2007 yılı içerisinde MAN Türkiye A.Ş. Organizasyonu yeniden yapılandırılmıştır. Üretimde bulunanlar arasındaki kademeler sadeleştirilmiş, işçi ve üretim müdürleri arasında tek kademe bırakılmış ve bu kademenin de birim yöneticisi olarak tekrar tanımlanmasına karar verilmiştir. Projenin uygulama kısmında üç aşamalı değerlendirme merkezi uygulaması bulunur. Değerlendirme merkezi, birim yöneticilerinin belirlenmesinde ve kariyer planlama ve yüksek potansiyelli çalışanları belirleme aracı olarak da önemli bir katkı sağlamıştır. Değerlendirme merkezi uygulamasının bir diğer yararı, yazıda okuyacağınız ölçümler yapıldıktan sonra çalışanlardan bazılarının işletmedeki farklı projelerde yer almak üzere görevlendirilmesine imkan sağlamıştır. Yürütülen projenin ön seçim, uygulama, uygulama sonrası ve sonuç kısımlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
2007 yılı içerisinde MAN Türkiye A.Ş. Organizasyonu yeniden yapılandırılmıştır. Üretimde bulunan işçi, postabaşı, ustabaşı ve üretim müdürleri kademelendirilmesi sadeleştirilmiş, işçi ve üretim müdürleri arasında tek kademe bırakılmış ve bu kademenin de birim yöneticisi olarak tekrar tanımlanmasına karar verilmiştir.
Projenin başlangıcında birim yöneticisinin görev ve sorumlulukları tanımlanmıştır. Birim yöneticisinin hangi bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olması gerektiği üzerinde insan kaynaklarının, üretim müdürlerinin, şirket yönetiminin ve mevcut ustabaşlarının da katılımıyla fikir birliği sağlanmıştır. Görev profillerinin ve ihtiyaç duyulan birim yöneticisi sayısının belirlenmesinin ardından, çalışmanın en kritik aşaması olan adayların belirlenmesi aşamasına geçilmiştir. Tanımlanmış ölçülebilir kriterlere göre (bölüm müdürleri ile birlikte) aday listesi oluşturulmuştur.
Adayların belirlenmesi sürecinde, Birim Yöneticisi seçim sistematiğinin bundan sonraki adımlarının planlanmasında, uygulamanın profesyonel bir destekle daha doğru sonuçlar vereceği düşünülmüş, bu konudaki çalışmaları ile alanında öne çıkmış olan BALTAŞ-EKSEN firması seçim sürecinin yapılandırılmasında iş ortağı olarak belirlenmiştir.
Ön Seçim
Bölüm yöneticileri ile saptanmış olan ilk listede yer alan çalışanlar ancak uzun bir eğitim sürecinin ve gerekli sınavları başarı ile tamamlandıktan sonra birim yöneticisi olacakları için, aday adayları olarak tanımlanmıştır. Belirlenen listedeki aday adaylarına bölümün gerektirdiği mesleki konularda teknik sınavın yanında, matematik ve analitik bilgilerinin ölçümleneceği bir sınav daha yapılmış, aynı gün adaylara Hogan Kişilik Ölçümü uygulanmıştır. Bunun yanında, Birim Yöneticisi Yetkinlikleri Değerlendirme Formu hazırlanmış, yönetici adayı bu yetkinliklere göre değerlendirilirken, aday da kendisini değerlendirmiştir.
Sadece yazılı sınava göre bir ön eleme yapılmış, diğer bilgiler (Yetkinlik değerlendirme, kişilik ölçümü sonuçları) değerlendirme merkezi uygulamasına destek olarak kullanılmıştır. Yazılı sınavlarda belirlenen barajı aşan adaylar yine BALTAŞ-EKSEN ile birlikte tasarlanmış olan değerlendirme merkezi uygulamasına davet edilmiştir.
Uygulama
Değerlendirme merkezi uygulaması 3 aşamadan oluşan, her grupta 4-5 adayın aynı anda yer alacağı bir uygulama olarak tasarlanmıştır. Değerlendirme merkezinde değerlendirici olarak MAN Türkiye’den üretim müdürleri, üretim mühendisleri, insan kaynakları uzmanları, yöneticileri, ustabaşılar, işletme dışı gözlemin farklı kazançlar getireceği düşüncesiyle, daha önceden eğitim desteği aldığımız profesyoneller, otomotiv sektöründen yöneticiler ve uzman psikologlar yer almışlardır.
Her bir grup için uygulama 4 saat sürmüştür. İlk aşamada adayların tümü bir aradayken, kendilerini çok kısaca tanıtmışlar, daha sonra onlara sunulan resimlerden MAN Türkiye’yi en fazla çağrıştıranı seçerek, resmin kendileri için ne ifade ettiğini anlatmışlardır. Daha sonra grup halinde çalışacakları vaka kısmına geçilmiştir. Vaka, BALTAŞ-EKSEN uzmanları ile birlikte hazırlanmıştır.
Grup çalışması, sağlıklı gözlem yapılabilmesi amacıyla aday sayısına eşit sayıda değerlendiricinin görev alacağı şekilde tasarlanmıştır. Değerlendiricilere adayları nasıl değerlendirecekleri konusunda önceden kısa bir eğitim verilmiştir. Bir değerlendirme merkezi uygulamasında değerlendiricilerin adayları değerlendirme kriterlerinin ortak bir yaklaşımla yapılması büyük önem taşır.
Grup çalışmasında adaylar 1 saat süresince vaka üzerinde görüşmüş ve sonunda kendilerine yöneltilmiş olan 3 sorunun cevabını içeren bir sunum hazırlamış ve sunmuşlardır. Vaka çalışmasının tamamlanmasının ardından, adaylar karşılıklı canlandırma (role play) uygulaması yapmışlardır.
Karşılıklı canlandırmada, kendilerine daha önceden haklarında bilgi verilen bir grup işçiden birini seçmeleri ve bu işçiye kendilerine sunulan bilgi doğrultusunda olumlu-olumsuz geribildirim vermeleri istenmiştir. Değerlendiriciler, çalışmanın bu aşamasında adayın karşısındaki işçiyi canlandırmışlardır. Değerlendirme için hem vaka çalışması hem de karşılıklı canlandırmadaki gözlemler kullanılmıştır.
Uygulama sonrası
Toplam 100 birim yöneticisi aday adayı değerlendirme merkezi uygulamasına katılmıştır. Sabah ve öğleden sonraki paralel uygulamalarla, toplam 20 grupta değerlendirme yapılmış ve süreç 10 gün içerisinde tamamlanmıştır. Bu sürenin sonunda 58 Birim Yöneticisi adayı hazırlanan eğitim programına katılmaya hak kazanmıştır.
Değerlendirme merkezi uygulamasına katılan tüm adaylara (sonuç olumsuz dahi olsa) İnsan kaynakları uzmanları tarafından, kendileri için değerlendirme merkezi boyunca yapılan gözlemleri içeren geribildirim verilmiştir. Eylül 2007- Mart 2008 döneminde devam edecek eğitim programına katılacak adaylar, yapılan sınavları başarıyla tamamlamalarının ardından birim yöneticisi olarak görevlerine başlayacaklardır. Eğitim programı, teknik, liderlik, çevre ve güvenlik konularının yansıra, yeni bir proje olan MAN Üretim sistemlerini kapsayacak şekilde hazırlanmış olup, teorik bilgilerinin yanı sıra, pratik uygulamaları da içermektedir. Değerlendirme merkezi uygulamasının bir diğer yararı, başarılı olamayanlar arasında mevcut işlerinden farklı görevleri üstlenebilecek çalışanların belirlenmesine imkan sağlaması olmuştur. Bu çalışanlardan bazıları işletmedeki farklı projelerde yer almak üzere görevlendirilmiştir.
Birim Yöneticisi seçim sistematiğinin bundan sonraki adımlarının planlanmasında, uygulamanın profesyonel bir destekle daha doğru sonuçlar vereceği düşünülmüş, bu konudaki çalışmaları ile alanında öne çıkmış olan BALTAŞ-EKSEN firması seçim sürecinin yapılandırılmasında iş ortağı olarak belirlenmiştir.
Sonuç
Birim Yöneticisi adayları ile, gerek eğitim dönemi boyunca, gerekse görevlerine başladıktan sonra daha yakından ilgilenilebilmesi ve sistemin bundan sonraki uygulamalarına geribildirim sağlaması amacıyla, üretim ve insan kaynakları bölümü çalışanlarından ve yöneticilerinden oluşan bir koçluk ekibi kurulması çalışmalarına başlanmıştır.
Daha önce işe alımlarda değerlendirme merkezi uygulamasından bir yöntem olarak yararlanılmaya başlanmıştır. Değerlendirme merkezi, birim yöneticilerinin belirlenmesinde ve kariyer planlama ve yüksek potansiyelli çalışanları belirleme aracı olarak da önemli bir katkı sağlamıştır.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *