Değerli Kaynak Dostlarımız,

COVID-19 pandemisi nedeniyle hastalık yayılımını önlemek için aldığımız tedbirleri kriz başlangıcından beri sürdürüyoruz. Bu süre içinde özel, iş ve sosyal hayatlarımızda büyük değişimler yaşadık, büyüklerimiz ve çocuklarımız bambaşka koşullara geçtiler ve çok yönlü olarak yeni düzene uyum sağlamaya çalıştık. Can, gelir, güven, kontrol başta olmak üzere başaçıkmaya çalıştığımız olası ve mevcut kayıpların, stres yaşantısını artırdığını gözlemledik. Hayat bir dengeler bütünüdür, yeni koşullarda yeni tutumlar geliştirerek ve yeni normlar üreterek ortak varlığımızı sürdürebiliriz. Bu nedenle, hayatımıza kitap ayracı gibi giren bu olağanüstü dönemde kurumlar ve çalışanlar sorunlara ortak çözümler üretiyor.

Kurumlar için çalışanların stresini yönetmeyi kolaylaştıracak müdahaleler, COVID-19 bulaşını önlemek için aldıkları fiziksel tedbirler kadar kritik hale geldi. Bugün küresel düzeyde yapılan değerlendirmeler, insanın performansını ve potansiyelini yönetme sorumluluğu taşıyan iş profesyonellerinin COVID dönemi stresini daha yoğun biçimde yaşadığına işaret ediyor. Zihinsel ve ruhsal sağlığın sürdürülmesi için süre gelen çözümlerin dışında farklı destek sistemlerinin kurgulanması ihtiyacı doğdu.

Stres tepkisi tek tiptir (uniform) ve özelleşmiş değildir (non-spesific). Bir durum stres olarak yaşandığında bedenin fizyolojik alarm mekanizması tüm insan canlısında aynı reaksiyon zincirinden geçer. Ancak olağanüstü bir olaya kişilerin tepkileri bireysel farklılıklar gösterir ve kişiler aynı olaya farklı tepkiler verirler. Bireysel farkları yansıtan bu kritik değerleri bilmeden ortak çözümler üretilmesi yararlı olmaz. Elinizdeki sayımızda olayları stres olarak algılama farklılıklarına açıklık getiren araştırmalar bulacaksınız.

Kriz zamanlarında süregelen belirsizlik, soru sorma cesaretimizi kırabilir ve bilmediklerimizin kaygısı, bildiklerimizi uygulamayı zorlaştırabilir. Ölçümlerden ve durum analizlerinde elde edilen bilgi psikolojik ve bedensel sağlığı korumakta yol gösterir. Bireyin ve kurumların stresi yönetebilme becerilerini yükseltmek için; farklı düzeylerdeki anlamları çözmek, yararlı yöntemleri önermek ve deneyerek fayda sağlayacak uygulamalara dönüştürmek gerekir. Koşullara uyum sağlamayı kolaylaştıran bu bütünsel anlayış, özel yaşamı ve iş yaşamını sağlıklı ve verimli kılmaya öncülük eder.

Bu sayıya katkı sağlayan yazarlarımız pandemi kaynaklı stresin iş hayatına etkisini, stresi yönetemeyen kurumlarda yaşanan zorlukları, stresle başaçıkmayı başaran kurumların fark yaratan yaklaşımlarını, pandemi koşullarında etkin stres yönetimi için hangi uygulamaları hayata geçirdiklerini ve uzaktan çalışırken duygu düzenlemeyi kolaylaştıracak önerilerini paylaştılar.

Olup bitenlere dirençle değil kabulle yaklaşmak, beraberlik ve dayanışma içinde mücadeleyi sürdürmek stresin yükünü taşımayı kolaylaştırır. Yükümüzü birlikte hafifleteceğimiz günlerde buluşmak umuduyla sevdiklerimizle mesafeyi koruduğumuz, aşılarla buluştuğumuz, sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Zuhal Baltaş

İşyerinde Pandemi Stresi

Pandemi, stres yaratacak faktörlerin neredeyse hepsini tek bünyede topladı ve hayatımızın ana gündemine oturdu. Stresle başa çıkma dahil her konuda bildiklerimizi hatırlamaya, yeni öğrenmelere yer açmaya ihtiyaç duyuyoruz.

İK Liderleri için Kariyerlerinin En Stresli Yılı 2020

Daha az kaynak, zaman ve bütçe ile daha fazla etki yaratmakla görevlendirilen İK liderleri, 2020 yılında daha önce hiç yaşamadıkları kadar stres yaşadılar. Reward Gateway’in bu raporunda pandemideki stres kaynaklarına İK liderlerinin gözünden bakacak ve pandemi sonrası için küresel insan yönetimi beklentilerini tanıyacaksınız.

Uzaktan Çalışırken Zihinsel Hijyeni Korumak

Duygu ve düşünceyi bir çırpıda yönetmek görece kolay olmayabilir ancak davranışı yönetmek nispeten daha kolaydır. Bu makalede uzaktan çalışırken iş performansınızı belirli bir seviyede tutmanın ve zihinsel dayanıklılığınızı geliştirmenin 8 yolunu öğreneceksiniz.

“Yaşam için Teknoloji” ile Etki Alanına Odaklanmak

2020 gerçekleri hangi duygularımızı daha çok hissetmemize sebep olmuştu? Peki öğrendiklerimizden hangilerini geleceğe taşıyacağız? Bu makalede pandemiyle birlikte etki alanına odaklanarak çalışan için güven ve müşteri için değer yaratma sürecini başarıyla yaşama taşıyan bir kurum hikayesinin parçası olacaksınız.

Kurum Stresini Yönetmede İK Liderinin Sorumluluğu

İK liderleri pandemi stresi karşısında kritik bir rol üstleniyor. Artık durumu yönetmenin dışına çıkıp, organizasyonlarının geleceğini yeni normlara göre kurgulamaya geçmek durumundalar. Peki, üstlerindeki bu ağır sorumluluğu gerçekleştirmek için nelere dikkat etmeliler? Bu makalede İK liderlerinin pandemi koşullarındaki dört sorumluluk alanını tanıyacak ve önemli stratejik önerilerle buluşacaksınız.

Pandemi Stresini Ölçerek Yönetmek

COVID-19 pandemisi, stres konusunda şirket yönetimlerini ve dolayısıyla bu sorunu yönetme sorumluluğunu taşıyan İK bölümlerini çok daha hızlı, çok daha kapsamlı ve radikal önlemler almaya zorladı. Bu makalede çalışanlarına en uygun yaklaşımı geliştirmek için stres yaşantılarını ölçerek tanıyan, çevrimiçi stres programlarını ihtiyaca uygun biçimde devreye sokan, uzmanlar aracılığıyla çalışanlarına desteğini yoğun biçimde hissettiren, etkili bir kurum örneğiyle buluşacaksınız.

İş Hayatında Pandeminin Stres ve Kaygı Haritası

İnsanı tam iyilik haline ulaştıracak çalışmalar yapmak sadece işverenlerin değil, onlara yol gösteren danışmanlık kurumlarının da sorumluluk alanıdır. Bu araştırmada sosyal sorumluluk bilinciyle kurumların ve bireylerin katılımına sunduğumuz COVID-19 döneminde stres çalışmasının gelişimini, iş hayatında pandeminin stres ve kaygı haritasını çıkarma adımlarını ve öne çıkan bazı verilerin Türk kültürü için işaret ettiği çıktıları bulacaksınız.

Pandemi Stresinde Fark Yaratan Yönetici Desteği

Pandemi, streste artışa ve işe bağlılıkta düşüşe yol açıyor. Ancak yapılan yeni bir araştırma; doğru liderlik tarzının olumlu bir etki doğuracağını gösteriyor. Bu raporda pandemi stresini yönetmek için hizmetkar liderliğin fark yaratan özelliklerini tanıyacaksınız.

Salgına Karşı Çalışanlarımızla BİRLİKTE Stres Yönetimi

Bu yolda BİRLİKTE hareket ettik.
Fiziksel hareketi ve ruhsal dinginliği destekledik.
Çalışanlarımızın kendilerini en iyi hissedecekleri çalışma ortamını sağladık.

COVID-19 Pandemisi ve TÜKD Burslu Öğrencilerine Etkisi

Üniversite gençliği hiç hazırlıklı olmadığı bir şekilde eğitim alanında ortaya çıkan değişimlerle karşı karşıya kaldı. Eğitim alışkanlıkları kökten değişime uğrarken, insan insana olan sosyal hayatları kesintiye uğradı. TÜKD burslu öğrencileri ile gerçekleştirilen bu araştırmada pandeminin sağlık, eğitim, sosyal ve ekonomik açıdan öğrenci hayatını nasıl etkilediği ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkinlik düzeyi mercek altına alındı.

Personova Kişilik Envanteri Testi