Zihniyetlerini değiştirmeye açık olanlar hedeflerini ulaşılabilir kılıyor ve sürekli mutluluğu yakalayabilir. Bu makalede zihniyetin değişikliğinin üç aşamalı sürecini , Beyçelik gestamp akademinin zihniyet değişikliği için bu süreçte neler yaptığı ve amaçlarına ulaşabileceksiniz.
M.Ö. 535’te ‘Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz.’ demişti büyük Yunan filozofu Heraklitus. Aradan yüzyıllar geçti, bu defa Mevlana; ‘Dünle birlikte gitti, cancağızım. Ne varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.’ dedi. Aradan yine, yeni yüzyıllar geçti; bu defa başka başka kişiler hep değişimin, gelişimin özetini ve gerekliliğini ifade eden unutulmaz sözler söylediler. Yalnızca söylemekle kalmayanlar, harekete geçtiler ve önce zihinlerini yani kendilerini, sonra çevrelerini, çehrelerini ve dünyalarını değiştirdiler.
Zihinlerinde değişiklik yapanlar, kendilerine heyecan veren hayallerini hedefe dönüştürüp başarıya gittiler ve bunu sürekli hale getirerek mutluluğa eriştiler. Bugün en iyi olduklarına şüphe etmediğimiz kişilere, markalara dönüştüler. Başarıyı garanti altına alan bu dönüşümün formülü şüphesiz zihniyet değişikliğiydi.
Zihniyet değişikliği dediğimizde üç aşamalı bir süreçten, bu süreçlerin gereği olan faaliyetlerden ve alınan sonuçlarından bahsedebiliriz.
1. aşama; kişisel/kurumsal ve zihinsel farkındalık
İlk aşama zihniyet değişikliği sürecinin başlangıç noktası olan biz; yani kendimiziz. ‘Hangi özelliklere sahibiz? Güçlü ve geliştirilebilir yönlerimizin farkında mıyız? Değerlerimiz, kurallarımız neler?’ gibi kritik sorulara vereceğimiz cevaplardır. Değiştirmek ve iyileştirmek istediğimiz süreçler için önce kendimizin/kurumumuzun gücünün farkında olmalı ve değişimde içten dışa doğru bir yol izlemeliyiz.
2. aşama; zihniyet değişikliği hedeflerini belirlemek
İkinci aşama zihniyet değişikliği hedeflerinin belirlenerek rotasının çizilmesidir. Bu aşama görünmeyeni görünür yapan, bizi heyecanlandırıp kendimizdeki en iyiyi ortaya koymanın yöntemlerini bulmamızı sağlayan aşamadır. Belirlediğimiz hedefler, bizi dünden daha iyi olmaya ve sürekli çözüm bulmaya yöneltir. İstediğimiz değişikliklere giderken anlam duygusu yaratan bir yolculukta olduğumuzu hissettirir. Dünden dersler alıp yarına hazırlanırken; bugünü en iyi şekilde değerlendirmeyi ilke edinir. Bu ikinci aşamada; sürecin olumlu duygular yaşatması, hedeflerin net, değerler ile anlamlı bir ilişki içinde ve çevresel faktörler ile uyumlu olması, başarılı olmanın yollarını içeren güçlü, ayrıntılı bir eylem planının yer alması ve hareket zamanının belirlenmesi önemli yer tutmaktadır.
3. aşama; azim, gayret ve kararlılıkla değişime devam etmek
Zihniyet değişikliği ile ilgili son adımda, belirlediğimiz hedeflere giderken kişisel/kurumsal konfor alanımızdan çıkmak ve ‘rağmenci’ olmayı alışkanlık haline getirerek, değişime ısrarla devam etmek gerekir. Bu aşamada zihinsel programlama ile bakış açımızı değiştirmeyi öğrenmeliyiz. Davranışlarımızın, duygu ve düşüncelerden oluştuğunun farkında olarak ve dış dünyaya verdiğimiz mesajlar olduğunu bilerek, değişim sürecine adapte olmalıyız. Değişmek istediğimiz süreçte modellemeler yapıp, kararlar verip, ısrarla mücadele ederek ilerlemeliyiz. Göstereceğimiz kararlılık ile kişisel ve kurumsal farkındalığımızı hissedecek, hedefimize hızla ilerlerken değişimin yaşandığını fark edeceğiz.
Yeni bir başlangıç ve zihniyet değişikliği; Beyçelik Gestamp Akademi
Zihniyet değişikliğinin önemi ve aşamalarından bahsettikten sonra, şirketimizdeki yeni başlangıcımız ve zihniyet değişikliğimizin en önemli adımlarından olan Beyçelik Gestamp Akademiyi ve çalışmalarını ele alabiliriz.
40 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiğimiz otomotiv sektöründe, öncü ve başarılı bir firma olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hızla büyüyen ve sürekli dinamik bir yapıda olan firmamızda, çalışanlarımızın gelişimi bizim için en önemli konuların başında geliyor. Çünkü çalışanlarımızın gelişim ve değişimi, doğrudan şirket hedeflerimize etki eden iş güvenliği, kalite ve verimlilik performansını ve bunlara bağlı olarak memnuniyet, aidiyet, firma imajı, marka değeri gibi alanlarla, diğer tüm destek süreçlerini ilgilendiriyor. Başarımızı sürdürülebilir hale getirmek için, şirket hedeflerine doğrudan katkı sağlayacak ve kendini başarılı, mutlu, değerli hissederek ‘bu iş; benim işim’ diyecek çalışanların oluşturduğu bir sistem kurmak adına, yeni bir başlangıç yaptık ve bu başlangıca ‘Beyçelik Gestamp Akademi’ ismini verdik.
Neler yaptık?
İlk olarak, zihniyet değişikliğinin başlangıcı olan kurumsal farkındalığımızı arttırmak üzere çalışmalar yaptık. Bu amaçla uzun yıllar süresince biriktirdiğimiz bilgi ve tecrübeyi, 2500’e yaklaşan çalışan sayımızı, farklı müşterilerin beklentilerini karşılama özelliğimiz gibi pek çok güçlü yönümüz ile geliştirilebilir yönlerimizi tespit edecek toplantılar, çalıştaylar yaptık. Sektördeki akademileri ve firmaları ziyaret ederek farklı örnekler görme fırsatı yakaladık. Kurulum sürecine çalışanlarımızı da dâhil ederek projemizi kendileriyle paylaştık; öneriler alarak kurulacak akademinin ismini ve logosunu belirledik. Kurulum çalışmalarında son olarak akademi prosedürünü yazdık. Prosedür ile form ve talimatlarımızı, organizasyonumuzu, kurallarımızı tanımlayarak çalışmalarımızın standardını oluşturacak temeli tamamladık.
Tüm bu süreçlerden çıkan sonuçlar ile Beyçelik Gestamp Akademi’nin hedeflerini ve faaliyet alanlarını belirleyerek, kurumsal zihniyet değişikliği sürecinin ikinci aşamasını da tamamlamış olduk. Bu aşamada kendi iç dinamiklerimiz ile çalışanlarımızı geliştirmek, çalışanlarımızın memnuniyet ve aidiyetini arttırarak kişisel – mesleki ve kurumsal gelişimini sağlamak önceliğinde kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimizi belirledik.
Neler yapıyoruz?
Zihniyet değişikliğinin üçüncü aşaması olan kararlılıkla değişime devam etmek sürecinde ise Beyçelik Gestamp Akademi olarak, belirli bir plan program dâhilinde, çalışanlarımızın gelişim ve memnuniyeti için birçok proje yürütüyoruz. Bu kapsamda devam etmekte olduğumuz çalışmalar arasında; İç Eğitmen Yetiştirme Programları, Arşiv – Kütüphane Faaliyetleri, Oryantasyon Programları, Yetkinlik Temelli Eğitim Sistemi, Programsal Yetkinlik Yönetim Çalışmaları, Liderlik ve Kişisel Gelişim Projeleri, Eğitim Etkinliği Ölçüm ve Arttırma Çalışmaları, Süreli Yayınlar, Yüksek Lisans Destekleme Programları, Staj Programları ile Portal ve Sosyal Medya Uygulamaları yer almaktadır.
Sonuç
Zihniyet değişikliği ve aşamaları, bizi-kurumumuzu bugünden ve rakiplerimizden daha ileriye götürmek için kullanılacak ve etkili sonuçlar alınacak birer araçtır. O nedenle kişisel/kurumsal farkındalığımızı arttırmalı, hedeflerimizi belirleyerek, ısrarla sonuca gidecek çalışmaları yapmalıyız. Bu sayede değişim ve gelişimin kaçınılmaz olduğu iş ve kişisel yaşantımızda düşüncelerimizi, duygularımızı ve davranışlarımızı daha iyi konumlandırabiliriz. Yarının iyi olduğuna şüphe edilmeyen kişilerine, markalarına dönüşmek için sizi de zihniyet değişikliğine davet ediyoruz.
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir