Yeni neslin iş dünyasına girmesiyle birlikte kişilerarası iletişim büyük oranda dijital ortama taşındı. Özellikle son birkaç yılda öğrenme anlayışı bilgiye dayalı ve mobil bir hal aldı. Coco Cola, Fortune 500 gibi başarılı kurumlar mobil öğrenme yönetime geçerek öğrenmeyi istedikleri yer ve zamanda yapmayı mümkün kıldılar. Bu yöntemle birçok kazanç elde etmeye devam ediyorlar. Mobil öğrenmenin beceri geliştirme, motivasyon arttırma, zaman kazandırma ve öğrenmeyi hızlı devreye sokma gibi birçok faydası vardır ve bu özelliklerden iş hayatında faydalanmak başarı yolunda büyük bir adım olacaktır.
Değişmekte olan iş dünyasında yer almaya başlayan yeni nesil, mobil cihaz deneyimleri ve dijital yaşamla birlikte ortaya çıkan ihtiyaçları açısından diğer nesillere göre alışkanlıklarında büyük farklılıklar göstermektedir. Öğrenme danışmanı Marc Prensky, bugün çalışma hayatına atılan 21 yaşındaki bir gencin yaşamında 5.000 saat video oyunu oynama, 250.000 e-posta giriş ve çıkışı, anlık mesajlar, ve cep telefonu mesajları, ayrıca 10.000 saat cep telefonu kullanımı olduğu (bütün bunlara 3.500 saat bağlantıda kalınan zamanı da ekleyebiliriz) gerçeğini ortaya koymuştur.1
Kişilerarası iletişimin büyük oranda dijital ortama taşınması, kurumların çalışanlarına sağladığı öğrenme yöntemlerine farklı bir açıdan bakmasını zorunlu kıldı. Sadece son bir kaç yılda, öğrenme anlayışının eksenine kullanıcının mobil olduğu ve bilgiye bağlı olduğu yöntem yerleşti. Alternatif yollar iş yerinde öğrenme programları kurumların dikkatini çekerek hızla yükselişe geçti. Bundan sadece 10 yıl önce, online öğrenme e-öğrenmenin küçük bir ekrana yansıtılmasından ibaretti.
Mobil telefonlarımızı kullanma alışkanlığımız birbirimizle konuşma ihtiyacımızdan kaynaklanmaktadır. Bu durum özellikle etkileşimli, konuşarak gerçekleştirilen öğrenme yöntemine mobil telefonların uygun olduğunu göstermektedir. Bu yolla öğrenen kişi herhangi bir yerdeki, herhangi bir kişiyle henüz öğrendiği bir şeyi konuşma, tartışma imkânına sahip olmaktadır. Özellikle mentörlük yaparken ve bilgiye dayalı çıraklık eğitimi alırken, deneyimli kişi öğrenciden uzakta dahi olsa, öğrencisine ihtiyacı olan rehberliği yapabilir, bilgi aktarabilir ve önerilerde bulunabilir.
Mobil öğrenme alanında örnek uygulamalar
Amerika’da 11 eyalete Coca-Cola ürünleri temin eden CCBCC (Coca-Cola Bottling Company Consolidated), satış temsilcilerinin öğrenme ve davranış değişikliği geliştirmeleri için Working Simply şirketiyle çalışarak, “Working Smarter Not Harder” programını hayata geçirdi. Kurum her bir satış temsilcisine sağladığı iPad ile günlük iş akışları sırasında çalışanların öğrenmelerine olanak verdi ve ihtiyaç duyulan bilgiye ulaşım sağlandı.
Bu yöntemle çalışanlar, örneğin programın içeriğine, uygulama planlarına, koçluk programına, yöneticiyle toplantı araç kitlerine (yönetimi destekleyen geliştiriciler) ve “bana video göster” gibi özelliklere anında erişim sağlayabildi. Üst yönetimin desteklediği bu mobil eğitim uygulaması, şirketin satışlarına günlük %20 oranında artış olarak yansıdı. Şimdi tam 1.5 yıl sonra, satış temsilcilerine yapılan başvuru halen artış göstermekte ve bunun sonucunda yıllık 2 milyon dolardan fazla ciro artışı sağlanmaktadır.2
Bir başka örnekte ise ünlü otel zinciri “Fortune 500” oteli, çok az kurumun yer aldığı mobil öğrenme alanına büyük bir cesaretle adım attı. En popüler otellerinde görev yapan çalışanlarının Müşteri Hizmetleri Eğitimi almalarına imkân verdi. Bu öğrenme uygulamasında MetaMedia Training International tarafından sağlanan 900’den fazla elde taşınabilen Sony PlayStation Portable (PSP) kullanıldı. İlk olarak MetaMedia 2005 yılında 200’den fazla PSP tedarik etti. Deneme aşamasında beğenilen uygulamada kullanılan PSP sayısı, yeni öğrenme modüllerinin programa dâhil edilmesiyle, kısa zamanda 1000’e ulaştı. PSP uygulamasında tasarım anlayışının, gerçek anlamda “mobil”e mobil öğrenmede yer vermesiyle çalışanlar, eğitimlerini otel içerisinde yürürken bile eğitim alma ve sıkça aynı iş alanında kendilerini PSP ekranına yansımış halde bulma imkânına sahip oldular.
Uygulamaya koyulan mobil eğitim programında, çalışanların müşteri şikâyetlerini “ele alma ve başa çıkma” konularında onlara model teşkil edecek uygun yaklaşımları göstermek üzere video kullanımı desteklendi. Eğitim amaçlı kullanılan PSP üstün özellikleri ve cazip fiyatı nedeniyle tercih edildi. Eğitim odası yerine çekmecede saklanabilen değiştirilebilir hafıza kartlarına sahip PSP’ler taşınabilir, büyük ekrana sahip, uzun ömürlü batarya ve video depolama özellikleriyle dikkat çekti. Öyleki mobil öğrenmenin başlangıcından bu yana beş yıl geçmiş olmasına rağmen tek bir mobil öğrenme aracı arıza nedeniyle iade edilmedi.3
Özel eğitim uygulamalarını kapsayan mobil öğrenme araçları tıpkı otellerde olduğu gibi çeşitli iş ortamlarında da etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Kafamızda hiç bir soru işareti yok, şimdi mobil öğrenmeyi kucaklamanın tam zamanı. Mobil öğrenme veya m-öğrenme alanı tüm endüstriyel kuruluşların eğitim ve gelişim bölümlerinde hızla büyüyor. Dünyada yedi milyarı geçen mobil araç sayısı (dünyanın şimdiki nüfusu), mobil teknolojinin kurumların çalışanlarına yeni ve çarpıcı yollarla ulaşması konusunda cesaretlendiriyor. “21. yüzyılda öğrenme, coğrafi bölgeyle veya öğrenme amacına hizmet eden özel bir alanla sınırlı değildir” (Colley & Stead, 2009)
Kurumlar mobil öğrenmeyi neden tercih etmeli
Mobil öğrenme, sadece teknolojiyi kullanarak mobil cihazlara içerik yüklemenin ötesinde, yeni ve sürekli değişim gösteren durum ve öğrenme alanlarında nasıl başarıyla çalışılacağını bilmektir. Her gün karşılaşılan olayları öğrenme amaçlı nasıl kullanacağımızı anlamaktır. Mobil öğrenme, öğretmeden çok öğrenmeye odaklanır, öğrenme ve gelişim profesyonellerini öğrencinin ihtiyaçlarını, içinde bulunduğu durumu ve becerilerini eskisinden daha da iyi anlamaları konusunda zorlar.
Siz kurumunuzda henüz m-öğrenme kullanmıyorsanız aşağıda dört madde üretimi büyüten, destekleyen, kâr artışı sağlayan, özlemini duyduğunuz gelişim fırsatlarını gözler önüne serecek.
Mobil cihazlar şirketlerde öğrenmeyi hızla devreye sokar
Günümüzde, çalışanın daha büyük bir bölümünün mobil olmasıyla, yerinde öğrenme imkânı hızla azalmaktadır. Buna ek olarak, çalışanlarınızın sıkça yaptıkları seyahatler veya hareket halinde çalışma durumları, onların zamanlarının önemli bir kısmını dizüstü veya masa bilgisayarına bağlanabilecekleri ofis ortamından uzakta geçirdiğini göstermektedir. Mobil öğrenme bu konuya ideal çözümü sağlar. Özellikle sürekli değişimle başa çıkmak zorunda olan sanayiler, çalışanlarına, ortaklarına, ihtiyaç duyan herkese öğrenme malzemesini bu yolla kolayca ulaştırabilir. M-öğrenme ürün ve satış eğitiminden pazarlamaya kadar her çeşit öğrenme alanına uygulanabilir.
Bersin & Associate araştırma raporuna göre (2011) “Mobil öğrenmenin gücü, çalışanları ihtiyaç duydukları bilgi ve deneyimle, onları istedikleri zaman ve yerde bir araya getirerek, çeşitli öğrenme ihtiyacına cevap verebilmesinde yatar.”
Mobil öğrenme ihtiyaca anında cevap verir
Mobil öğrenme cihazları el altında, çalışır ve bağlı durumda olduğu için çalışanlar uygun bilgiye istedikleri her zaman ulaşabilirler. Mobil cihazlar tam zamanında eğitimler için ve ürün özellikleri, ücretlendirmedeki ayrıntılar, zamana duyarlı bilgi konularında öğrenmeye odaklanan bilgi tazeleme modülleri içeren mükemmel kaynaklardır. Tüm bunlar çalışan performansını geliştiren, karar alma süreçlerinde yardımcı olan ve müşteri tatmini sağlayan beceri ve bilginin gelişmesini sağlar.
Mobil Öğrenme raporuna göre (2012), çalışanları anında yetkilendirerek iş sonuçları elde etmek açıkça şunu göstermektedir “İş sonuçlarıyla ilişki doğrudandır. Öğrenmeyi insanların avucunun içine koymak, ihtiyaç duyulan bilgiye istenen zamanda ulaşmayı sağlar ve sonuç üzerinde anında pozitif etki yaratır.
Mobil öğrenme zaman kazandırır
M-öğrenme, eğitmen önderliğinde gerçekleşen eğitimlere veya e-öğrenme programlarına kıyasla çok daha az zamana ihtiyaç duyduğu için, kişilerin en yoğun programları içine dahi yerleştirilebilir. Öğrenciler ön testi alarak eğitimin hangi konusuna odaklanacaklarını görür ve buna bağlı olarak ihtiyaç duydukları eğitim modülünü kendileri seçebilir. Bu yaklaşım hem üretim kaybını, hem de kaybolan fırsat bedelini en aza indirerek, eğitime harcanacak zaman üzerinde yüzde 50 oranında tasarruf sağlar.
Eğitim bölümlerinden istenen en az harcamayla en çoğunu başarmak hedefi ve çalışanlar üzerindeki zaman baskısı çalışanların gerekli bilgi ve becerilere en kısa zamanda sahip olmalarını zorunlu kılmaktadır. Mobil öğrenmeyle, kısa süreli işe ara vermek veya seyahat etmek zaman kaybına neden olmaz. Bu yolla insanlar, normal şartlar altında öğrenmenin gerçekleşmesinin zor olduğu durumlarda da öğrenebilir. Öğrenciler, bir kişinin materyal sağlamasını beklemeye ihtiyaç duymadan, istedikleri zaman öğrenme araçlarından istedikleri zaman faydalanabilir ve yüksek verim sağlayacak yer ve zamanı kendileri belirleyebilir. Kurum tüm çalışanlara mobil öğrenme kursları sağlayabilir. Bunlara yeni işe alınanlar da dâhildir. Hatta bu kişiler resmi olarak çalışmaya başlamadan önce bu olanaktan faydalanmaya başlayabilir.
Mobil öğrenmenin kuruma sağladığı diğer faydalar
Mobil öğrenmeyle ilgili yukarıda saydıklarımızla aynı öneme sahip bir kaç özellik daha vardır:
- Kişileri beceri geliştirmeleri için yetkilendirmek. Bu yaklaşım sıkça daha yüksek çalışan motivasyonu sağlar ve azalan çalışan devir oranını ve işe alım giderlerini azaltır.
- Daha yüksek bilgi birikimi oranı sağlamak. Çalışanlar istedikleri zaman bilgiye erişim sağlar ve daha sonra baş vurmak üzere arşiv oluşturur. (Mobile Learning and Student Retention Report, 2007).
- Artan motivasyon. Mobil cihazları öğrenmeyle ilişkilendirdiğimizde kullanıcıların geliştiklerini görülmüştür. (The 2010-2011 Horizon Report)
- Daha kolay öğrenme süreci. MÖğrenme, Attewell’e göre (2005), geleneksel öğrenme yöntemlerine kıyasla şirketten uzakta görev yapan çalışanlar için daha çekici ve kabul görür özellikler taşımaktadır.
- Resmiyeti kaldırma. Attewell konuya şöyle yaklaşır (2005), mobil öğrenme eğitimle ilişkilendirilen ve geleneksel öğrenciler tarafından benimsenmeyen resmiyet olgusunu ortadan kaldırır.4
Sonuç
İş yerinde mobil öğrenmeyle ilgili hedef, öğrenme motivasyonu geliştirmek ve katılımcının kurum çalışmalarına destek vermesine olanak verecek konularda, bilgi ve anlayışının gelişimini sağlamaktır. İşinize bağlı olarak, m-öğrenme desteği ile gerekli bilgiye ulaşılması üretimin artmasına, müşteri hizmetinde cevap verme süresinin kısalmasına yol açar ve sonuçta tüm bunlar kârınızı artırır.
Yeni nesil deneyimlediklerini, öğrendiklerini ve yarattıklarını anında paylaşmaya alışkın, hatta alışmaktan da öte bunu temel ihtiyaç olarak kabul eden bir nesil olacak. Bilgiye ulaşımda ve iletişimde olduğu gibi, mobilite, eğitimde de fiziksel ve zamansal sınırları kaldırmayı sağlar. Bütün bunlar da mobil öğrenmeyi geleceğin vazgeçilmez yöntemlerinden biri haline getirmektedir.
Kaynak:
1- Garry Woodwill, ED.D., The Mobile Learning Edge, The McGraw- Hill Companies, Inc., 2011
2- Tate C., Mobile Masters, Training and Development / April 2013
3- Stone D., Entering The Mobile Zone, Training and Development / December 20104-http://info.shiftelearning.com/blog/bid/338898/4-Reasons-Companies-Should-Adopt-Mobile-Learning-Are-You-Missing-the-Boat
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *