Yöneticiler Sosyal Medyaya Nasıl Bakıyor?

Bugün Türkiye’de Internet kullanım oranına baktığımızda neredeyse %60’lık bir kesimin Internet erişimi olduğunu görüyoruz. Comscore ve TÜİK verilerine göre bu oran her yıl hızla artış gösteriyor. Internet kullanıcılarının demografik profili incelendiğinde genç nüfusun da etkisiyle yaş ortalaması Avrupa ve dünyaya göre daha düşük. Yine Comscore verilerine göre Internet kullanım amaçları içinde penetrasyonun yüksek olduğu kategorilerden birisi sosyal medya. Sosyal medyanın giderek yaygınlaşan kullanımı ve Internetin bireysel tarafta iletişim alışkanlıklarını değiştirmesi, sosyal medyayı kurumlar için de son derece kritik hale getirdi. Buradan yola çıkılarak sosyal medyanın kurumlar tarafında öncelikli kullanıcısı diye tanımlayabileceğimiz pazarlama ve iletişim yöneticileri nezdinde bir araştırma gerçekleştiridik. ERA Research & Consultancy ve Bersay İletişim Danışmanlığı işbirliği ile konuya ilişkin algılamaları ve kullanımları belirlemeye yönelik gerçekleştirilen bu çalışma Türkiye’nin ilk sosyal medya trendleri araştırması niteliğinde. Araştırma sonuçlarına baktığımızda, pazarlama ve iletişim yöneticilerinin sosyal medya platformları içinde en yaygın kullandıkları ilk üç platform sırasıyla Internet üzerinden video izleme, blog okuma ve sosyal ağlarda profilini yönetme/ güncelleme. Her gün giriş yapılma oranları açısından başı çeken platform ise sosyal ağlar (profilini yönetme/güncelleme).

Bugün Türkiye’de Internet kullanım oranına baktığımızda neredeyse %60’lık bir kesimin Internet erişimi olduğunu görüyoruz. Comscore ve TÜİK verilerine göre bu oran her yıl hızla artış gösteriyor. Internet kullanıcılarının demografik profili incelendiğinde genç nüfusun da etkisiyle yaş ortalaması Avrupa ve dünyaya göre daha düşük. Yine Comscore verilerine göre Internet kullanım amaçları içinde penetrasyonun yüksek olduğu kategorilerden birisi sosyal medya. 

Türkiye’deki Internet kullanıcılarının neredeyse tamamının (%95) sosyal ağ erişimi var ki, bu oran Türkiye’yi en yüksek erişime sahip dördüncü ülke konumuna getiriyor. Bu alanda en yaygın kullanılan sosyal ağ platformu Facebook geçen yıl sonu itibariyle 25 milyondan fazla kullanıcıya erişti.   Bu verilerin de ışığında sosyal medyanın giderek yaygınlaşan kullanımı ve Internetin bireysel tarafta iletişim alışkanlıklarını değiştirmesi, sosyal medyayı kurumlar için de son derece kritik hale getirdi. Buradan yola çıkılarak sosyal medyanın kurumlar tarafında öncelikli kullanıcısı diye tanımlayabileceğimiz pazarlama ve iletişim yöneticileri nezdinde bir araştırma gerçekleştiridik. ERA Research & Consultancy ve Bersay İletişim Danışmanlığı işbirliği ile konuya ilişkin algılamaları ve kullanımları belirlemeye yönelik gerçekleştirilen bu çalışma Türkiye’nin ilk sosyal medya trendleri araştırması niteliğinde. 

Araştırmanın teknik danışmanlığını ETohum kurucusu Burak Büyükdemir üstlendi. Türkiye’de faaliyet gösteren 65 firmanın 75 yöneticisinin katıldığı araştırma, online olarak Mart 2010 tarihinde yapıldı. Araştırmada, online anket yöntemi kullanılarak 321 pazarlama ve iletişim yöneticisine e-posta ile internet üzerinden doldurabilecekleri soru formu linki gönderildi. Toplam 75 yönetici çalışmaya katıldı (%23 geri dönüş oranı). Saha çalışması 18 Mart – 6 Nisan 2010 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Araştırma sonuçlarına baktığımızda, pazarlama ve iletişim yöneticilerinin sosyal medya platformları içinde en yaygın kullandıkları ilk üç platform sırasıyla Internet üzerinden video izleme, blog okuma ve sosyal ağlarda profilini yönetme/ güncelleme. Her gün giriş yapılma oranları açısından başı çeken platform ise sosyal ağlar (profilini yönetme/ güncelleme). 

Bireysel Internet kullanıcılarına paralel olarak, pazarlama ve iletişim yöneticileri nezdinde de kullanım oranı en yüksek olan sosyal ağ Facebook. Yöneticilerin dörtte üçünden fazlası Facebook’a üye, yaklaşık yarısı ise aktif olarak Facebook kullanıyor. Facebook’tan sonra kullanımın en yüksek olduğu ağlar Linked-in ve Twitter, ancak bu platformlar Facebook’un penetrasyonuna kıyasla henüz yeterince yaygınlaşmış değiller.

Pazarlama ve İletişim Yöneticilerinin Sosyal Ağ Kullanımı

Çalışma kapsamında pazarlama ve iletişim yöneticilerinin sosyal medyanın kurumlar üzerindeki etkisi hakkındaki görüşlerini birkaç farklı boyutta sorguladık. İlk boyut sosyal medyanın kurumların dış ilişkilerini ve iç iletişimini ne yönde etkilediği üzerineydi. Yöneticilerin çoğunluğu sosyal medyanın kurumların dış ilişkilerini olumlu yönde etkilediğini düşünüyor. Olumlu bulma oranı kurum içi ilişkiler için ise %52. Bireylerin kişisel ilişkileri açısından da çoğunluğun sosyal medyayı olumlu bulduğu görülüyor. Bununla birlikte beşte birlik bir kesim sosyal medyanın kişisel ilişkileri olumsuz etkilediği görüşünde.Sosyal Medyanın İlişkiler Üzerindeki Etkisi 

Kaynak: ERA & Bersay, 2010. (Baz=75)

İkinci sorguladığımız etki alanı sosyal medyanın tüketici görüşleri üzerinde etkili olup olmadığına ilişkindi. Katılımcıların çoğunluğunun (%94) sosyal medyanın ürün ve hizmetlere ilişkin tüketici görüşleri üzerinde etkili olduğu fikrine katıldığını gördük. Bununla birlikte sosyal medyanın her şirket için uygun ve kullanılabilir bir alan olduğu fikrine katılım ise daha düşük (%52). Bu da tüm sektörler genelinde sosyal medyanın yaygınlaşmasının daha zor olacağını düşündürüyor. 

Çalışmaya katılan pazarlama ve iletişim yöneticilerinin çoğunluğu sosyal medya üzerinden yapılan iletişimin, marka tavsiye düzeyi, marka farkındalığı yaratma ve ürün/ hizmet hakkında bilgilendirme gibi iş sonuçları üzerinde de etkili olduğunu düşünüyor. Pazar payını artırma üzerinde etkili olduğunu düşünenlerin oranı ise daha düşük. 

Dördüncü ve son sorguladığımız etki alanı ise sosyal medyanın itibar üzerindeki etkisine ilişkindi. Yöneticilerin neredeyse tamamının (%95) sosyal medya yönetilmezse kurumun itibarına zarar verebilecek güçte olduğuna inandığı görüldü. 

Öte yandan kurumlar için bu kadar önemli ve etkili bulunan sosyal medyaya ilişkin mevcut uygulamalar ne düzeyde diye sorduğumuzda, niyetle fiiliyatın henüz birbirlerinden uzak olduklarını görüyoruz. 

Firmalarda çalışanların sosyal medya sitelerine erişimlerinin yüksek olmadığı, araştırmaya katılan yöneticilerin sadece %39’unun çalıştıkları firmada sosyal medya sitelerine erişim izni olduğu görüldü. 

Sosyal medya yöntemlerinin pazarlama ve iletişimde kullanım oranı ise %47. Çalışmaya katılan yöneticilerin yarısı halen faaliyetlerinde sosyal medya yöntemlerini kullanırken kısa vadede kullanmayı düşünenlerin oranı da bir hayli yüksek (%26). Sosyal medyayı kullananlar arasında bu aktivitelerin etkinliğini ölçümlediğini belirtenler ise %66 oranında.

Sosyal Medya Yöntemlerinin Kurumsal Kullanımı

Kaynak: ERA & Bersay, 2010.

Mevcut durumda kullanım düzeyi henüz çok yüksek olmasa da önümüzdeki dönemde planlanan iletişim ve pazarlama yatırım alanları arasında en yüksek bütçe artış sosyal medya ile online reklam ve iletişim için öngörülüyor. Hem sosyal medya hem de online reklam ve iletişim bütçelerinin artış göstereceğini belirten yöneticiler %37 ile en yüksek orana sahip. 

Bugüne kadar sosyal medya yöntemlerinin kullanılmasının önündeki engellerin başında ise işgücü kaynaklarının yetersizliği, sosyal medyanın etkinliğini ölçümleme yöntemlerinin yetersizliği ve kurum olarak sosyal medya uygulamalarına sıcak bakılmaması ifade ediliyor. İlk iki bariyer bu konuda bilgi düzeyinin ve uzmanlaşmanın artmasıyla kolayca aşılabilecek nitelikte, fakat üçüncüyü aşabilmek için sosyal medyaya yönelik tutum ve algılamaları değiştirmek gerekli. 

Bugün itibariyle sosyal medyanın kurumlar tarafında kullanımının henüz emekleme döneminde olduğunu görsek de, bu mecranın önemi şimdiden kavranmış durumda. Bu da bize gösteriyor ki, önümüzdeki dönemde hem kurum içinde hem de kurum dışında sosyal medyanın daha etkin kullanılacağı ve diğer iletişim platformları arasında güçlü bir yer edineceği aşikâr.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi