Değerli KAYNAK Dostları,

Teknolojide hızlı inovatif değişimlere şahit olmaktayız. Söz konusu teknolojilerin yeni boyutları, farklı işlevleri yeni yollarla birbiriyle bağlamamıza imkan veriyor. Çalışma düzenimiz, süreçler ve yaşam biçimimiz önemli ölçüde değişime uğruyor ve olağanüstü bir döneme şahitlik ediyoruz.

Dijital devrim kurumlarda finanstan üretime, satıştan pazarlamaya kadar tüm bölümlerde iş yapma şekillerini değiştiriyor. İnsan Kaynakları da bu dönüşümden önemli ölçüde etkileniyor.

Geleneksel İK uygulamaları artık yerini dijital dönemin strateji ve araçlarının kullanıldığı Web 2.0 yaklaşımına bırakıyor. Kurum iç iletişim platformlarının kurulması, eğitimlerin web üzerine taşınması, ters yüz öğrenmenin (flipped learning) etkinleşmesi, interaktif performans sistemleri oluşturulması, işveren markası çalışmaları, işe alımların sosyal ağlar üzerinden gerçekleştirilmesi ve buna benzer birçok uygulama İK bölümlerinin bu yeni süreçte yol almasını zorunlu kılıyor.

Sizlerle bir önceki 57. KAYNAK Dergisi’nde “Dijital İK” konusunu paylaştık. Bu sayımızı da İK’nın dijitalleşmesi yolunda başarılı adımlar atan çalışanlara, kurumlarında hayata geçirdikleri uygulamaları bire bir siz okuyuculara aktaran yazılara ayırdık.

Bu sayımızda yer alan misafir yazarlardan Ali Rıza Aksoy, yazısında İK’cılara seslenerek, dijital dünyanın kapısından içeri girip, bu dünyanın koşullarına çalışmalarıyla yön vermelerini öneriyor. Nazlı Balkır, çalışanların çeşitlilik gösteren anlık duygusal deneyimleriyle ilgili araştırmalara dikkat çekiyor. Baltaş Bilgievi ve Işık Üniversitesi’nin “İşyerinde Duygu Yönetimi” araştırma projesinin Türkiye’de gerçekleştirilecek bilimsel çalışmalara öncülük ettiğinden söz ediyor. Bora Gemicioğlu, yazısında teknoloji odaklı büyüme için kanun koyucunun hukuki düzenlemelerde aktif rol alarak belirsizlikleri ortadan kaldırması gerekliliğini vurguluyor. Banu Engür, ilaç sektörünün teknolojik gelişim sürecinde uygulamaya koydukları “Ortak Dil, Ortak Yöntem” çalışmalarının yanı sıra, yeni uygulamalarla pazarlama, tanıtım ve gelişim adına önemli bir avantaj sağladıklarını anlatıyor. Kamelya Asal ise, Bosch Termoteknik İK olarak satış ekiplerinde mobil uygulama çalışmalarının verimliliğini dile getiriyor. Malcolm Marshall, yazısında siber saldırıların kurumların güvenliğiyle ilgili ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve siber tehdidi önlemek üzere kurumlara yardımcı olacak istihbarat yönetim modelini uygulamayı öneriyor. Tankut Sur, “Shaya Book” adını verdikleri e-öğrenme portalının kapsamındaki eğitimleri ve portalı geliştirme projelerini aktarıyor. Online performans değerlendirme sistemi uygulamasının kuruma sağladığı faydalardan ve yakın zamanda hayata geçirecekleri İK portalından söz ediyor. Pelin Anlı Bedirhanoğlu, dijital yaşamın hayatımızdaki önemini dile getirirken, “doktorburada.com” platformunu nasıl oluşturduklarını ve artık saniyeler süren bir süreç sonrasında hasta-doktor buluşmasının mümkün olduğuna açıklık getiriyor. Son olarak Tuğçe Engin, kurumların dijital uygulamalarının gerekli bilgi paylaşımının ötesine geçerek neden çalışan bağlılığını artıracak daha renkli kurumsal/sosyal birliktelikleri oluşturmadığını yazısında sorguluyor.

Bu sayımızda yer alan yazıların İK bölümü olarak kurumunuzda hayata geçireceğiniz dijital uygulamalara ışık tutması dileğiyle.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Zuhal BALTAŞ

Dijital Dünya ve Giyilebilir Teknolojiler

İnsan kaynaklarının teknolojisiyle ilişkisinin,insan için üretilen teknolojinin gerisinde kalmaması gerekir.Stratejik yaklaşımların büyümeyi,verimliliği ve sürekliliği hedeflediği kurumlarda, karar süreçlerini inovasyonla,uygulamaları dijitalle geliştirmek başarıyı getiriyor.Kim bilir, belki tüm bu gelişim alanlarının cevabı geleceğin veri çiplerindedir!

Öğrenmeyi İnsanların Avucunun İçine Koymak

Yeni neslin iş dünyasına girmesiyle birlikte kişilerarası iletişim büyük oranda dijital ortama taşındı. Özellikle son birkaç yılda öğrenme anlayışı bilgiye dayalı ve mobil bir hal aldı. Coco Cola, Fortune 500 gibi başarılı kurumlar mobil öğrenme yönetime geçerek öğrenmeyi istedikleri yer ve zamanda yapmayı mümkün kıldılar. Bu yöntemle birçok kazanç elde etmeye devam ediyorlar. Mobil öğrenmenin beceri geliştirme, motivasyon arttırma, zaman kazandırma ve öğrenmeyi hızlı devreye sokma gibi birçok faydası vardır ve bu özelliklerden iş hayatında faydalanmak başarı yolunda büyük bir adım olacaktır.

Dijital Dünya: İK’nın En Büyük Silahı

Veriye dayalı bilgi ihtiyacının en doğru şekilde karşılanması gerekliliğinin getirildiği yeni oluşumda “kurumsal hafıza”ya ulaşım becerisi, İK’nın önündeki en önemli fırsattır. İK için IT olması gereken bir anlayıştır ve yapılacak projelerin aşamalarında IT ile el ele bir şekilde ilerlemesi gerekmektedir. Bu bağlamda bir çok kolaylık ve özgürlük için ise dijital İK oluşmalıdır. Bu dijital ortamın bize sağlayacağı yeniliklerden bazıları işe alımları elektronik sistemler üzerinden yapmak , toplantılara video konferans ile katılmak vb. olarak tanımlayabiliriz. Hızla geçen zamanı yakalamak için dijital gelişimi sakın kaçırmayın.

Türk Kültüründe Dijitale Giden Yol

Kurumların dijitalleşme ölçüsü, kurum kültürünün yenilikçiliği ile doğru orantılıdır. Bu yazının konusu ise, kurum kültürünün yenilikçiliğinin, o kurumun var olduğu ülke kültürü ile bağlantısıdır. Türk kültürünün bilimsel kültür değerlerinin yenilikçiliği özendiren bir yapıya sahip olup olmadığı ele alınmaktadır.

İnsan Kaynakları ve Online Araştırma Yöntemleri: İşyerinde Anı Yakalayabilmek için Farklı Bir Model

Bu makalede , çalışanların anlık duygu değişimleri incelendiğinde bunun altında yatan sebeplerin neler olabileceği , bu sebeplerin çalışanların iş hayatını ve düzenini nasıl etkilediği deneyim , örnekleme ile duyguların nasıl incelendiği anlatılmaktadır.

Kurumların Dijital Uygulamalarında Hukuk

Teknoloji sürekli yenilenmektedir ve bununla birlikte düzenlenmesi gereken hukuki düzenlemeler ne yazik ki ayak uyduramamaktadır. Bu da teknolojinin uygulanmasında kanun boşlukları yaratmaktadır. Bu makalede hukukun , teknolojiyi yakalaması için yapılması gerekenler ve bununla ilgili örnekler bulabilirsiniz.

Gelişim İçin Temasta Kal!

Sağlık sektöründe yapılan değişimlerle birçok ilaç şirketi örgütsel olarak değişime ve gelişime gitmek durumunda kalmıştır. Bu yazıda ilaç sektöründe saha çalışanlarının gündemi, gelişim öncelikleri ve teknolojinin bu gelişim sürecindeki yeri aktarılıyor.

Teknoloji Görüntülesin Siz Yönetin: Kurum Kültürü

Ciro her kurumun işleyişi için önemli bir etken olmaktadır.Ciro ve kara giden yol ise çalışanın doyumundan geçmektedir.Bu makalede de hizmet-kar değer zincirinden bahsedilmektedir.

Bosch Termoteknik’te Mobil Çalışma Uygulaması

İnsan kaynakları olarak bizlerin öncelikli görevi şirketin çıkarlarını korurken aynı zamanda da çalışanlarımız için en rahat en cazip sistemi kurmaktır. Çalışanların ofis dışındayken zamanlarının büyük bir kısmını geçirebildiği yerleri çeşitli araç gereçleri sağlayarak kurulum çalışmalarını hayata geçirdik. Bu uygulamaya ise Mobil Çalışma Uygulaması adını koyduk. Bu uygulama ile bütün satış ekibimizin hayatı değişti. Bu makalede de bu uygulamaya ve gelişmesine yönelik bilgiler yer almaktadır.

Siber Tehdit İstihbaratını Yönetmek

Özellikle kurumlar günümüzde sıklık ile siber tehdit ve saldırı yaşamakta. Ancak görülüyor ki birçok kurum bu konuda oldukça naif. Bu nedenle tehditte ve geldiğinde saldırıya hazırlıksız yakalanmakta. Siber tehditte riskin minimuma indirilmesi için kurumların özellikle ve öncelikle ne tür tehditlere maruz kalabileceklerinin açık ve net olarak bilmeleri, siber istihbarat süreçlerini oluşturmaları, saldırı ortaya çıktığında da hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Siber tehdit bir siber saldırıya dönüştüğünde kurumlar ancak tanıyıp hazır olurlar ise hızlı ve doğru kararları alarak süreci güvenli ve hasarsız atlatabilirler.

İnsan Kaynakları Süreçlerinde Dijital Çözümler

Bu makalede , çalışan insanları geliştirebilmek ve daha iyi hizmet snabilmeleri için kullandıkları sistemler , projeler , dijital portallar anlatılıyor. Dünyamızdaki değişim sürecinde teknolojiyi kullanarak ilerlemelerini anlatıyor.

Dijitalin Hayatımızı Kolaylaştırıcı Yönü

Hızlı yaşam koşullarında bizim için en önemli şey zaman. Yanınızda belirli zaman aralıklarında cep telefonu olmasın , e-posta adresinize giremediğinizi farz edin ve hiçbir şekilde arama motoruna erişiminiz yok. Bu bazı kişiler için rahatlatıcı etkiye neden olurken bazılarında ise daha çok kaygılanmaya kendisini yarım hissetmesine neden olmaktadır. Teknolojinin en öenmli özelliği ise işleri dünyanın neresinde olursak olalım yapmak. Yani dijital yaşam bize hem zaman kazandırıyor hem de bizi özgürleştiriyor.

Sanal Ortamda Kişisel Gelişim

İnternetsiz bir hayat düşünemediğimiz, internet bağlantısını kaybettiğimizde dünya ile bağlantımızın kesildiğini hissettiğimiz, sosyal medya üzerinden iletişim ve ilişki kurduğumuz günümüzde, kişisel gelişimin de sanal ortamda gerçekleştirilmesi konusu öne çıkmaktadır. 10 yıldan fazla bir süredir kurumlar e-öğrenmeye yatırım yapmış ve bünyelerinde bu yaklaşımı benimsemişlerdir. Bu süreç içinde başarılı sonuçlar alındığı gibi yapılan yatırımların boşa gittiği, istenen sonuçların istenen etkinlikte elde edilemediği durumlarla da sık olarak karşılaşılmıştır. Günümüzde konu ile ilgili birçok araştırma gerçekleştirilmektedir. Sanal ortamda öğrenme ve öğretme ele alındığında bunun öğrencilere yönelik olarak akademik dünyada etkileri ve iş yaşamında etkileri farklı şekillerde değerlendirilmektedir. Bir bilgiyi bilmek ile uygulayabilmek ve kullanabilmek aynı şey değildir.

İK Uygulamalarına Dijital Dokunuşlar

Bu makalede , değişen teknolojiyle birlikte günlük hayattaki alışkanlıklarımızın iş hayatında ve iş sektöründen yaklaşık dört kuşağın aynı anda çalışmasına değiniliyor. Başrolde olan teknoloji ile birlikte iş sektöründe verimliliğin nasıl arttırıalacağı anlatılıyor. Değerli fikirlerin kaybolmayıp nasıl kullanılabileceği hakkında ipuçları veriyor.

Personova Kişilik Envanteri Testi