Emeklilik ve hayat sektöründe faaliyet gösteren Cigna Finans’ın Eğitim ve İşe Alım müdürü Gülşah Başoğlu ile gençlere yaşattıkları staj deneyimini ve üniversitelerin genç yetenekleri iş hayatına ne derece hazırlayabildiği hakkında konuştuk.
Emeklilik ve hayat sektöründe faaliyet gösteren Cigna Finans’tan Gülşah Başoğlu ile gençlere yaşattıkları staj deneyimini ve üniversitelerin genç yetenekleri iş hayatına ne derece hazırlayabildiğini konuştuk.
Gülşah Hanım, bize Cigna Finans’ın faaliyet alanını ve oradaki rolünüzü anlatabilir misiniz?
Elbette. Cigna Finans Emeklilik ve Hayat, sigorta sektöründe 2007 yılından beri faaliyet gösteren bir şirket. Cigna ve Finansbank’ın birleşimi ve ortak DNA’larıyla 2012’den bu yana organizasyon yapısını büyütüyor. Emin adımlarla sektörde yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor. Ben 2010 yılından beri bu şirketteyim. İnsan Kaynakları İşe Alım ve Eğitim Müdürü olarak çalışmaktayım.
Cigna Finans’ın stajyerlere bakış açısı nedir?
Küresel bir şirket olarak genç yetenekleri hem şirket bünyemize katmak, hem de iş hayatına ve sigorta sektörüne hazırlamak adına Ci-Fi Staj projemize çok önem veriyoruz. Stajyerlerimize, iş arama yarışında birçok yeni mezundan birkaç adım öne geçmelerini sağlayacak hem teknik hem de yetkinlik temelli, kapsamlı bir eğitim imkânı sağlıyoruz. Staj programımız aynı zamanda çalışacağı mesleğe karar vermekte güçlük çeken stajyerler için önemli bir yol gösterici oluyor.
“Ci-Fi Staj” aday başvuru sürecinizin akışı hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?
Staj sürecimiz iki döneme ayrılıyor; kış ve yaz dönemi stajlarımız var. İlgili dönemlerde kariyer platformlarından ilanlar çıkıyor ve başvuruları topluyoruz. Bu başvuruları iş birimlerinin ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirdikten sonra, stajyer adaylarımız genel yetenek ve İngilizce testlerinden geçiyorlar. Kısa listeye giren adaylar ile toplu bir mülakat sürecinin ardından, mülakatları olumlu geçenlerin ilgili iş kolu ile birebir görüşmelerini organize ediyoruz. Tüm bu süreçler sonucunda staj programımıza alacağımız adaylar belirleniyor.
Bu staj programının sektördeki diğer staj programlarından farkı ne?
Ci-Fi Staj programında stajyer, Cigna Finans ailesine katıldıktan sonra yoğun bir eğitim sürecinden geçiyor. Oryantasyon ile başlayan bu eğitimler, “kişisel farkındalık, mülakatta nasıl davranılır, CV hazırlama teknikleri, temel sigortacılık, kurumsal imaj, etkili sunum teknikleri, MS Office programları” gibi alanlarda devam ediyor.
Stajyerimizi iş hayatına en iyi şekilde hazırlamak amacıyla düzenlenen tüm bu eğitimlerin ardından, staj sonunda yöneticileri ile beraber belirledikleri proje konularında bir sunum yapmalarını istiyoruz. Böylece sunum yapma becerilerinin gelişimini ve bunun somut çıktılarını görüyoruz.
Programımızın sektördeki diğer firmaların staj programlarından bir diğer farkı ise, stajyerlerimizin kariyer basamaklarında daha sağlıklı ve sağlam adımlarla ilerleyebilmelerine yönelik olarak kendilerine sunduğumuz “kariyer koçluğu” imkânı.
Ci-Fi Staj programı dendiğinde akla gelen ilk üç kavramı sorsak, cevabınız ne olurdu?
Sadece üç kavramı sıralamak gerekse, bunlar “gelişim ortamı”, “destekleyicilik” ve “profesyonellik” olurdu. Cigna Finans ailesi olarak stajyerlerimizin gelişimlerini önemsiyor, onları iş hayatına hazırlamak için önemli fırsatlar sunuyoruz.
“Cigna Finans’ta çalışmak” fikrini ele aldığımızda, sizce stajyerlerin en heyecan duyduğu fırsatlar nelerdir?
Bence sorumluluk alma bilinci, staj süreci boyu sunulan eğitimler yoluyla kişisel ve mesleki donanımlarına katabilecekleri artılar ve kariyer koçluğu eşliğinde sağlam adımlar atabilme fırsatı.
Staj programınızın gençlerde geliştirmeyi amaçladığı yetkinlikler ve bu programın şirkete olan katkıları neler?
Bu programa katılan stajyerler, iş hayatında çok önemli olan ekip çalışması, zamanı etkin kullanma, planlama gibi yetkinliklerde kendilerini geliştirme imkânı bulacaklar. Sorumluluk aldıkça öz yeterlilikleri artacak ve bu da onların kariyer gelişimine olumlu katkı yapacak.
Stajyerler bu yetkinlikleri kazanırken, Cigna Finans da genç ve vizyoner yeteneklerle çalışarak bünyesine farklı bakış açıları, yeni yaklaşımlar ve düşünme şekilleri katacak.
Peki, üniversiteler öğrencileri iş hayatına ne kadar hazırlıyor? Sizin üniversite öğrencilerine bu konudaki tavsiyeniz ne olur?
Üniversitelerin gençleri iş hayatına “kısmen” hazırlayabildiğini düşünüyorum. Teoride aldıkları eğitimleri pratikte kullanabilme fırsatları çok olmuyor. Evet, üniversitede yaptıkları projelerle, grup çalışmalarıyla bazı yetkinliklerini kullanabilme fırsatı bulabiliyorlar, fakat bu çok kısıtlı bir çerçevede kalıyor. İş hayatında ise bu yetkinlikleri parlatma olanakları daha sık çıkıyor karşılarına.
Benim üniversite öğrencilerine tavsiyem, üniversitelerin kariyer günlerine gelen firmaların sunumlarına katılmaları olurdu. Dünyayı ve ekonomiyi takip etmeleri, okurken farklı sektörlerde staj yapmaları ve son olarak okumalarını, çok kitap okumalarını önerirdim onlara. Böylelikle mezuniyetin ardından kendilerine daha gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koyabileceklerini, iş hayatına daha sağlıklı bir başlangıç yapma fırsatı bulabileceklerini söylerdim.
Katılımınız ve katkılarınız için çok teşekkür ederiz.
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir