Mentor-Menti ilişkisi iş hayatında “Bilgelik ve Zindelik” kavramları olarak karşınıza çıkar. Bu süreç her iki tarafın da birbirlerinden öğrendikleri, beslendikleri döngüsel bir süreçtir. Döngüsel süreçte mentorun ve mentinin kendini tanıması önemlidir. Tarafların kendilerini daha iyi tanımaları, mentorluk sürecindeki güçlü ve geliştirmeleri gereken durumların sağlanması gerekir. Öğrenen kurum kültürü yaratmak ve çalışanları arasında çift yönlü öğrenen kurum kültürü oluşturmak için düzenlenen programlar, “Döngüsel Mentorluk Programı” ve “Gelişime İnanmanın Gücü” programı Aydem Enerji ile Covid19 pandemisi sebebiyle online olarak katılımcıların çalışmalarıyla tamamlandı.
Aydem Enerji ile 2020 yılının Ocak ayında “Led – Yolunu Aydınlat” lansmanı sonrası başlattığımız “Döngüsel Mentorluk Programı”, iş alışkanlıklarının değiştiği, belirsizlik yüzünden karar almanın zor olduğu bir dönemde hızını kaybetmeden devam etti.
Özellikle yüz yüze gerçekleştirilmesi planlanan “Led-Yolunu Aydınlat” projesinde yer alan mentorlarla üç gün süren sınıf içi eğitimlerini gerçekleştirdikten sonra mentilerle sınıf ortamında bir araya gelinmesi planlanmıştı. Mentilerle bir araya gelinecek günlerde ortaya çıkan Covid19 pandemisi, projenin online ortamda devam etmesi kararının alınmasına neden oldu. Online ortamda gerçekleşen “Gelişime İnanmanın Gücü” başarılı bir şekilde tüm katılımcıların verimli çalışmalarıyla tamamlandı.
“Döngüsel Mentorluk Projesi”nin felsefesi
Tarihte en yaygın bilgi ve tecrübe aktarım biçimi olan mentor-menti; usta-çırak ilişkisi artık günümüzde bilgiyi; dayanışma, paylaşma, birbirinden öğrenme, kolektif sorumluluk, farklılık ve özgürce fikirleri ifade etme değerleri ile buluşturmayı amaçlamaktadır.
Mentorluğun tarihçesine baktığımızda kökenlerinin Yunan mitolojisine kadar uzandığını söyleyebiliriz. Kendi kültürümüze baktığımızda Ahilik temelleriyle atılan usta-çırak ilişkisinin günümüze kadar geldiğini görmekteyiz. Arapçada kardeşlik, Türkçede ise cömertlik anlamına gelen bu kelime, ustanın kardeşine cömertçe bilgi ve tecrübelerini aktardığı bir süreçtir.
Bugün iş hayatında Mentor-Menti ilişkisi “Bilgelik ve Zindelik” olarak karşımıza çıkmakta. Her iki tarafın da birbirlerinden öğrendikleri döngüsel bir süreç.
Bu felsefeyle başlayan yolculuğumuzda ilk yol arkadaşlarımız mentorlar oldu. Üç gün süren birlikteliğimizde, programımızı sınıf ortamında interaktif olarak gerçekleştirdik.
Bu süreçte mentorun ve mentinin kendini tanıması önemliydi. Hogan Kişilik Envanteri ile katılımcıların bu süreçteki güçlü yönleriyle ve zorluk yaşayacakları durumlarla ilgili bilgi edinmelerini sağladık.
Mentorluğu, kendi bilgi ve deneyimlerini aktarmanın ötesinde, mentinin kendi potansiyelini tanımasına ve bu potansiyeli performansa çevirmesine destek olma süreci olarak tanımladık.
Birbirimizden öğrenerek gelişeceğimiz ve kurumun geleceğini birlikte inşa etmeyi amaçladığımız bu yolculukta mentorlarımızın “Döngüsel Mentorluk Projesi”ne olan inancı ve heyecanı projenin başarıya ulaşacağına dair bir gösterge oldu.
Corona günlerinde gelişim
Projenin ikinci aşamasında mentilerle bir araya gelerek “Gelişime İnanmanın Gücü” programını gerçekleştirme günümüz geldiğinde Covid19 kapıdaydı. İki seçenek vardı; ya projeyi durduracaktık ya da devam edecektik. Biz devam etme kararı alarak programımızı online olarak gerçekleştirdik.
Gelişim projelerinin önündeki büyük engellerden biri tasarımının katılımcı grubuna ve eğitimin içeriğine göre yapılmasıdır. Sınıf buluşmaları olarak planlanan eğitimler, online ortama göre tekrar tasarlanarak gerçekleştirildiğinde katılımcıların zor günler yaşadığı günlerde hem gelişim programı hem de özel hayatları için motivasyon kaynağı oldu.
Mentor-menti projelerinin en vurucu başlığı olan geribildirim konusu bu projenin de birincil önceliğiydi. Bu nedenle geribildirim başlığı, içinde bulunan kültür ve kişilik özellikleri vurgulanarak ele alındı.
Sonuç
Aydem Enerji kurum yöneticileri ve çalışanları arasında çift yönlü öğrenen kurum kültürü oluşturmak ve kurumun geleceğine yönelik ortak bir dil ve kültür yaratmayı amaçlayarak çıktığımız bu değişim yolculuğunda, hayat önümüze bambaşka bir değişim çıkardı. Kurumun geleceğine yönelik değişimi inşa etmeye hazırlanırken karşımıza çıkan bu olağanüstü durumu nasıl yöneteceğimizi belirlemek tarafların kararına bağlıydı. Biz bu durumu, sıklıkla vurguladığımız, son yıllarda iş hayatının temel anlayışı olan çeviklik ve yılmazlık ile birleştirdik. Projeyi online ortamda devam ettirerek, mentorluk projelerinin başarısının birinci maddesi olan sürekliliği sağladık.
Sevgili Okurlar, bu günler geçecek. Bizden sonra gelen kuşaklara mentorluk yaparken anlatacağımız çok önemli bir deneyim yaşıyoruz. Bu dönemi öğrenen zihniyet modeli ile gelişerek ve değişerek geçirmek de elimizde, olumsuz yönde sorgulayarak geçirmek de… Gelin hep birlikte bu günlerde kendimize ve en sevdiklerimize yatırım yapalım ki gelecek kuşaklara anlatacağımız başarı hikâyelerimiz olsun.
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir