2003 yılından beri sürdürdüğümüz yetkinlik geliştiren yönetici koçluğu çalışmalarımızın başarısında kuşkusuz en büyük pay, koçluk yapacağımız yöneticilere çalışma başlangıcında “Liderlik Pusulası” uygulayarak, onların kişilik özelliklerini anlayarak, onları tanıyarak çalışmaya birkaç adım önde başlamamızda yatıyor.
Elde ettiğimiz Liderlik Pusulası raporları aracılığıyla yöneticilerimizin;
- Günlük davranış tarzı ve çevresinde yaratacağı algıyı öngörmemiz,
- Artan baskı ve stres altında ya da güvensizlik hissettiği durumlarda nasıl tepki vereceğini ve başkalarını nasıl etkileyeceğini tahmin etmemiz,
- Temel değerleri, motifleri, öncelik ve tercihleri hakkında bilgi sahibi olmamız ve kurumu ile uyumunu öngörmemiz, mümkün oluyor.
Elde ettiğimiz sonuçlardan yararlanmakla ilgili birkaç örnek vermek gerekirse yaşadığımız deneyimler, bilimsel olarak da açıklandığı gibi “iç uyumu” yüksek kişilerin olumsuz geribildirim almakta zorlanabileceğinidir. Ayrıca bu deneyimler, “uzlaşma”sı düşük olanlarla, aynı noktaya varmak için çok sayıda veriye ve zamana ihtiyaç duyulabileceğini, “kuşkuculuk” yönü yüksek olanların güven duyup yaşantı örneklerini paylaşma konusunda daha az eli açık davranacaklarını, “öğrenmeye açıklığı” düşük olanların önereceğimiz kitapları okumakta sıkıntı yaşayabileceklerini gösteriyor. Bu bilgilere sahip olduğumuzda olumsuz geribildirim verme yöntemini farklı uyguluyor, kişiye daha fazla veri ve örnek sunuyor, güven ortamı yaratmaya yönelik çalışmalara başlangıçta daha fazla önem veriyor ya da kişiye kitap yerine kısa makaleler okumasını önererek olası dirençleri engelliyor, zaman ve hız kazanıyoruz.
Kişilik özelliklerini temel alarak ilerlemek, aynı zamanda yöneticilerin davranış nedenlerini görmelerini, benzer durumlarda nasıl davranacaklarını tahmin etmelerini ve gerektiğinde önlem almalarını sağlıyor. Kendi kişilik özellikleri konusunda bilgi sahibi olan birey, ayrıntılara takılıp kalmasının, duygu kontrolünde başarılı olamamasının, az sayıda kişi ile ilişki kurmayı tercih etmesinin ya da her yerde en önde olmak istemesinin nedenlerini ve sonuçlarını daha iyi anlıyor.
Yönetim becerileri açısından delegasyon yapamamasının, karar vermekte zorlanmasının veya olumsuz geribildirim verme konusundaki sıkıntısının nedenlerini ve yaratacağı sonuçları çok olarak görüyor. Kişilik özelliklerinin hangi durumlarda kendisine sıkıntı yarattığı, hangi durumlarda yarar sağladığıyla ilgili üst düzeyde farkındalık geliştiriyor. Bu farkındalık sonrasında kendisine sunulan bilgiyi ve yöntemleri içselleştirmesi daha hızlı ve zorlanmadan gerçekleşiyor.
Kişilik konusunda bilgi sahibi olan ve kendini tanıyan yöneticilerin ast, üst ve eşitlerini de daha iyi anlamaya başladıklarını gözlemliyoruz. İnsanlar “empatik olun” denilerek empatik olamayabiliyor ancak kendi kişilik özelliklerinin, bazı durumlarda avantaj, bazı durumlarda da olumsuz sonuçlar verebileceği konusunda bilgi sahibi olan kişi, diğer insanlara da daha anlayışla yaklaşıyor. Uygun kişiye uygun görevi verme konusunda daha etkin yönlendirmeler yaparak iş sonuçlarını olumlu etkiliyor. Belki de en önemlisi empatiyle yaklaştığı kişileri etkileme, bir başka deyişle ilişkilerini yönetme yani liderlik yapma özelliği de hızla gelişiyor.
Sonuç olarak kişilik konusuna hakim olan, kendisi ile ilgili bilimsel verilere dayalı farkındalık geliştiren yöneticiler, kişilik özelliklerinin bireylerin kariyerlerini, yöneticilerin yönetim tarzlarını, dolayısıyla iş yapış biçimini ve kuruma olan etkilerini bilerek kendilerini ve ekiplerini yönlendirmede çok daha etkin oluyor.
Yorum yapın
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir