Yakınlarda yapılan bir araştırma, son on yılın en etkin lider geliştirme yöntemlerinden bir olan koçluğun etkinliğini kanıtlıyor. Koçluk, kariyerinde ilerlemek ve başarılı olmak isteyen yönetici ve yönetici adaylarının gözdesi. ABD’de yöneticilerin yüzde 87’sinin bir koçla çalıştığı biliniyor. Son on yılın en etkin lider geliştirme yöntemlerinden biri olarak koçluk hızlı bir yayılma gösteriyor. ABD’nin saygın danışmanlık kuruluşlarında Manchester Danışmanlık tarafından yapılan bir araştırma bu gelişmeyi sayısal verilerle doğruluyor. Çalışma, Fortune 1000 şirketlerinde üst düzey görevlerde bulunan ve koçluk almış 100 yönetici. Yüzde 73’ü yönlendirme sonucunda hedeflerini tamamen gerçekleştirdiklerini belirtiyorlar. Yüzde 57’si daha verimli olduklarını, yüzde 22’si de kâr artışı sağladıklarını söylüyor.
Yakınlarda yapılan bir araştırma, son on yılın en etkin lider geliştirme yöntemlerinden bir olan koçluğun etkinliğini kanıtlıyor.
Koçluk, kariyerinde ilerlemek ve başarılı olmak isteyen yönetici ve yönetici adaylarının gözdesi. ABD’de yöneticilerin yüzde 87’sinin bir koçla çalıştığı biliniyor. Son on yılın en etkin lider geliştirme yöntemlerinden biri olarak koçluk hızlı bir yayılma gösteriyor. ABD’nin saygın danışmanlık kuruluşlarında Manchester Danışmanlık tarafından yapılan bir araştırma bu gelişmeyi sayısal verilerle doğruluyor.
Çalışma, Fortune 1000 şirketlerinde üst düzey görevlerde bulunan ve koçluk almış 100 yönetici. Yüzde 73’ü yönlendirme sonucunda hedeflerini tamamen gerçekleştirdiklerini belirtiyorlar. Yüzde 57’si daha verimli olduklarını, yüzde 22’si de kâr artışı sağladıklarını söylüyor. Yöneticilerin yüzde 77’si astlarıyla ilişkilerinin düzeldiğini, yüzde 71’i ise üstleriyle iletişimlerinde olumlu gelişmeler olduğunu belirtmişler. Yönlendirme sonucu kazanımlarının parasal karşılığını değerlendirirken, yönlendirme harcamalarnın 5.7 katı oranında geri dönmüş olduğunu ifade ediyorlar.
Yöneticiler neden “koç” arayışına giriyor?
Araştırmaya göre, son yıllarda insan ilişkileri üst düzey yöneticiler için her zamankinden daha fazla önem kazandı. Başarılı yöneticiler öğrenimleri sırasında, en çok önem verdikleri derslerin finansal ve operasyonel konular olduğunu, örgütsel davranış ve insan kaynakları gibi davranışsal konuları önemsemediklerini itiraf ediyorlar. Onbeş yirmi yıllık iş hayatından sonra, yine aynı yöneticiler, insan yönetme becerilerinin başarılarını ne kadar etkilediğini farkediyorlar. Öte yandan, son yıllarda yaygınlaşan yeniden yapılanma ve birleşmeler gündeme geldikçe kurumlarda küçülme ve yassılaşma yaşanıyor, orta kademe yöneticilerinin sayısı azalıyor. Yöneticiler giderek daha fazla çalışandan sorumlu oluyor ve birlikte çalıştıkları kişilerle daha fazla ilgilenmek zorunda kalıyorlar.
Araştırmaya katılanlar, üst yöneticileriyle yaşadıkları beş sorunu şöyle sıralamışlar:
- Yazılı ve sözlü iletişim becerilerinde eksiklik (% 41)
- Astlarını geliştirme yetersizliği (% 32)
- Esnek olmayan, katı yönetici davranışı (% 29)
- Keyfi kararlar ve/ya da güvensiz yönetim tarzı (%20)
- Ekip çalışmasına yatkın olmama (% 18)
Astlarıyla ilişkilerinde de şu dört sorun üzerinde durmuşlar:
- İnsan ilişiklerinde uyumsuzluk (% 48)
- Dağınıklık ve düzensizlik (% 31)
- Küçümseyici ve kırıcı tavır (% 22)
- Tutarsızlık ve kendini beğenmişlik (% 21)
Çalışma sonuçları, başarılı organizasyonların, yöneticileri için giderek daha fazla yönetici koçluğu programlarından yararlandığını ve özellikle de davranışsal becerilerini geliştirmeyi hedeflediklerini gösteriyor. Yönlendirme, kurumdaki yönetici performansını geliştirdiği kadar, ekip çalışmasını da güçlendiriyor.
Kaynak:
- “ManchesterExecutive Coaching Survey “, Business Wire, Ocak. 4, 2001
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir