Bilgi Yönetimi ve Değişim

Bilgi Yönetimi ve Değişim

Bazen değişimin ve yeni fırsatların farkına varmamız çok uzun sürer. Ancak bilgiye sahipsek ve sahip olduğumuz bilgiden yeterince yararlanabiliyorsak, değişime hazır olabiliriz ve hatta onu kendimiz için bir fırsata çevirebiliriz. Organizasyonların bilgi sermayesi, yüksek değerli ürünlerin meydana getirilebilmesi için elde edilmiş bir stoktur. Bu stok ancak organizasyonel öğrenme ile akışkan hale gelebilir, çünkü akış, stoklanan bilginin organizasyon tarafından özümsenmesi ve benimsenmesini sağlar. Bunu sağlayacak kurum kültürü, yapısal yeterlilik ve güven ortamına sahip olmayan organizasyonlarda, bilgi stokundan yeterince yararlanmak mümkün olmaz.

Bilgiye sahipsek ve ondan yeterince yararlanabiliyorsak, 
değişime hazırız ve hatta onu kendimiz içinbir fırsata çevirebiliriz demektir.

Pırıl pırıl bir bahar gecesinde gökyüzüne baktığınızı düşünün. Ay yok ve zifiri bir karanlığın ortasındasınız. Yıldızlar öylesine parlak ve canlı ki, içinizden uzanıp dokunmak geliyor. Size bu duyguları yaşatan yıldız, dünyadan milyonlarca ışık yılı uzakta, belki de günümüzden milyonlarca yıl önce yok olmuş olabilir. Siz bu değişimden ancak o yıldızdan yola çıkan son ışık demetinin dünyaya ulaşmasından sonra haberdar olabileceksiniz. 

Bazen değişimin ve yeni fırsatların farkına varmamız çok uzun sürer. Ancak bilgiye sahipsek ve sahip olduğumuz bilgiden yeterince yararlanabiliyorsak, değişime hazır olabiliriz ve hatta onu kendimiz için bir fırsata çevirebiliriz. 

Organizasyonların bilgi sermayesi, yüksek değerli ürünlerin meydana getirilebilmesi için elde edilmiş bir stoktur. Bu stok ancak organizasyonel öğrenme ile akışkan hale gelebilir; çünkü akış, stoklanan bilginin organizasyon tarafından özümsenmesi ve benimsenmesini sağlar. Bunu sağlayacak kurum kültürü, yapısal yeterlilik ve güven ortamına sahip olmayan organizasyonlarda, bilgi stokundan yeterince yararlanmak mümkün olmaz.

Dünya ekonomisi ilk dönemlerinde “biriktirmek” üzerine kuruluyken, sanayi devrimiyle birlikte, “toplamak” ve “analiz etmek” egemen olmuştur. Günümüzde ise, bilgiyi almak ve satmak” her geçen gün çoğalan bir hızla baskınlık kazanıyor. Eski dünyada işlenmiş kaynakları alır ve satardık, şimdi ise işlenmiş bilgiyi alıyor ve satıyoruz. Tüm fizik eşyalarımız bir oranda bilgi maliyeti içeriyor. Ham petrolün içindeki bilgi oranı dahi % 50’ye ulaşmıştır..

Yeni Dünya düzeninde, hızla artan bilgi stoku, organizasyon yapıları ve yönetimlerini karşı konulmaz bir değişim baskısıyla karşı karşıya bırakmıştır. Yeni düzende Bilgi Yönetimi, bireysel ve organizasyonel potansiyelimizin ne kadarını kullandığımıza odaklanmaktadır. Potansiyelimizin tamamını kullanmıyorsak, bazı değerleri tahrip ediyoruz demektir.

Enformasyonun bilgiye dönüşmesi ve bunun performansa yansımasının gerekliliği üzerinde konuşarak oyalanmak zaman kaybıdır. Günümüz organizasyonlarında değer yaratan hızlı değişimdir. Organizasyonların geleceği, değişen şartlara uyum sağlayabilme yeteneklerine bağlıdır. Bu da, bilginin akış halinde olmasını destekleyen bir yönetimile gerçekleşebilir.

Buhar makinası, 1776’da bulundu; ekonomik bir değer olarak kabul görmesi 1810 dan sonra oldu. Bilgi devrimi de dünyamızı en az bu oranda değiştirecek. Bu değişimin ekonomik bir değer haline gelebilmesi, her düzeydeki çalışanın bu değişimi bir fırsat olarak algılamasını sağlamakla mümkündür.

Bilgiye sahip olmak ve yönetmek, değişebilme cesareti verir ve değişimi tetikler. Değişim ise bilginin yenilenmesine ve gelişmesine olanak sağlar. Varlığını sürdürmek ve ayakta kalmak için değişimi yönetebilmek, bilgiyi yönetebilmeye bağlıdır.

Kaynak:

  1. Chatzkel, Jay. “Conference Review”. Journal of Systemic Knowledge Management,December 1998. Stewart A., Thomas. (1997). Entellektüel Sermaye, Kontent Kitap, BZD Yayıncılık.

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi