“Bilgi’nin Gölgesi”nde Stratejiyi Destekleyen Akademi

Bu makalede Tofaş Akademinin şirkete katkısı, inovasyonu ve gerçekleştirdikleri projeleri hakkında bilgiler sunulmakta.

1968 yılında kurulan Tofaş, Türkiye’nin hem binek otomobil hem de hafif ticari araç üreten tek otomotiv şirketi. Tofaş’ın sermayesinde, Koç Holding ve Fiat Chrysler Automobiles (FCA) eşit hissedarlar.Tofaş bünyesinde; Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Jeep, Ferrari, Maserati marka araçların yanı sıra yedek parça markaları olan Opar ve Magneti Marelli temsil ediliyor. Yıllık 450 bin araç üretim kapasitesine sahip fabrikasında Fiat Egea, Fiorino ve Doblo’yu üreterek 80 ülkeye ihraç ediyor.

2010’da temelleri atılan Tofaş Akademi, başta Tofaş olmak üzere bayi teşkilâtı, müşteri ilgi merkezi ve tedarikçi çalışanları dâhil 17.000 çalışana eğitim-gelişim hizmetleri sunuyor. Akademi ekibi bugün eğitim danışmanlığı, operasyon, öğretim tasarımı, eğitim teknolojileri, eğitmenlik, koçluk, MYK sertifikasyon, iletişim ve akademi gelişimiyle ilgilenen 30 kişiden oluşuyor. Bunları yaparken organizasyon içinde gönüllü 240 iç eğitmenden destek alıyor. Yabancı dilden işaret diline, teknikten davranışsala, liderlikten mevzuata, satıştan otomotiv bakımına kadar çok geniş bir eğitim yelpazesine sahip.

Misyonda vites yükselttik, vizyonda ilham verdik

İlk altı yıllık döneminde akademi kendisinden beklenen kurumsal hafızayı oluşturma ve davranışsal gelişime de odaklanma misyonlarını hakkıyla yerine getirdi. 2017’den itibaren yeni bir yola doğru vites yükseltme kararı aldık. Akademi 2.0 adını verdiğimiz bu yolculukta Tofaş’ı geleceğe taşıyacak bir stratejik dönüştürücü misyonunu edindik.

Tofaş Akademi’nin vizyonu, özgün teknikleri, öncü faaliyetleri ve sürdürülebilir başarısıyla global olarak tüm otomotiv sektörüne ve diğer sektörlerin akademilerine ilham vermek. Ekibin yenilikleri deneme ve paylaşma tutkusu bu vizyonu zinde tutuyor. Her hafta Bursa’daki akademimizde ev sahipliği yaptığımız kıyaslama ziyaretleri doğru yolda olduğumuzu göstererek bizi heyecanlandırıyor. Web sitemiz www.tofasakademi.com’da dünyadaki eğitim gelişim profesyonelleri için içerikler derliyoruz. Ressam ve heykeltıraş Rıfat Koçak’ın fabrikamızdan çıkan atık otomotiv parçalarıyla yaptığı “Bilgi’nin Gölgesi” isimli heykelimiz ziyaretçilerimize yaratıcılık konusunda ilham veriyor (Resim 1). İlk defa bu dergide yayınlanan yeni logomuz, Tofaş’ın ilham veren kâşif arketipini temsil ediyor.

İnovasyonun yakıtıyız

Akademi şirketin stratejik bir önceliği olan inovasyonu desteklemek için bir hızlandırıcı görevini üstlendi. İç kaynaklarıyla insan odaklı tasarım, yalın yeni girişim ve çeviklik konularında projelere eğitim, koçluk, danışmanlık ve ev sahipliği desteği veriyor. Şirketteki ilk çevik yazılım geliştirme projesi bu ekosistemde doğdu. Bugün çapraz fonksiyonlu takımların iş probleminin tanımlanmasından ürünün piyasaya çıkmasına kadarki sürecine nezaret ediyoruz.

İnovasyon kültürünün güçlenmesi için attığımız bir diğer önemli adım da kurumsal networking yazılımı geliştirmemiz. Böylece kurum dışındaki dış yeteneklerden oluşan ilişki ağımızı sistematik bir şekilde güçlendiriyoruz.

Güçlü ekip, güçlü sonuçlar

Akademi ekibinin sahip olması gereken yeni rozetleri birlikte tanımladık; yetenek yönetimi sistemiyle bağını kurduk. Networkçü, Oyunlaştırıcı, Öğrenme Kolaylaştırıcısı, Pazarlamacı bu rozetlerden sadece birkaçı. Bunları destekleyen gelişim programlarını başlattık. İK ve kurumsal eğitim işi henüz maalesef meslek hüviyeti kazanamadı. Birçok iş alaylı şekilde devam ediyor. Oysa ekiplerimizi okullu hale getirmemiz lazım. Bunun için biz kendi gelişim yolculuğumuzu oluşturduk.

Ekibe yeni şeyleri denemelerini teşvik etmek, başarısızlıkları birer öğrenme fırsatına dönüştürmek, takdir etmek, cesaretlendirmek, engelleri ortadan kaldırmak ve öğretmeyi içeren bir hizmetkâr liderlik sunmak gerekiyor. Clinton Sidle’ın dilinden anlatacak olursak savaşçı, öğretmen, besleyen, öngörülü ve bilge enerjilerin uygun bir kolajını sergilemek gerek.

Çalışanları klonladık

Dijital öğrenmeyi artırmak için etkileşimli video eğitim platformunu hayata geçirdik. Ürün eğitimlerinden davranışsal gelişime çok çeşitli videolar üretiyoruz. Dijital eğitimin geleceğini videoda görüyoruz.

Video öğrenmeyi tutundurmada zorluklarla karşılaştık. Yapay zekâ imdadımıza yetişti. Bu teknolojiyle çalışanların dijital klonlarını oluşturduk. Klonlar üzerinde farklı tutundurma stratejilerini simüle ederek en etkin olanını bulduk. Şimdi bunları devreye alıyoruz.

Toplumsal fayda peşindeyiz

Akademilerin olgunluk göstergelerinden biri de toplum için ne yaptıkları. Otomotiv sektörüne satış danışmanı yetiştirmek için oyunlaştırılmış ve ödüllü bir program olan Satış Akademisi’ni iki yıl üst üste yaptık. BUSİAD ve UİB sponsorluğunda iki yıl boyunca üniversite öğrencilerine 300 saatlik AR-GE Mühendisi Yetiştirme Programı’nı tasarlayıp sunduk.

On bir yıldır Türkiye’de 11 teknik meslek lisesindeki Fiat Laboratuvarları’ndan 1.800 öğrenci mezun ettik. Türkiye’nin gözbebeği devlet okullarından biri olan Bursa’daki Tofaş Fen Lisesi’nde açtığımız Yenileşim Atölyesi ile gençlere girişimcilik ve yaratıcılık aşıladık. Millî Eğitim Bakanlığı bu kurguyu model alarak Türkiye’de onlarca okulda benzerini açtı ve bu sayı giderek artıyor.

Sonuç

Bu yıl Stevie for Great Employers, Brandon Hall HCM Excellence ve ATD BEST’te 14 ödül aldık. Bizim için kaç ödül aldığımızdan ziyade kaç farklı uygulamamızla ödül aldığımız önemli. Oryantasyon, teknik eğitim, beceri eğitimi, satış eğitimi, içerik derleme, eğitim ekibi, akademi stratejisi, sosyal sorumluluk, karma öğrenme, program sonuçları ve oyun kullanımı gibi çok farklı kategorilerde aldığımız ödüller doğru yolda olduğumuzu gösteriyor ve bizi gururlandırıyor.

En büyük gurur kaynağı ise bu yıl ilk kez başvurarak ATD BEST listesine girmemiz ve 45 şirket arasından dünyada birinci seçilmemiz (Resim 1). Bu gurur Türkiye’nin!

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi