“Bir grup yaratıcı çalışanı yönetmek zordur, ancak sonunda yüksek bir tatmin duygusu yaşanır. Birçok çalışanın yaratıcı oldukları ve yaptıkları işlerin de bir dereceye kadar yaratıcılık gerektirdiğini düşündüğümüzde, onları yönetirken göz önünde bulundurulması gereken özel yaklaşımlar olduğu gerçeğinin farkına varırız. İş yerinde yaratıcı çalışanları yönetmek için 10 ipucu: 1. Yaratıcılığı besleyin. 2. Yaratıcı olanları yönlendirin. 3. Çalışanlara hayal kurmaları için zaman tanıyın. 4. Dengenin önemini vurgulayın. 5. Yönteme güven duyun. 6. Temel problemlerinizi çözerken çalışanlarınızı yönetin. 7. Takdir ederken cömert olun. 8. Çalışanın sağlayacağı katkıya olanak verin. 9. Ekip kurun. 10. Yeni çalışma biçimlerine esnek bir yaklaşım gösterin. 11. Fazla kural koymayın.”
Bir grup yaratıcı çalışanı yönetmek zordur, ancak sonunda yüksek bir tatmin duygusu yaşanır. Birçok çalışanın yaratıcı oldukları ve yaptıkları işlerin de bir dereceye kadar yaratıcılık gerektirdiğini düşündüğümüzde, onları yönetirken göz önünde bulundurulması gereken özel yaklaşımlar olduğu gerçeğinin farkına varırız.
İşte size iş yerinde yaratıcı çalışanları yönetmek için 10 ipucu:
1. Yaratıcılığı besleyin.
Çalışanlarınızın yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak için onlara bireysel farklılıklara uygun çalışma ekipleri ve zemini hazırlayın. Bazı insanlar en yüksek performanslarını kendi başlarına çalışarak elde ederken, diğerleri bir grubun üyesi olduğu zaman motive olur ve en yüksek performansına ulaşır. Çalışanlarınızın en iyi işi hangi durumda gerçekleştirdiğini gözlemleyin.
2. Yaratıcı olanları yönlendirin.
Yaratıcı insanlar bazen planlara uymakta zorluk yaşabilirler. Programa uygun olarak plan dahilinde çalışmalarını sağlayın. Üzerinde çalıştıkları görevi ne zaman tamamlamaları gerektiğini ve yeni bir göreve ne zaman başlamaları gerektiğini onlara bildirin.
3. Çalışanlara hayal kurmaları için zaman tanıyın.
Yaratıcı kişilerin enerji depolarını yenilemeleri için biraz durup dinlenmeye ihtiyaçları vardır. Çalışanlarınıza düşünmeleri, araştırmaları, sorgulamaları hatta oyun oynamaları için zaman verdiğinizden emin olun. Zihinsel ve duygusal açıdan rahat çalışabilecekleri ortamı yaratarak yaratıcı fikirlerin gelişmesine imkan verin. Yönetici olarak, çalışanlarınızın içinde bulundukları iş ortamı atmosferinin olumlu ya da olumsuz olması tamamen size bağlıdır.
4. Dengenin önemini vurgulayın
Yaratıcı birçok kişi kendilerine bırakılacak olur ise işlerinin rutin, daha az ilginç olan kısmını ihmal ederler. Ancak bu görevler de çok önemlidir ve “iş” rapor haline getirilmek zorundadır, belgeler tamamlanmalı ve müşterilere bilgi verilmelidir. Eğer işinizin yürümesini istiyorsanız, bu sıkıcı “rutin” işler de mutlaka yapılmalıdır. Bu nedenle çalışanlarınıza karşı bir taraftan esnek olmanız gerekirken, diğer taraftan da işlerinin daha az heyecan verici kısmını da ihmal etmemelerini sağlamalısınız.
Bütün çalışanlarınıza ne gibi katkıda bulunabileceklerini sorun ve onların önerilerini önemsediğinizi hissettirin.
5. Yönteme güven duyun.
Yaratıcı kişiler çalışmaları sırasında kendi içlerinde hesaplaşırlar, yönetimle hesaplaşmakta zorlanırlar. Evet, raporlar önemlidir ama bu fikirlere “güven” de bu yöntemde büyük bir öneme sahiptir. Yenilikçi yaklaşımları gerçekleştirecek olan olağanüstü çalışanlar, yaratıcı fikirleri ortaya çıkarmak için zamana ihtiyaç duyarlar. Bu zaman içerisinde tüm gelişmelerin raporlanmasını istemek, kişileri zorlayabilir.
Yaratıcı kişi iş gününün soğuk ışıklarına karşı korunmalıdır,Yaratıcı kişilerin olumsuz duygular yaşamamalarına özen gösterilmelidir, özellikle de yaratıcı fikirler henüz denenmemiş ve tamamlanmamış ise. Bu yaklaşım yaratıcılığın gelişmesine, çiçek açmasına, olgunlaşmasına imkan verir. “ Bunu bahçıvanlığa benzetebiliriz: Tohumu besle, sula, yeşermesine imkan ver.”
6. Temel problemlerinizi çözerken çalışanlarınızı yönetin.
Eğer çalışanlarınızın sahip olduğu becerileri, gerçek iş problemlerinizin çözümünde kullanmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken kritik nokta, onlarla kuracağınız ilişkidir. Çalışanlarınızı bilgilendirin ve onlara yön verin, böylece daha küçük ayrıntıların kafalarını meşgul etmesini engelleyerek, büyük resmi görmelerini sağlarsınız. Kurumunuzun gerçek bir problemini onlara anlatın ve onları bu konu üzerinde düşünmek üzere özgür bırakın. Ortaya çıkan çözüm önerileri sizleri şaşırtabilir.
7. Takdir ederken cömert olun.
Yaratıcı çalışanlarınıza destek verin. Yaratıcı işlerde rol alan çalışanların, yaptıkları işin sonunda ihtiyaç duydukları ödülün ortaya çıkardıkları iş olduğunu düşündükleri sanılabilir. Ancak gerçek, onlarında diğer bir çalışan kadar desteğe ihtiyaç duyduğudur. Yaratıcı kişilerin yaptıklarını onların görevi olarak karşılamayın. Onlar diğer çalışanlarınızdan farklı değildirler. Herkes iyi yaptığı işin kabul görmesini ve takdir edilmesini ister, buna ihtiyaç duyar.
8. Çalışanın sağlayacağı katkıya olanak verin.
Her çalışanın zorlu ve heyecan veren bir işi başarıyla tamamladığı duygusunu yaşayarak, kurumuna destek verdiğini düşünmesini sağlayın. Başarıyla tamamlanan işler sonunda, onları motive ettiğinizden emin olun. Bütün çalışanlarınıza ne gibi katkıda bulunabileceklerini sorun ve onların önerilerini önemsediğinizi hissettirin.
9. Ekip kurun.
Çalışanlar saygı görmek ister. İçinde bulundukları ekibin gücü ve ekip arkadaşları tarafından kabul görmek, çalışanları heyecanlandıran en önemli faktörlerdendir. Çalışanlarınızın çalışma arkadaşlarının saygısını kazanmalarını sağlamak için çeşitli yollar arayın. Gerektiğinde yerine getirilmesi gereken işlerine karşı sorumluluk duymaları için grup baskısı uyguların. Kişilerin verimliliği sadece bir iş üzerinde çalışırken geçirilen zamanla değil, iş sonuçları üzerine fark yaratan anlamlı kriterler ile ölçülerek ortaya çıkar.
10. Yeni çalışma biçimlerine esnek bir yaklaşım gösterin.
Yaratıcı çalışanlara mümkün olduğu kadar kendi programları dahilinde çalışmaları konusunda esneklik tanıyın. Yaptıkları işe karşı sorumluluk duymalarına izin verin. Yaratıcı kişilerin performansını işe harcadıkları zamandan çok, parlak bir fikir veya şaşırtıcı bir tasarım gibi kriterlerle ölçün.
11. Fazla kural koymayın
Kurallar yetkinliği düşük kişilerin, işleri ortalama olarak yapmalarına imkan verir. Eğer çalışanlarınızın yüksek potansiyelli olduklarını düşünüyorsanız, işinizin el verdiği ölçüde kendi tarzlarını yansıtmalarına imkan verin.
Kaynak:
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir