Değerli Dostumuz,
Bu sayıda kurum kültürünü büyüteç altına alırken, kültür üzerinde bir kez daha düşünme fırsatı bulduk. Kültür en genel anlamıyla bir topluluğun sahip olduğu ve paylaştığı yaşam biçimidir. Kültür konusunda yapılmış çok sayıda tanımdan yola çıkarak bir sentez oluşturduğumuzda, biz kültürü, algı ve inançlardan oluşan toplumsal değerlerin uzantısındaki yaşama kalıpları ile bu yaşama kalıplarının ifadesi olan sanat ve felsefe şeklinde nitelendiriyoruz. Kültür içinde doğrudan gözlenebilen sözel ve sözel olmayan davranışlar dış kültürü, inançlar, davranış kuralları, ortak yaşam biçimi ve dünya görüşleri ise iç kültürü oluşturmaktadır. Öte yandan farklı toplulukların kültürleri arasındaki alışverişler ise insanlığın ortak malı olan evrensel kültürü oluşturur.
Bireyin kültürle ilişkisinde dört boyut vardır: Birey bir ölçüde kültürünün eseridir, çünkü kültür ona davranışlarını seçerken yol gösterir. Birey kültürün kullanıcısıdır, çünkü hedefleri doğrultusunda ortak tutumları, değerleri, davranış örüntülerini kullanır. Birey aynı zamanda kültürün taşıyıcısıdır, çünkü kültürünün temsilcisi olarak onu başkalarına aktarır. Bunların da ötesinde, birey kültürün yaratıcısıdır, çünkü yerine göre onu sorgular ve yeniler, kültürel değişimine önderlik eder.
Kurumlar da içinde varoldukları toplum ürünlerinden etkilendikleri kadar, çağdaş iş yaşamına uygun yeni bir kültür yaratma dinamizmine sahiptirler. Kendilerine özgü yaşantı ve deneyimlerden süzülmüş değerler, davranış kalıpları ve normlar, kısacası yaşam biçimleri oluştururlar. Geçmişe fazlasıyla bağlı kültürler kurumun güncel ihtiyaçlarını karşılayamayan tutucu kültürlerdir. Yeniliğe, öğrenmeye, ve gelişmeye açık kültürler ise kurumun güncel ihtiyaçlarına uyum sağlayabilen, kültür değişimlerini benimseyebilen olumlu kültürlerdir. Bu sayımızda yöneticilere, çalışanlara ve insan kaynakları uzmanlarına kurum kültürlerini bir kez daha gözden geçirerek, bu kültürün başarılarındaki payını farketme fırsatı yaratmak istedik. İK birimlerinin kurum kültürünü tanımalarına ışık tutacak, Baltaş-Eksen tarafından geliştirilmiş ölçek ve yöntemler sunduk. Kurumlarda kültür bilinci ve kültürel duyarlılığın önemine dikkat çekmek istedik.
Saygılarımızla,
Prof. Dr. Zuhal BALTAŞ