Değerli Kaynak dostları,

Günlerin hızla elimizden kayıp gittiğini gördüğümüz gibi, eski alışkanlıklarında bizi terk edip gittiğini görüyoruz. Temel ilkelerden ödün vermeyen bilim bilinmeyenleri bilinir kılıyor ve hayatı kolaylaştıran imkanlar sunmaya devam ediyor. John Dewey “uygarlığın geleceği bilimsel düşünce alışkanlığımızın gitgide yayılmasına ve derinleşmesine bağlıdır” der. Bilim insanları doğru bilgi için çalışırken bilginin nasıl içselleştirileceğini de her yönüyle inceleme altına alıyorlar. Son 10 yılın teknolojisi ve insanın yeni alışkanlıkları bilgiyi içselleştirmek için bizlere yeni yollar kazandırdı. Klasik öğrenmeye karşı geliştirilen yöntemler öğrenmeyi hızlandırdı ve yaratıcılık kültürüne katkı sağladı.

2010’dan bu yana iki yeni anlayışı uygulamanın farklı bir öğrenme düzeyi oluşturduğu konusunda kıyaslamalı çalışmalar yoğunlaştı. Bu anlayışlar ters yüz öğrenme ve koçluk yöntemli öğrenmedir. Prensipleri; evde öğren sınıfta soru sor ve çözümle, kendi kullanacağın yöntemlerle performansını artıracak bilgiyi bulmak için koç eğitmenlerden yararlan; eşitlerin, ast ve üstleriyle birlikte çözüm arayarak ekibin ortak aklını kullan, deneyimlerden yararlandır. Bu öğrenme modelini harekete geçiren en temel değişken teknolojinin temel alışkanlıklarımızda yaptığı devrim niteliğindeki değişimdir. Ağ ortamı sabit mekan, sabit eğitmen konusunun aşılmasını sağlar. Bilgi ve öğrenme ağı içinde olmak, iletişimin sağlıklı olması, anlamayı kolaylaştırır iş bilgisini ve yetkinliği olumlu yönde etkiler.

Konu hakkında görüş ve uygulamaları paylaşan dış yazarlarımız;

Ahmet Hançer ile Enocta’nın kuruluşundan beri kurumlara yenilikçi öğrenme yöntemleriyle daha etkili, verimli bir öğrenme deneyimi yaşatacak ortak çalışmalar yürütüyoruz. Ahmet Hançer KAYNAK Dergisi için kaleme aldığı yazısında, teknolojinin gelişim hızıyla yaşanan değişimin öğrenme biçimlerimizi hızla dönüştürdüğünü anlatıyor. Sürekli gelişim için kurumsal eğitime yön verenleri, teknolojiyi kullanarak nasıl daha iyi bir öğrenme deneyimi yaşatabiliriz sorusunun yanıtlarını aramaya davet ediyor. Bir diğer yazımızda, Baltaş Grubu’nun Şişecam ile yürüttüğü Liderlik Akademisi Projesinde Şişecam Eğitim Yöneticisi Metin Arslan ile yaptığı söyleşiyi okuyacaksınız. Metin Arslan proje süreci sonunda lider adaylarının potansiyelini performansa çevirme konusunda ulaşılan verimli sonuçları sizlerle paylaşıyor. Kuveyt Türk ile yapılan söyleşide İK Müdürü İsa Turan yönetici geliştirme projesinde uygulanan yeni yaklaşım konusunda görüşlerini aktarıyor. Bu yazıda öncülüğünü yaptığımız ters yüz öğrenme modeliyle eğitimin tüm süreçlerinin kuruma özel yapılandırılması ve kuruma, katılımcıya en uygun şekilde uyarlanmasının kurumlarına sağladığı fayda vurgulanıyor. PWC’den Durucan Baltaş yüksek öğrenimin geleceğini, Delphi Ülke İK Müdürü olarak görev yapan Şenay Yalıç, uyguladığımız Baltaş yeni öğrenme yöntemlerinin kurumlarına olan etkilerini ve katılımcıların duygu ve düşüncelerini dikkate alan geribildirimlerini KAYNAK okuyucularıyla paylaştı.

Kurumlarda eğitim konusuna odaklananlardan beklenen; yüksek performansı sürekli kılan, yenilikçiliği geliştiren bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanmanın hızlı ve kalıcı yollarını bulmaları ve uygulamalarıdır. Bu sebeple, Baltaş Grubu öncü rolü paralelinde bu konuyu tanımlamak ve uygulama yöntemleri konusundaki bilgileri aktarmak için KAYNAK Dergisi’nin elinizdeki 59. sayısını eğitimdeki yöntem farklılaşmasına ayırdık.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Zuhal BALTAŞ

Değişen Dünyada Yeni Eğitim Anlayışı ve Felsefesi

Kişiselleşmiş, sorgulayan, deneyime dönüşen, grupla işbirliği içinde öğrenilen, teknoloji destekli, koçluk yapılan bir eğitim modeline yolculuk etmemiz beklenmektedir. Değişim ihtiyacına cevap veren ve geleceğe yatırım yapan yeni öğrenme modellerinin kullanılması, bugünü dünün penceresinden izlememizin önüne geçecektir.

Ah Bu Öğrenme

Eğitim alanındaki gelişmelerin öğrenen merkezli bu yaklaşımlarla şekillenmesi, kendini daha iyi tanımayı ve başarı tanımını bu yönde özelleştirmeyi mümkün kılmakta ve eğitimin ileriye dönük çıktılarını beklenen yönde geliştirmektedir.Bu makalede de formel eğitimdeki dönüşüm anlatılmaktadır.

Kurumsal Eğitimlerde Yeni Normal

Artık değişim iş hayatının vazgeçilmez bir parçası oldu. Bu değişime kurumların ayak uydurabilmesi için öncelikle çevik bir işgücüne ve çevik bir organizasyona sahip olması gerekmektedir. Bunu beslemek ise öğrenme ve gelişime açık olmaktan geçiyor. Kurumları öngörülemeyen bir geleceğe hazırlamak artık zorunlu bir hal almıştır ve bu zorunluluğa cevap verebilmek için değişime kolaylıkla cevap verebilen bir kurum olmak gerekiyor. Teknoloji , zamana karşı yarış , değişim derken öğrenme biçimlerimizde dönüşüyor. Bu makale ise bunlara ışık tutuyor.

“Zihin Açıklığı”nı Garantileyen, Akıllı Eğitim Tasarımları

Dijital öğrenmede bilgilerin daha verimli ve etkin aktarılması ve öğrenmenin daha kalıcı ve derin olması için eğitim tasarımında göz önünde bulundurulması gereken noktaları tartışıyoruz.

Ters Yüz Öğrenme Modelinin Doğuşu

Ters yüz öğrenme şeklinde, sınıftaki çalışmalar evde, evdeki çalışmalar da sınıfta yapılır. Katılımcı, konuyu evde çalışarak sınıf ortamına gelir. Sınıf ortamında ise uygulamaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilir. Ters yüz öğrenmenin en temel ilkesi konuyu evde öğrenmek ve sınıfta da uygulamaya katılmaktır. Bu eğitim modelinin kurumlarda uygulanması konusunda çalışmalar görülmektedir. Ters yüz kurumsal eğitimler, katılımcıların eğitimde öğrendiklerini işlerinde bir an önce kullanabilmesini amaçlar. Bu amacın yanında eğitime katılan bireylerde amaç odaklı öğrenme görülür. Makalede ‘Flipped Learning Network’ tarafından bir eğitim modelinin ‘ters yüz öğrenme’ olabilmesi için şartları uzmanın gözüyle okuyup, değerlendirebilirsiniz.

Öğrenmede Yeni Eğilimler ve Türk Kültürü

Öğrenmede yeni eğilimleri Türk kültüründe uygularken hangi kolaylık ya da zorluklarla karşılaşabileceğimizi öngörebilmek için, önce Türk kültürünün değerlerini – öğrenme konusunda özellikle belirsizlikten kaçınma ve güç uzaklığı değerlerini – gözönüne almak gerekir. Yazıda, ‘ters yüz öğrenme modeli’nin Türk kültüründe uygulanırken doğabilecek direnç noktaları ele alınmıştır.

Kurumlarda Eğitimi Ters Yüz Eden Yeni Öğrenme Modeli Uygulamaları

Günümüzün koşullarında Z kuşağı hareket özgürlüklerinin olmayışından, baskıdan, zaman harcamaktan ve sınıfların sıkıcılığından şikâyetçidir. Yeni bir öğrenme metodu olan ters yüz öğrenme modeli oldukça açık uçludur ve hedefleri çok nettir. Eğitmen otorite rol modelinden çok yol gösterici görevindedir. Sınıf ortamında projeler ve aktivitelerle öğrenciler birbiriyle iletişim içerisindeyken eğitmen de rehberdir. Bu yöntemle amaç eğitim oturumlarını daha bağlayıcı hale getirmekle birlikte gerçekçi alıştırmalarla tecrübe öğrenciye kazandırmaktır.

Özgün Bir Uygulama: Delphi Lider Gelişim Projesi

Kendin keşfet, Kendin Öğren! Projenin güdüleyici sözü bu oldu.Bu makalede de Nergis Tüter ile Tanju Kişmir’in yaptığı söyleşiden ve bazı katılımcıların görüşlerinden bahsedilmektedir.

Ters Yüz Öğrenmeyle “Çaktırmadan Tekrar”: Kuveyt Türk Örneği

Ters yüz yöntemi,teorik bilgiyi sınıf ortamından çıkartarak sınıfı tartışma,analiz etme,vaka çözümleme gibi çalışmaların yoğun olarak kullanıldığı bir uygulama alanı dönüştürerek bilginin içselleştirilmesinin sağlandığı bir yöntemdir.Bu makalede de geçen hafta Kuveyt Türk ile gerçekleştirilen bu yeni model ile sorulan sorulara değinilmiştir.

Şişecam’da “Anlam Yaratan Lider” Olmak

Bu makalede Leyla Kolukısa tarafından değerli KAYNAK okurları için Şişecam’ın eğitime yaklaşımı ve gerçekleştirilen projeyle ilgili Tanju Kişmir’in soruları cevaplanmıştır.

Yüksek Öğrenimin Geleceği

Çağın değişimiyle birlikte eğitim alanında da köklü değişiklikler yapılmalıdır. Müşterinin kim olduğuna odaklanılmalı, yeni çağın gereksinimlerine göre yapılanma olmalıdır. Geleneksel eğitim anlayışı, bir uzmanın konuştuğu ve sınıftakilerin dinlediği, daha ileriye götürmeyecektir. Çağa ayak uydurmak, eğitimde dijitalleşmeyi gerekli kılar, Kitlesel açık online kurslar MOOC’s (Massive Open Online Courses) sektörü ciddi şekilde etkileyecek bir girişimdir. İnternet bağlantısı ve öğrenmeye niyeti olan herkesin bu eğitimlere ulaşma olanağı vardır. Böyle teknolojiler giderek gelişirken günümüzün eğitim kurumları da ayak uydurmalıdır.

Güçlendirilmiş Öğrenme

Gelişen teknolojiyle bilgiye ulaşmanın çok kolay hale geldiği günümüzde, yeniliklerin sayısı kaçınılmaz olarak artmaktadır. Eğitim alanındaki bilimsel temeli olan yeniliklerden biri de “ters yüz öğrenme”dir. Eğitimde kullanılan teknolojilerle tekrar gündeme gelen bu yöntemde amaç, çalışılacak konuların bireysel öğrenmeye uygun olan kısımlarına, katılımcıların istedikleri yer ve zamanda erişebilmeleri ve ileriye yönelik olarak zihinlerini hazırlayabilmeleri için fırsat sunmaktır.

Öğrenmeyle Yüzleşmek İçin: Bu Tersine Dünyada, Tersine Eğitim

21. yüzyılda tersine çevrilmemiş tek bir şey kaldı mı? Hayatın çoğu noktasındaki akış ve düzen tersine giderken eğitim hala dümdüz mü? Yazara göre dümdüz eğitim, eğitimcinin daha çok aktif olduğu, katılımcıların daha çok geri planda kaldığı eğitimlerdir. Bu eğitimlerde interaktiflik olması amacıyla sorular sorulur fakat katılımcılar tüm benlikleriyle eğitimin içinde olmadıkları için tam anlamıyla bir interaktiflik gerçekleşemez. Eğitimlerin de ters yüz hale gelmesi için eğitimcinin katılımcıları daha çok aktif ve canlı tutması beklenir. Katılımcıların eğitime eğitimci katar emek vermesi, birtakım katkılarda bulunması gerekir. Bu makaleyi okurken ters yüz eğitimin eğitime, katılımcılara ve eğitmene kazandırdığı maddeleri bulabilirsiniz.

Koçluk Koçluk Dedikleri Şimdi Eğitimde

Yetişkin eğitimlerindeki metodoloji ve yöntem arayışları bütün hızıyla devam ediyor.Bu arayışlar arasında, yeniden allayıp-pullayıp farklı isimlerle temcit pilavı örneği gündeme getirilenleri hariç tutarsak, gerçekten değişim sayılabilecek, açık-alan (outdoor), e-öğrenme, simülasyon gibi farklı teknikler geçmişte hak ettikleri ilgiyi ve talebi bulmakta hiçbir zaman zorlanmadılar.Bugün, başlı başına bir öğrenme ve gelişim aracı olan koçluğun eğitimlerin içersindeki kullanımı sorgulanıyor, hatta zaman zaman zorlanıyor…

Etkili Mobil Öğrenme Uygulamaları Geliştirmek

Mobil öğrenme, sanal ortamda öğrenme, e-öğrenme bunların hepsi son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesiyle eğitim alanında karşımıza sıklıkla çıkan kavramlar. Mobil öğrenme bir kişinin sabit veya önceden belirlenmiş bir mekanda olmadan, mobil cihazlar aracılığıyla (akıllı telefonlar, taşınabilir bilgisayarlar, tabletler v.b) öğrenmesine ve istediği anda istediği yerden bilgi kaynağına ulaşabilmesi olarak tanımlanmaktadır. Kurumsal eğitim stratejisinin belirlenmesi sürecinde mobil öğrenmenin (m-öğrenme) konumlandırılması ve stratejinin bir parçası olarak ele alınması günümüzde gereklilik haline gelmiştir. Birçok kurum m-öğrenme yöntemini hayata geçirmektedir. Ancak bu yöntemin verimli ve etkin olabilmesi için kurumların eğitim stratejilerini buna uygun olarak yapılandırmaları, teknik altyapı ve cihaz konularını değerlendirmeleri ve uygun içeriği oluşturmaları gerekmektedir.

Oyunlaştırma / Gamification

Oyunlaştırma,birbiriyle alakasız gibi duran sistemleri hatta oyunları oyun olmayan bir düzen içerisinde ele almaktadır.Bu süreçte katılımcıları sürece dahil eder.Bu makale de de oyunlaştırmayla gelen davranış değişikliğine odaklanılmıştır. Belki de önemli olan oyunlaştırmanın gücünü anlamak, her zaman yaptığımız işi daha farklı nasıl yaparız diye kavramları içselleştirmekten geçer.

Personova Kişilik Envanteri Testi