Salgına Karşı Çalışanlarımızla BİRLİKTE Stres Yönetimi

Salgına Karşı Çalışanlarımızla BİRLİKTE Stres Yönetimi

Bu yolda BİRLİKTE hareket ettik.
Fiziksel hareketi ve ruhsal dinginliği destekledik.
Çalışanlarımızın kendilerini en iyi hissedecekleri çalışma ortamını sağladık.

Bugün çalışanlar arasında Covid-19’un yarattığı etkiyi sorduğumuz bir anket yapacak olsak stresin en başta dile getirilen konu olacağını düşünüyorum. Her birimiz bu süreçte farklı nedenlerden stres yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz. Her şeyden öte salgın en değer verdiğimiz şey olan sağlığımızı ve yakınlarımızın sağlığını tehdit etti. Tedavisi olmayan ve her gün dünyada yüzlerce insanın ölmesine neden olan bu salgın stresin ta kendisi oldu. Temizlik takıntısı ile elimize aldığımız her poşetin dezenfekte edilmesi, yediklerimizin sirkeli, karbonatlı sularda bekletilmesi alışkın olmadığımız şekilde günlük yaşantımızın parçası oldu. İşyerleri uzaktan çalışma modeline geçti, okullar kapandı, sokağa çıkma kısıtlamaları geldi. Ve maalesef bu süreç öngörülemez şekilde uzadı ve belirsizlik stresi iyice tetikledi. Hem kendimizi, hem ailemizi korumak ve bir yandan da işimizi alışkın olmadığımız şekilde sürdürmeyi sağlamak hiçbir çalışanımız için kolay olmadı.

Bu yolda BİRLİKTE hareket ettik

Biz salgının en başından beri, bu yolda BİRLİKTE olduğumuzu vurguladık. Novartis Acil Durum Yönetim Ekibi hemen aktive oldu, açık ve şeffaf iletişimle gelişmelerle ilgili çalışanlarımızı sürekli bilgilendirdik. Hızlıca uzaktan çalışma modeline geçtik. Novartis olarak yıllardır sürdürdüğümüz yenilikçi İK uygulamalarımız, esnek çalışma modelimiz ve dijital altyapı çözümlerimizle biz bu sürece nispeten daha kolay uyum sağladık. Çalışanlarımıza çalışma saatlerinde esneklik tanıdık ve bu sayede aileleriyle daha çok vakit geçirebilmelerini teşvik ettik. Çalışanlarımızın fiziksel ve ruhsal sağlığı her zaman önceliğimiz oldu. Salgın döneminde stresle baş etme yöntemleri, çocuklarla daha iyi iletişim kurma konularından oluşan birçok seminer düzenledik. Konusunda uzman kişilerden öneriler aldık, sorularımızı sorma fırsatı yakaladık. Sadece çalışanlarımızın değil, ailelerinin de katılımına açık birçok programı hayata geçirdik. Yaz döneminde çalışanlarımızı dinlenmeye ve bu süreçte aileleriyle birlikte stresten uzak kalıp enerji toplamaya teşvik ettik. Toplu tatil uygulamamız ile blok tatiller yaptık. Yılsonu şirketimizi bir hafta tatil ettik, ayrıca yılın ilk haftasını toplantısız hafta olarak ilan ettik.

Fiziksel hareketi ve ruhsal dinginliği destekledik

Ofis ortamında profesyonel eğitmen liderliğinde yüz yüze gerçekleştirdiğimiz egzersiz seanslarını çevirim içi platforma taşıdık. Tignum X sağlıklı yaşam dijtal uygulamasını1 tüm Novartis çalışanları ve aileleri için ücretsiz kullanıma sunduk. Şirket için iletişim platformumuz olan Yammer’da sağlıklı beslenme ve egzersiz önerilerinde bulunduk.

Salgınla mücadelede nelere dikkat etmemiz gerektiği konularında bilgilendirici video ve içeriklerle çalışanlarımızı destekledik. Çalışan destek programı ile çalışanlarımızın ve ailelerinin salgın döneminde ihtiyaç duydukları konularda profesyonel destek almalarını sağladık. “How are you feeling (Nasıl hissediyorsun)” başlığıyla şirket için web sitesi oluşturarak çalışanlarımızın duygu durumunu ve nelere ihtiyaç duyduklarını paylaşmaları için bir platform oluşturduk. Bu platform üzerinden faydalanabilecekleri bilgileri paylaştık ve interaktif bir ortam sağladık.

Çalışanlarımızın kendilerini en iyi hissedecekleri çalışma ortamını sağladık

Salgınla birlikte uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşmasıyla çalışanlarımızın gün içinde çalışma ortamına bağlı olarak zorluklar yaşadıklarını gördük. Öncelikle fiziksel ortamı iyileştirdik. Masa, sandalye, kulaklık gibi ergonomik koşulları sağlamaları için çalışanlarımıza maddi yardımda bulunduk. Ancak bu zorlukların uzun süren ve ara vermeden devam eden toplantılar, mesai saati kavramının kalmaması, çalışanların yemek yemeye bile fırsat bulamadan, yerlerinden kalkmadan günü tamamlamaları gibi çözüm bekleyen konular içerdiğini de belirledik. Elbette hiç sağlıklı olmayan bu iş ortamı stres yönetimi açısından çalışanlarımızı zorladı. Özellikle Novartis İlaç’ta yaşanan bu zorlukları giderebilmek için çalışanlarımıza kulak verip hızlıca uzaktan çalışma prensiplerimizi hayata geçirdik. Çarşamba günleri tam gün ve Cuma günü 15.00’dan sonrasını toplantısız gün olarak duyurduk. Ayrıca toplantı sayılarının ve sürelerinin azaltılmasını teşvik edip bu konuda önlemlerimizi hayata geçirdik.

Sonuç

Salgın dönemini çalışanlarımızla birlikte mümkün olabilecek en stressiz ve sağlıklı şekilde yaşamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çalışanlarımızın ihtiyaçlarına kulak veriyor ve BİRLİKTE çözümler üretiyoruz.

Kaynakça:

  1. Tignum X: elevating teams through Sustainable Human Performance [İnternet]. Uygun erişim: www.tignum.com

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi