Sosyal Medya ve Kariyer İlişkisi

Sosyal Medya ve Kariyer İlişkisi

Kariyer yaşantımızda bize hız kazandırıyor gibi görünse de yönetemememiz durumunda bizi rakiplerimizden çok geriye taşıyacak olan sosyal medyada başarılı olmanın en büyük sırrı, hedeflerimiz doğrultusunda oluşturduğumuz sosyal medya stratejisine göre içerik üretmek.

Birçok kişinin “eğlence ortamı” olarak tanıştığı sosyal ağlar, günümüzde iş hayatının her alanına girdi. İlk zamanlarda sosyal ağları, maliyeti düşük pazarlama alanı olarak gören kurumlar, çok geçmeden işin gerçek yüzünü anlayarak bu konuda kendilerini geliştirmeye ve sosyal medyada doğru şekilde nasıl yer alacaklarını anlamaya çalıştı. Facebook’un 1 Milyar kullanıcıyı aşması, Linkedin’in işe alım araçlarında ilk sıraya yükselmesi gibi birçok etken kurumları klasik olmaktan çıkarıp “sosyal kurumlara” dönüştürmeye başladı. Bu süreçte de konuya daha stratejik yaklaşan kurumlar, insan kaynaklarının verimliliği artırmak üzere oluşturduğu sosyal ağ stratejilerini uygulamaya karar verdiler. Gözlerini sosyal medyaya çeviren kurumlarda yer almak isteyen çalışanlar da, kendilerini göstermek için alışık oldukları ve kendilerini rahat hissettikleri sosyal medya içerisinde yer almaya başladı.

Konumuz sosyal medya ve kariyer ilişkisi olunca ilk aklımıza getirmemiz gereken “kariyer” ile “iş” in farklı şeyler olduğudur. Kariyer gelişimimiz tüm hayatımız boyunca devam edecek ve bu süreç boyunca birden fazla işi kapsayacak. Bu nedenle, kariyer hayatımız boyunca bize uygun olan iş alanlarında tüm kurumları kapsayan iletişim ağı oluşturmak büyük önem kazanıyor. Sosyal medyanın iş hayatının içerisinde yer almadığı dönemlerde bu iletişim ağı, okul sırasında staj yaparak, aktif çalışma hayatında da kurumların içerisinde olduğu sosyal ortamlarda yer alarak gerçekleşiyordu. Hatta bu kurumların yetkilileriyle aynı ortamda olunsa dahi kişinin kendini göstermesi büyük bir çaba gerektiriyordu. Oysa sosyal medya, adayın iletişime geçmek istenen kurumlara ulaşmak ve kendini gösterme konusunda büyük kolaylıklar getirirken kurumlara da, kendi kurum kültürlerine uygun adayların seçilmesinde kolaylık sağlıyor.

Sosyal Medyanın Kariyere Etkisi

Kariyer hayatına henüz başlamış kişiler için sosyal medyanın etkisi tartışılmazken, büyük holding ve kurumların üst düzey yöneticilerinin de sosyal medyadan yararlandığı görülüyor. Dekatlon Buzz Sosyal Medya İletişim Ajansı’nın Türkiye’de çalışan yöneticilerin sosyal medya kullanımı ile ilgili Türkiye’de gerçekleştirdiği araştırmada, iş hayatında kariyerinin doruk noktasına ulaşmış kişilerin büyük çoğunluğunun sosyal medyada yer aldıklarını ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan Eski Synovate Yönetim Kurulu Başkanı ve ünlü danışman Temel Aksoy, sosyal medyada kullanıcıların hem tüketici, hem üretici olduklarını ve bu nedenle hem kendilerine hem de paylaşımda bulundukları gruba bir değer sağladıklarını belirtiyor. Araştırmaya katılan bir diğer isim Dünya Fütüristler Birliği Türkiye Başkanı ve Brightwell Holdings BV Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas kazanımlarını “Sosyal medyayı kullanmadan tanışma ve fikir değişimi olanağı bulamayacağınız çok geniş ve farklı gelir, eğitim, düşünce grupları ile tanışma olanağı buluyorsunuz.” cümlesiyle ifade ediyor.

Araştırmada yer alan diğer yöneticilerinde sosyal medya kullanımından dolayı kazanımlarına bakıldığında tüm görüşler, özellikle iş ağının oluşturulması ve kişilerin fikir ve düşüncelerinin geniş kitleler duyurulması başlıkları altında birleşiyor. Bu ve bunun gibi araştırmalar gösteriyor ki kariyerlerinde başarılı olmak isteyen her profesyonelin sosyal ağ stratejilerinin olması gerekiyor. 

Türkiye’de henüz çok yaygınlaşmamış olsa da insan kaynakları, işe alımlar sırasında ilk olarak adayların sosyal medya hesaplarına bakıyor. İş hayatı henüz bu nedenle özellikle kariyerlerinin henüz başında olan kişilere, sosyal medya profillerini oluştururken gönderilerinin içeriklerine dikkat etmelerini öneriyor. Özellikle iş hayatına uymayacak içeriklerin herkes tarafından ulaşılabiliyor olması ve/veya özel hayatın çok uluorta paylaşılıyor olması değerlendirmeler sırasında olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Sosyal medya hesaplarında gönderilerin kimler tarafından görülebileceği konusunda ayarlar söz konusu olsa da kişisel sosyal ağ stratejinizi belirlerken özel hayatınızda kullanacağız hesaplarınızla iş hayatında kullanacağız hesaplarınızı ayırmak ilk adım olarak büyük kolaylık sağlıyor. İş hayatında profesyonellerin kullandığı sosyal medya araçlarına bakıldığında Twitter başı çekerken, Twitter’ı Facebook ve Linkedin takip ediyor. Bu bilgi ışığında bakıldığında Linkedin hesabı, kurumların adaya ulaşmasını sağlarken, adayın Twitter ve Facebook hesabındaki paylaşımları da kurumun adayla iletişime geçip geçmeyeceği konusunca belirleyici oluyor. Kariyer yaşantımızda bize hız kazandırıyor gibi görünse de yönetemememiz durumunda bizi rakiplerimizden çok geriye taşıyacak olan sosyal medyada başarılı olmanın en büyük sırrı, hedeflerimiz doğrultusunda oluşturduğumuz sosyal medya stratejisine göre içerik üretmek.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi