Etkilemede Kişiliğin Rolü

Her birey, iş hayatında zaman zaman etkilenen, zaman zaman da etkileyen rolünü üstlenir. Ancak her insan etki yaratma becerisi açısından eşit niteliklere sahip olamaz. Bu konuda çok yetenekli olan insanların da birbirinden farklı kişilik özellikleri olabilir. Bu düşünceler, etki yaratma konusunda yeni bir sorunun doğmasına imkan verir: Etki yaratmada başarılı olan bireylerin ortak noktası nedir?

Her birey, iş hayatında zaman zaman etkilenen, zaman zaman da etkileyen rolünü üstlenir. Ancak her insan etki yaratma becerisi açısından eşit niteliklere sahip olamaz. Bu konuda çok yetenekli olan insanların da birbirinden farklı kişilik özellikleri olabilir. Bu düşünceler, etki yaratma konusunda yeni bir sorunun doğmasına imkan verir: Etki yaratmada başarılı olan bireylerin ortak noktası nedir?

Kişisel beceriler 

Öncelikle şunu tespit etmekte yarar vardır: Her insan, başkalarına yön verme ve etki yaratma konusunda hevesli ve iddialı değildir. Ancak başarılı bir etkileme süreci sonunda içsel tatmin yaşayan insan, bu konuda kendini geliştirmek ister. Bireyin, etki yaratma becerisinin sonucu olarak, gücünün ve düşüncelerinin kabulünden dolayı hoşnutluk duyması, kendini daha olumlu ve başarılı algılamasını sağlar. Böylece kişinin, çevresinde yaratabileceği etki ve değişime dair güveni artar, benlik algısı güçlenir. 

Bu süreçte, bireyin yeterlilik duygusu, bir başka deyişle yapmaya muktedir olduğuna dair inancı yüksek olmalıdır. Ancak karşısındakiler üzerinde bir fark yaratabileceğine inanan kişi potansiyelini kullanma doğrultusunda motive olur ve iletişim sürecinde kendine güvenir. Dediğinin arkasında ölçülü bir şekilde durabilen ve fikrini ortaya koyabilen insan, dinlenir. Kendini ciddiye alan insan, karşısındakiler tarafından da ciddiye alınır ve etki yaratır. 

Etki yaratma, doğuştan gelen bir yetenek olmaktan çok, öğrenilen bir meziyettir. Bireyin, çevresinde yaratacağı etkinin artabileceğini görmesi için kendini geliştirmesi ve davranışlarının yarattığı etkiyi değerlendirmesi gerekir. Birtakım özellikler bu gelişimi kolaylaştırır. İnsanın öncelikle kuvvetli bir gözlemleme becerisine sahip olması gerekir. Ancak kendi sözlerinin ve davranışlarının karşı tarafta nasıl bir etki uyandırdığına hassasiyet gösteren bir birey bu konuda kendini eğitebilir. Yarattığı etkiyle ilgili, dolayısıyla kendi ve çevresi hakkında sürekli bilgi toplayan ve bu bilgileri verimli şekilde değerlendiren birey, bu konuda farkındalık kazanır. Etki yaratma konusundaki farkındalık ise, bireyin iletişiminevereceği yönü belirler, iletişimin sonuçlarını değiştirebilir. Bu süreç içinde kişi potansiyelinikullanmayı öğrenir ve kendini geliştirir. Sorgulama kabiliyeti sayesinde insan, kendi çabalarıyla iletişimde fark yaratmanın yollarını kavrar.

Sosyal Beceriler 

Etki yaratma, sosyal etkileşim sonucunda gerçekleştiğinden, kişinin sosyal becerileri bu süreçte önemli bir rol oynar. Birey, ancak çevresiyle sağlıklı bir iletişim kurduğunda ve karşısındakilere değer verdiğinde, değer görür, dikkate alınır ve dinlenir. 

En önemli sosyal becerilerden birisi, kendi ve karşısındakinin duygularının farkına varmak ve bu duygulara yön verebilmektir. Duygular hakkındaki farkındalık ve kontrol becerisi, yani duygusal zeka, etki yaratma sürecinde kilit faktörler arasındadır. Etkileyen, belli bir hedef doğrultusunda etkileme tarzını sergilerken, karşısında nasıl duygular uyandırmak istediğini gözden geçirmelidir. Baskı veya tehdit sonucu karşıdakini korkutarak etki yaratmak bir seçim olduğu gibi, etkileme sürecinde aynı zamanda karşısındakiyle yakınlık kurmak da bir seçimdir. Etkileşim süreci içinde oluşan duygular insanların içsel motivasyonunu ve dolayısıyla verimliliğini derinden etkilediği için, etkileyenin bu konudaki hassasiyeti fark yaratır.

Politik Beceriler

Yukarıda saydığımız özellikleri harmanlamış, bulunduğu ortama uygun etkileme yolunu yaratabilen bireyin politik becerisi yüksektir. Ama bu özelliklere sahip olmak demek, mutlaka etki yaratmak anlamına gelmez. İnsanların düşünsel, duygusal ve davranışsal dünyalarında fark yaratabilmek için, bu etkinin gerekliliğine inanmak gerekir. Etki yaratmak emek ister. Ancak misyonunu önemseyen ve vizyonu olaninsan karşısındakini derinden etkiler.

Etki yaratmanın kesin bir formülü olmadığı gibi, etki yaratabilen kişinin de net bir tarifi yoktur. Ancak tutarlı davranışlar sergileyen, hitap ettiği kitlenin değerlerini gözden geçiren ve yaratmak istediği etkiyi, içinde bulunduğu duruma uyarlayabilen insan kalıcı etki yaratma becerisi geliştirir. 

Tüm bu düşüncelerden çıkan sonuç, etki yaratmanın bir hayat tarzı olduğudur.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi