Kadınların iş hayatının farklı alanlarında olmasıyla , ülke ekonomisi gelişiminde kadın iş gücü ordanı önem kazanmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yaşanan bazı sıkıntılar kadınların farklı alanlarda yer almalarını engellemektedir. Bu makalede de ‘Türk Traktör Filizlerin Mucizeleri’ projesi ile cinsiyet eşitliğine dikkat çekerek kadın istihdamının arttırılmasını sağlamak üzere ortaya çıkarılan bu proje anlatılmaktadır.
Kadınların iş hayatının farklı alanlarına dahil olmasıyla birlikte, ülke ekonomilerinin gelişiminde kadın işgücü gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Ancak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda yaşanan sıkıntılar, büyük bir potansiyel olan kadın işgücünün; özellikle “eril iş” olarak adlandırılan bazı iş alanlarına katılımını da engellemektedir.
“TürkTraktör Filizlerin Mucizeleri Projesi”,cinsiyet eşitliğine dikkat çekerken aynı zamanda kadın istihdamının her alanda arttırılmasını da sağlamak üzere ortaya çıkan; kadınların motivasyon düzeylerinin ve girişimcilik eğilimlerinin mevcut anlayıştan etkilenmemesi için konuya derin bir çerçeveden bakmayı misyon edinmiş bir projemizdir.
Kısaca toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine
Toplumsal cinsiyet (gender), kadın ve erkeğin toplum içindeki konumlarını ve nasıl algılandıklarını, bunlara uygun rolleri, görev, sorumluluk ve beklentileri içerir.¹ Toplumsal cinsiyet konusu esas alındığında; kadınların işgücü piyasası, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, siyaset gibi genel olarak toplumsal yaşama katılım sağlayan birçok alanda ayrımcılık temelli çeşitli engellerle karşılaştıklarını söyleyebiliriz.
Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi, yaklaşık 200 ülke tarafından onaylanmış, 90’lı yıllarda toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları Birleşmiş Milletler’in (BM) önderliğinde küreselleşmeye başlamış; 1990 yılında sözleşmenin Türkiye tarafından da imzalanması, ülkemizin bu konuda faaliyetlerde bulunmak için taahhütte bulunduğunu göstermiştir.2
Bütün bunlar ışığında, kadınların toplumdaki her alanda ‘gerçekten’ var olabilmesi, kadın ve erkeklerin eşit şartlarda yaşayabilmeleri için toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politikaların varlığı ve sürdürülmesi; sadece devletlerin ve sivil toplum kuruluşlarının değil, şirketlerin de gündeminde ilk sıralarda yer almalıdır.
Türkiye’deki duruma genel bir bakış
Eşitlik konusunda her ülke için geliştirilmesi gereken noktalar olsa da, rakamlar Türkiye nezdinde, çalışmalara daha fazla önem vermemiz gerektiğini göstermektedir. Öyle ki, 2015 yılı Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre cinsiyet eşitliği endeksinde Türkiye, 145 ülke arasında 130. sırada yer alarak sonlarda bulunmaktadır.

Türkiye’de toplumsal cinsiyet çalışmaları, UN Women’ın desteklediği “HeforShe” projesi kapsamında da sürdürülmektedir. Türkiye’nin en önemli ve saygın holdinglerinden Koç Grubu da bu konuya büyük bir duyarlılıkla yaklaşmaktadır. Özellikle merhum Mustafa Koç’un bu konudaki desteği ile Koç Holding şirketleri arasında yaygınlaştırılan ‘Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum’ eğitimleri ile tüm çalışanlara bu konuda farkındalık arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
“TürkTraktör Filizlerin Mucizeleri Projesi”
Altmış iki yıllık köklü geçmişiyle otomotiv sektörünün halen faaliyetteki ilk üreticisi olarak, cinsiyet eşitliğine dikkat çekerken aynı zamanda kadın istihdamının arttırılmasını da sağlamak üzere Filizlerin Mucizeleri Projesi’ni hayata geçirmekteyiz.
Filizlerin Mucizeleri ile kadınların hem yatay, hem de dikey olarak her meslek ve statüde varlıklarını sürdürebilmelerini sağlamayı, şimdiye kadar toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle içine giremedikleri alanlarda yükselmeleri ve ilerlemeleri için çalışmalar yapmayı hedeflemekteyiz.
Neden ‘Filizlerin Mucizeleri’?
Özellikle hizmet ettiğimiz sektör olan tarıma Türkiye boyutunda baktığımızda; bu alanda kadın emeğinin oldukça yüksek oranlarda olduğunu görmekteyiz.
Traktör ise insanlığın yaşamını devam ettirmesi için vazgeçilmez olan tarımın en önemli aracı; modern tarımın da başrol oyuncusudur. Aslında bir başka deyişle traktör, mucizeler yaratır. Bu mucizeler ile tohumlar filizlenir ve büyür; toprak üstüne, ışığa yönelir ve sürekli güçlenir, mucizelerini üretirken toprak ile olan dostluğunu da güçlendirir.
Biz de mucizemiz olan traktörümüzü, modern tarıma yön veren şirket vizyonumuz ile birleştirerek hem sektörde, hem de TürkTraktör’de kadın istihdamına destek veriyoruz.
Kadınların ayak sesleri neden ağır sanayide de duyulmasın?
Ülkemizdeki iş gücüne katılım oranında kadın-erkek farkı yüzde 50 civarındadır.³ Filizlerin Mucizeleri; daha fazla sayıda kadın çalışanın işe alınmasını, onların yetiştirilmesini ve onların da desteğiyle üretilen traktörleri, çiftçilerimiz ile buluşturmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, kadın çalışanları işe almak ile başlayan süreç onların gelişimini destekleyerek devam etmektedir.
Ancak, özellikle ağır sanayi olarak görülen otomotiv sektöründe çalışabilecek meslek lisesi mezunu kadın çalışan oranın azlığı; bizlere bu konuda da iyileştirilmesi gereken alanlar olduğunu göstermiştir. Biz de bu kapsamda, 5 farklı ildeki meslek liselerinde kız öğrenciler ile buluşup onları bilinçlendirmeyi, hatta kendilerine burs imkanı sunmayı amaçlamaktayız. Böylece kız öğrencileri teşvik ederek, ‘eril iş’ olarak görülen sektörlerde de yer edinebileceklerini, kadınların da her alanda var olabileceğini göstermeyi istemekteyiz.
Filizlerin Mucizeleri ile duruma farklı bir pencereden, derin bir çerçeveden bakmak
Lean In ve McKinsey & Company tarafından gerçekleştirilen “İş Yerinde Kadın 2016” rapor çalışması, üst yönetim pozisyonlarına gelmek isteyen kadınların oranının yüzde 40 olduğunu, ancak bu oranın yüzde 56 ile erkeklerde ortalamanın üzerine çıktığını göstermektedir.4 İş-özel yaşam dengesi, kurum içi politikalar, baskı ve engellerle karşılaşma ihtimali gibi sebepler değerlendirildiğinde, kadınlar kendi yükselişlerini engelleyen seçimler yapabilmektedir.
Filizlerin Mucizeleri, mevcut anlayışın kadınların motivasyon ve girişimciliğini etkilememesi için kadın çalışanların farkındalıklarını ve meslek hayatlarındaki girişimci rollerini arttırmayı hedeflediğimiz şirket içi eğitim ve uygulamalarla konuya derin bir çerçeveden bakmayı misyon edinmiştir. Her türlü eğitim ve çalışmalarımızla, çalışan kadınlarımızın mesleki gelişimlerine katkıda bulunurken, onların üstlerindeki cam tavandan kurtulup kariyerlerinde ilerleyebilecek girişimcilikte birey vizyonuna sahip olmalarına da katkıda bulunmak istemekteyiz.
Sonuç
Kadınlarımızın iş gücüne dahil edilmesi ve var olan büyük potansiyelden en iyi şekilde yararlanılması, sadece ülkemiz ekonomisinin büyümesine destek vermekle kalmayacak, sosyal ve toplumsal gelişim ile kalkınmada da önemli bir rol oynayacaktır.
Her alanda olduğu gibi, içinde bulunduğumuz otomotiv sektöründe de kadın çalışan sayısındaki artışın ekonomik açıdan yararlılığının bilinir kılınması ve ülke kalkınmasında eşit iş gücüne verilen değerin önemine dikkat çekmesi açısından; birlikte mucizeler üretmek üzere yola çıktığımız projemiz, her geçen gün daha fazla kişiyle buluşmakta ve yeni ‘Filiz’ler ile büyümeye devam etmektedir. Gelin mucizeleri birlikte üretelim!
Kaynakça:
- Sancar S, Acuner S, Üstün İ, Bora A. Cinsiyet eşitsizliği bir kadın sorunu değil toplumun sorunudur. UNDP-Kalkınma ve Demokratikleşme Projelerinde Cinsiyet Eşitliği Hedefinin Gözetilmesi Eğitimi 2005-2006; İstanbul.
- Koray M. Avrupa Birliği ve Türkiye’de ‘cinsiyet’ eşitliği politikaları. Çalışma ve Toplum 2011.
- Unemployment statistics [İnternet] Uygun erişim: http://Ec.europa.eu./eurostat/statisticsexplained/index.php/Employement_statistics
- Women in the Workplace 2016 [İnternet] Uygun erişim: https://womenintheworkplace.com/Women_in_the_Workplace_2016.pdf
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir