Geri Bildiriminiz Hediyeniz Olsun

Geri Bildiriminiz Hediyeniz Olsun

Geri bildirim almak ve vermek insanların doğası gereği çok hassas bir konu. Geri bildiriminizi hediye gibi davranarak verirseniz ve alırsanız iki taraf için de güvenli bir ortam oluşturmuş ve geri bildirimden olabildiğince faydalanmış olursunuz. Peki geri bildirimleri doğru şekilde vermenin incelikleri nelerdir?

Geri bildirim almak ve vermek çok hassas bir konu. Aynı zamanda doğru kullanıldığı sürece motivasyon, performans yönetimi, yetenek yönetimi gibi çok kıymetli süreçlere hizmet eden önemli bir araç olduğunu düşünüyorum.

Geri bildirimin amacı; kendim ile başkalarının gördüğü arasındaki mesafeyi göstermek. Peki bu mesafeyi nasıl kapatabilirim? Mesafeyi kabul ederek başlayabilirim.

Geri bildirimi bir hediye olarak verin ve bir başkası size bir geri bildirim verdiğinde bunu bir hediye olarak kabul edin. Gerçekten bir hediyeyi nasıl veriyorsanız veya kabul ediyorsanız, geri bildirime de öyle yaklaşın. Aldığınız geri bildirimin sonucunda güven ortamı oluşturabilmek sizin elinizde. Aynı şekilde geri bildirim verirken de, karşınızdakinin bunu sizden gelmiş bir hediye olarak kabul etmesini sağlayabilirseniz, ona sarılıp gerçekten yol kat etmek için çaba sarf edecek ve bunu da size ispat etmek isteyecektir.

Ne zaman geri bildirim verilir?

Geri bildirim vermek için mutlaka resmiyet içeren toplantılar düzenlemek zorunda değilsiniz, yeri geldiğini düşündüğünüz anlarda da konular arasında rahatlıkla geri bildirim verebilirsiniz.

Hassas olan konu geri bildirim vereceğiniz kişiyi iyi gözlemlemiş olmak, anlamak ve ona göre konuşmaya dikkat etmek. Tüm bunları göz önünde bulundurarak, daha olumlu iş ilişkileri geliştirmek, ekip kurmak, hedef odaklı çalışmak ve daha tatminkar iş sonuçları elde etmek için geri bildirim vermenin avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Geri bildirim vereceğiniz kişiyi iyi tanımak

Ekip arkadaşlarınızı iyi tanımaya önem vermenizi öneririm. İnsan çok karmaşık bir varlık, bilimin ve teknolojinin bu kadar ilerlediği çağda dahi insan tam olarak hala çözülebilmiş değil 🙂 Olumsuz geri bildirim, karşı tarafta tehdit algısı oluşturabilir, endişe ve depresyona yol açtığı gözlemleniyor. Bu sebeplerle de geri bildirim vermek, verebilmek çok hassas ve değerli. Söylenenlerin karşı taraf üzerinde yaratacağı etki göz önünde bulundurulmalı.

Her insan çevresinde kendisini destekleyecek insanlar, kabul gördüğü bir çevre, güven ortamı olsun ister, bu çok temel bir güdü. Hangimiz istemeyiz?

Sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlara ne kadar beğeni aldığı ile kendini değerlendiren, kabul standardı sosyal medya olan bir jenerasyon var karşımızda. Kabul görmek, altını çizerek söylemek isterim ki, çok hassas bir iç güdü, bunu ne kadar beslersek o kadar değerli iş sonuçları elde ederiz. Bireyler değerli olduklarını ve katkılarının olumlu olduğunu bilmeye, duymaya ihtiyaç duyuyorlar. Bu olumlu bildirimler ile kendi beklentilerimizi birleştirerek vereceğimiz geri bildirimlerin başarılı olacağına inanıyorum.

Güçlü lider, güçlü ekip, güçlü geri bildirim

Ekip olmadan lider olmaz. Sürekli negatif geri bildirim veren, ekibin motivasyonunu ikinci plana atan lider hedeflediği başarıları maalesef elde edemez. Güçlü, birbirine ve liderine bağlı bir ekip hedefliyorsanız, geri bildirimin gücünü olumlu yönde kullanmaya önem vermenizi öneririm.

Geri bildirim, benim kendi kariyerimde pozitif anlamda ekiplerimi motive etmek, onları kendi gelişimleri için yönlendirmek amacı ile sıklıkla başvurduğum ve kullandığım bir süreç. Üretim ekip liderlerimiz, vardiya amirlerimiz için dahi “Geri Bildirim Vermenin Önemi” eğitimleri düzenliyor ve çalışanlar üzerinde etkilerini çalışan memnuniyet anketlerimizdeki “Liderlik Boyutu” içerisinde takip etmeye özen gösteriyoruz.

Geri bildirim kültürü

Geri bildirim kültürünü kurumlarda yerleştirmek zorlu bir süreç. Geri bildirimin tehdide yol açmayan ve güven veren iş ortamı sunacağını, iyi iş ilişkileri kurmak için bir araç olarak kullanılabileceğini göstererek yola çıkabilirsiniz.

Başlamadan önce sizlere önerim, kendinizi denemeniz olacak. Güvendiğiniz birisinden size negatif geri bildirim vermesini isteyin, sakince dinleyin ve vücudunuzda, kafanızın içinde neler olduğunu fark edin.

Verilen geri bildirime karşı bahane mi buluyorsunuz? Kaçıyor musunuz? Başkasını mı suçluyorsunuz? Red mi ediyorsunuz? Küçümsüyor musunuz? Kabul etmiyor musunuz? Bunlar sıklıkla olumsuz geri bildirim aldıklarında bireylerin verdikleri tepkiler olarak karşımıza çıkıyor. Geri bildirim vermeden önce, siz kendiniz geri bildirim aldığınızda neler hissediyorsunuz? Bu sorunu cevabı aklınızın bir köşesinde olsun.

Sonuç

Karşı tarafa ne istediğinizi, beklentinizin ne olduğunu söylemedikçe istediğiniz sonucu talep edemezsiniz, haliyle geri bildirim bu durumda kaçınılmaz oluyor. O zaman bunu tüm yukarıda bahsettiğimiz kriterleri göz önünde bulundurarak yapmaya özen göstereceğiz.

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi