Az Zaman + Çok İş = Verimli İnternet Kullanımı

“Günümüzde internet derken 100 milyon web sitesi, 30 milyar web sayfası, 1.2 milyar kayıtlı kullanıcı ve trilyonlarca dolar ticaretten söz ediyoruz. Peki bu kadar ‘hayati’ bir bilgi kaynağını hedeflerimize ulaşmada ne denli ‘hızlı’ kullanabiliyoruz? İnternet tüm sorularımızın yanıtlarını bizlere sunuyor mu? Aradığımız tüm cevaplar internette mevcut mu? Eğer mevcutsa bu kadar geniş bir kaynağın içerisinden bu cevaplara nasıl hızlıca ulaşabiliriz? Arama motorları aradığımız bilgilere ulaşmada ne denli yardımcı ve yeterli? Zaman düzenlememize internetin ne denli bir katkısı olabilir? İnternet zaman kaybettirir mi? İnternet ile müşteri portföyümüzü hızlı bir şekilde artırabilir miyiz? ‘Sektörel arama kaynakları’ farklı piyasalara, ‘ihtisas arama motorları’ ise farklı iş dallarına dönük bilgileri bünyesinde bulundururken, ‘coğrafi arama kaynakları’ sadece belirli coğrafyalara dönük bilgileri kullanıcılarına hızlıca aktarabilmektedir.”

‘Yurttaşlarım; Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. …Asrımızın sürat ve hareket mefhumuna göre düşünerek daha az zamanda daha büyük işler başaracağız…’ 

Mustafa Kemal ATATÜRK, 10. Yıl Nutku

Az zamanda çok ve büyük işler yapmak güvenilir bilgilere hızlı ve etkin ulaşımı gerektirir. Bir bilginin kalitesi, etkinliği ve güvenilirliğinin yanı sıra hızlılığı ile de ölçümlenmelidir. Asrımızın sürat ve hareket kavramını en iyi şekilde tarif eden interneti, etkin bilgilerin tedarikinde hızlı olarak kullananlar az zamanda büyük işler başaracaklardır. 

Günümüzde internet derken 100 milyon web sitesi, 30 milyar web sayfası, 1.2 milyar kayıtlı kullanıcı ve trilyonlarca dolar ticaretten söz ediyoruz. Peki bu kadar ‘hayati’ bir bilgi kaynağını hedeflerimize ulaşmada ne denli ‘hızlı’ kullanabiliyoruz? İnternet tüm sorularımızın yanıtlarını bizlere sunuyor mu? Aradığımız tüm cevaplar internette mevcut mu? Eğer mevcutsa bu kadar geniş bir kaynağın içerisinden bu cevaplara nasıl hızlıca ulaşabiliriz? Arama motorları aradığımız bilgilere ulaşmada ne denli yardımcı ve yeterli? Zaman düzenlememize internetin ne denli bir katkısı olabilir? İnternet zaman kaybettirir mi? İnternet ile müşteri portföyümüzü hızlı bir şekilde artırabilir miyiz?

Az önce ifade edilen rakamlar dikkate alındığında internet gibi geniş bir bilgi kaynağının yaşantımız içerisinde ihtiyaç duyabileceğimiz birçok yanıtı barındırdığı rahatlıkla ifade edilebilir. Ancak önemli olan bu bilgiler arasında güvenilir ve etkin olanlara ne denli hızlıulaşabildiğimizdir. 

Konu internette araştırma yapmak olduğunda birçoğumuzun aklına şüphesiz ‘arama motorları’ gelecektir. Peki, arama motorlarının sonuç bölümlerinde yüzleri, binleri, milyonları ve bazen milyarları bulan yanıtlar arasından en uygun olanların incelenerek saptanması ne denli mümkündür? Bunca cevabı taramanın zaman anlamında rasyonel olmayacağı düşünüldüğünde arama motorlarının da hızlı bilgi tedarikinde yetersiz kalabileceği rahatlıkla söylenebilir. Bu durumun bir neticesi olarak günümüzde internette ‘niş’ bir yapılanmaya doğru ciddi bir ilerleme gözlemlenmektedir. Daha genel sonuçlar veren Google, MSN, Yahoo ya da Altavista gibi genel arama motorları yerine, sektörel veya bölgesel arama kaynaklarının ve portallarının ön plana çıktığı izlenmektedir.

‘Sektörel arama kaynakları’ farklı piyasalara, ‘ihtisas arama motorları’ ise farklı iş dallarına dönük bilgileri bünyesinde bulundururken, ‘coğrafi arama kaynakları’ sadece belirli coğrafyalara dönük bilgileri kullanıcılarına hızlıca aktarabilmektedir. 

Örneğin sektörel bilgi kaynakları arasında yer alan ‘steelorbis’ sadece çelik piyasası üzerine bilgi toplamak isteyen kişi ve kurumlara yine sadece ‘çelik’ ile ilgili sonuçlar çıkaran sektörel bir araştırma kaynağıdır. Dünya çelik fiyatlarını mı takip etmek istiyorsunuz? Bu alanda en güncel haberlere derhal ulaşmanız mı gerekli? İlgili istatistikler, raporlar, görüşler, kotalar, prosedürler, analiz ve bültenler ve sadece ‘Çelik’. Çelik ile ilgili tüm güncel piyasa bilgilerini, yerel ve uluslar arası haberleri bünyesinde barındıran bu kaynak çelik sektöründe faaliyet gösteren şirketlere güncel piyasa bilgilerini hızlıca aktarabilmektedir. Benzer bilgileri genel bir arama motorundan elde etmeye çalışmanın bizlere kaybettireceği zamanı düşünebiliyor musunuz?

İnternet üzerinden ticaret

Konu ticari istatistikleri incelemek olduğunda bu amaca dönük hazırlanmış BM istatistikleri kullanılabilmektedir. Örneğin bir ülkenin, bir başka ülkeye, hangi tarihte, hangi üründen ne oranda bir satış gerçekleştirdiğinin araştırması tamamen bu amaca dönük olarak hazırlanmış ticari kaynaklardan tedarik edilebilmektedir. Dünya Ticaret Örgütünün web sitesi bunun en iyi örneklerindendir. 

Konumuz şirketlere ulaşmak ve ticaret yapmak olduğunda da genel arama motorlarından sonuç elde etmeye çalışmak ciddi bir zaman kaybını beraberinde getirecektir. Oysa benzer bir işlemin zaten bu amaca hizmet etmek üzere yapılandırılmış bir B2B (İşletmeden-İşletmeye) sitede yürütülüyor oluşu binlerce şirkete kısa sürelerde ulaşmamıza ve sonuç almamıza olanak tanıyacaktır. Alibaba.com,B2B kaynaklara verilebilecek en iyi örneklerden sadece birisidir. 1999 yılında kurulan ve Çin menşeli olan Alibaba, günümüz itibari ile bünyesinde barındırdığı yüz binlerce şirketin iletişim bilgilerini ve ürün kataloglarını kullanıcıları ile paylaşmaktadır. Dünya devleri arasında yer alan Yahoo, arama kaynaklarındaki bu ‘niş’ yapılanmayı sezinlemiş olacak ki Alibaba.com’un %40’ını 2005 yılında 1 Milyar Amerikan Dolarına satın almıştır. 

Sonuç

Tüm bu örneklemeler ile ortaya koymaya çalıştığımız gibi, internette bilgiye ulaşmanın en hızlı yolu genel arama motorları değildir. Bilinçli kullanılmadığı süreçlerde, asli görevi zamandan avantaj sağlamak olan internet zamanımızı genel arama motorları ve kaynakları ile harcayabilmektedir. İnternetin sınırları genişledikçe ‘niş’ bir yapılanmaya doğru daha hızlı bir ilerleme kaydedilecek, genel arama motorları yerine ihtisas motorları, sektörel motorlar ve coğrafi kaynaklar tercih edilmeye devam edilecektir.

Yeni dönemde sadece ‘en hızlı’ olanlar ‘en iyi’ olabilmek adına bir adım atabilecek ve sadece interneti en verimli kullanabilenler ‘en hızlı’ olma yolunda ilerleyebileceklerdir.

Az zamanda büyük işler başarabilmek ümidiyle..

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi