve kişinin belirli bir durumda bir davranışı gösterme olasılığı olduğunu söylüyoruz. Hiç şüphesiz, kişiliğimizin temelini oluşturan genetik özellikler değişmiyor. Ancak davranışımızı değiştiren bazı durumlar var.

Sokrates Döneminde Bir Robot

“Global bir uygulama yaratacağım. Özellikle tüm dünyadaki kadınlara ilham olacak, onların geri bildirimlerini alarak büyüyecek ve cep telefonlarının içinde 7/24 yanlarında olacak”. Özlem Denizmen müdahaleler ile kullanıcılarına sağlıklı harcama alışkanlıkları kazandırmaya çalışan yapay zekaya dayalı “Moneye” adlı akıllı para asistanın kurucu lideridir. Günlük hayatın akışında tek başına birikim yapmanın zorluklarını kıran bu asistan başarılı pilot oranlarına da sahiptir. Makalede kişisel finans yönetimi ve Moneye hakkında birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Etkili Geri Bildirimin Altı Kuralı

Geri bildirim kaynaktan hedefe giden besleyici bir bilgilendirme sürecidir. Liderlik ile yöneticilik arasındaki fark da tam burada yatmaktadır. Bu makalede etkili geri bildirimin altı kuralıyla tanışabilir, süreçte dikkat edilmesi gereken noktalara ve uygulama zorluğu için çözüm önerilerine ulaşabilirsiniz.

Koçun Geri Bildirim Kılavuzu

“Koçluk sürecinde geri bildirim verilirken dikkat edilmesine ihtiyaç duyulan unsurlar nelerdir? Burada amaç geri bildirim alanı zor durumda bırakmak değil, ona yardımcı olmaktır. Bu makalede bu konudaki dikkat edilmesi gereken püf noktaları bulmak mümkün.
Geri bildirim, koçluk alanın gelişimine katkı sağlayabilir ve açık ilişki ortamında büyük ölçüde karşılıklı kabul görebilir. Böylelikle geri bildirim, ortak karar verilen amaçlara ulaşmanın etkili bir yolu haline gelir. Amacına ulaşması için geri bildirim, eyleme dönük, doğrudan, nesnel, özelleşmiş, karşısındakine zaman tanıyan ve zamanında tanımlanan bir yapıda olmalıdır. Verilen geri bildirim koçluk alanın davranışlarını koçun bakış açısından değerlendirmesine ve davranışın kabul edilebilir düzeyde değişmesine yardımcı olacaktır. Geri bildirimin yararlı olması, faydalı davranışı artırmayı amaçlamasına ve tarafların buna saygı duymasına bağlı olduğu gibi önemli hatırlatmaları bu yazıda okuyabilirsiniz.”

Veriye Dayalı Geri Bildirim

İnsan kaynaklarının verilerinden yararlanarak çeşitli analizler yapmak mümkündür. Dış müşterilerden alınan geri bildirimler, görüş ve değerlendirmeler de birer veri kaynaklarıdır. Fakat bu verileri kullanmak için belirli bir yoldan geçilmelidir. Öncelikle amaç belirlenmelidir, daha sonra amacın ve değişkenlerin belirlenmesi gelir, hedef kitlenin belirlenmesi, verilerin toplanması ve analizinin yapılması ile son aşamaya gelinir. Bu aşama verilerin kullanılmasıdır, veriyle ilgili kararlar alarak aksiyon planlarına dönüştürmeli ve sonuçların takibini yapmalıyız. Toplanan verinin etkin bir geri bildirim kaynağına dönüşmesi adına veriden nasıl faydalanmalıyız? Bunlar, veriye dayalı geri bildirim süreci açısından göz önünde bulundurulması gereken unsurlardandır.

Ortak Aklı Önemsiyoruz

Bu makalede bütünsel bir anlayışla hareket etmenin ve geri bildirimin yaygınlaştırılmasının kurum kültürüne katkısı anlatılıyor ve kurum kültürünü geliştirmekte bu araçlardan faydalanan Bakioğlu Holding’den örnek çalışmalar paylaşılıyor.

Geri Bildirim Alma Yönündeki Engeller

Hepimiz kendimizi geliştirmek isteriz. Ancak gelişimin önünde önemli bir adım vardır ki hem gelişim için şarttır hem de önünde bizim koyduğumuz birçok engel vardır. Geri bildirim kendimizi geliştirmemizde vazgeçilmezdir. Fakat geri bildirime karşı kendimizi otomatik olarak savunmaya alırız. İnsanların özellikle zorlanacakları veya hoşlarına gitmeyen bir şey yapmak durumunda kalacaklarına inandıklarında, geri bildirime dirençli oldukları araştırmalarda gözlenmiş olup geri bildirime karşı başkalarının eksikliklerine odaklanma gibi yollar izleyebiliyoruz. Peki geri bildirimin önündeki engelleri nasıl aşarız?

Geri Bildirim Döngüsü

Geri bildirim doğanın temelinde olan bir olgudur. Etki-tepki olayı birçok bilim dalı tarafından da incelenmiştir. Geri bildirim döngüsü dinamik bir sistemdeki sebep-sonuç ilişkisiyle oluşur. Çıktı geriye dönük bilgi gönderir. Böylelikle de girdinin artırılması ya da azaltılmasıyla sonuçlanır. Bu makalede geri bildirim döngüsüne örnekler ve döngüye farklı bir bakış açısı keşfedin.

Hayatımızda Geri Bildirimler

İş yerinde geri bildirim potansiyelimizi performansa çevirebilmemiz için izlenmesi gereken bir adım. Bu makalede insanları geliştirecek şekilde etkili geri bildirim vermenin önkoşulları anlatılıyor.

Perakende Sektöründe Anlık Geri Bildirim Vermek

Müşteri ve ürün akışının sürekli olduğu parakende sektöründe ürün ve hizmet kalitesi beklentisi de yüksektir. Fakat akışın ve beklentinin fazla olduğu bu ortamda çalışanların gelişimlerine dikkat edilmesi gerekir. İş yükü, zaman yetersizliği ve sorumluluklar perakende yöneticilerinin çalışanlara birebir koçluk yaparak gelişimlerine katkı sağlamalarına her zaman olanak vermemektedir. Bu aksaklık anlık verilen geri bildirim verme yöntemi ile çözülebilir. Anlık geri bildirimler iş akışını düzeltmede ve çalışanların gelişimlerine katkı sağlamada rol oynarlar. Bu makalede parakende yöneticilerinin anlık geri bildirim verirken, hızlı ve doğru bir etki yaratmak için kullanabilecekleri değerli 3 aşamayı bulabilirsiniz.

Akademik Kurumlar ve Geri Bildirim

Gelişimin temel olduğu üniversitelerde geri bildirimin gelişimde olan rolü kritiktir. Geri bildirim hem üniversitenin önde gelenlerin hem de akademik çalışanlarının öğrenimi için vazgeçilmezdir. Etkin geri bildirim sağlanmazsa kurumda durgunluk başgösterecek ve ilerleyen zamanlarda da bu çöküşe yol açacaktır.

Öğretmen Gelişimi ve Geri Bildirim

Gelişimin en önemli yapı taşlarından biri geri bildirimdir. Öğretmenlerin sistematik geri bildirim aldıklarında diğer insanlara göre işlerini daha iyi yaptıkları bilinir. Öğretmenlerin nesillerin ve toplumun gelişmesi için büyük katkıları vardır. Bu makalede geri bildirimin öneminin yanı sıra bireye ve topluma getirilerinden bahsedilmiştir. Öğretmenlerin kendilerini meslektaş geri bildirimleri ile geliştirdikleri “öğretmen geri bildirimi” sisteminin sonucunda öğrencilerin de doğrudan iyi yönde etkilenecek olmaları beklenir. Sistemin hayata geçirildiği zaman öğrencilerin potansiyellerini ortaya çıkarabilmelerini, başarılı bir kariyer için doğru planlamada bulunmalarını sağlamak kolaylaşır.

Geri Bildiriminiz Hediyeniz Olsun

Geri bildirim almak ve vermek insanların doğası gereği çok hassas bir konu. Geri bildiriminizi hediye gibi davranarak verirseniz ve alırsanız iki taraf için de güvenli bir ortam oluşturmuş ve geri bildirimden olabildiğince faydalanmış olursunuz. Peki geri bildirimleri doğru şekilde vermenin incelikleri nelerdir?

İşletmenin Nabzı Geri Bildirimde Atar

İşyerinde performansımızı geliştirebilmemiz için her konuda geri bildirime ihtiyaç duyarız. Bu yazıda etkili bir şekilde geri bildirim vermenin ve geri bildirimi de almanın püf noktalarını bulabilirsiniz.

Müşteri Geri Bildirimini Değerlendirmek

Bir kurumun başarısının devamlılığı durumunu tanımlamada en iyi araç müşteri geri bildirimidir. Bireylerde olduğu gibi kurumlarda da dikkat edilmesi gereken şey geri bildirim vermek kadar almanın da önemli olduğu ve bunun belirli kurallara dayandığıdır. Müşteri geri bildiriminin kuruma kazandıracağı farkındalıkları görebilmek için kuruma ulaşan geri bildirimlerin hangi müşteri grubundan geldiği büyük önem taşır. Pazarlama sektörü, müşterileri birçok açıdan sınıflandırır. Bu yazıda müşterileri, kurumunuza güvenen, sadık, kurumunuzla sorun yaşamış, riskli, önerisi olan, geri bildirimci olarak görebilirsiniz. Ayrıca geri bildirim sınıflarını tanımak ve farklı sınıflardaki geri bildirimlerin değerlendirme süreçlerine yer verilmiştir.

Personova Kişilik Envanteri Testi