Kurumsal Ortak Bilinç İçin Diyalog

Kurumsal Ortak Bilinç İçin Diyalog

İletişim bir kurumun damarlarında akan kan gibidir. İnsanlar arası ilişkilerde olsun, sisteme ya da strateji uygulamalarına ilişkin olsun problemlerin çoğunun kökeninde iletişim sorunları vardır. Günümüzde ortak aklı, yaratıcılığı ve verimliliği geliştirmesi gereken kurumların daha kapsamlı ve anlamlı iletişim kurmayı öğrenmeleri gerekmektedir. Diyalog iletişimin daha yüksek düzeyde özel bir biçimidir. Diyalogda kimin haklı, kimin inandırıcı olduğuna odaklanılmaz, karmaşık ve zor konular farklı bir bakış açısıyla araştırılır. Diyalog sayesinde insanlar anlayış ve görüşlerini geliştirme, yeni içgörüler ve yöntemler kazanma olanağı bulurlar. Özellikle ekip çalışmasının ve kurumsal öğrenmenin büyük önem kazandığı günümüzde, diyalog etkileşim içinde öğrenmenin temel yöntemidir. Ekip üyelerinin düşüncelerini sakınmadan diğer üyelerle paylaşarak toplu halde düşünmelerini ve güven ortamı yaratmalarını sağlar. Buchholz ve Roth (1987) yüksek performanslı ekiplerde sekiz özellik saptamışlardır: Katılımcı liderlik, paylaşılan sorumluluk, amaçta birlik, yüksek iletişim, geleceğe odaklanma, işe odaklanma, yaratıcılık, hızlı tepki. Bütün bu özelliklerin ortak paydası etkili iletişimdir.

İletişim bir kurumun damarlarında akan kan gibidir. İnsanlar arası ilişkilerde olsun, sisteme ya da strateji uygulamalarına ilişkin olsun problemlerin çoğunun kökeninde iletişim sorunları vardır. Günümüzde ortak aklı, yaratıcılığı ve verimliliği geliştirmesi gereken kurumların daha kapsamlı ve anlamlı iletişim kurmayı öğrenmeleri gerekmektedir. 

Diyalog iletişimin daha yüksek düzeyde özel bir biçimidir. Diyalogda kimin haklı, kimin inandırıcı olduğuna odaklanılmaz, karmaşık ve zor konular farklı bir bakış açısıyla araştırılır. Diyalog sayesinde insanlar anlayış ve görüşlerini geliştirme, yeni içgörüler ve yöntemler kazanma olanağı bulurlar. Özellikle ekip çalışmasının ve kurumsal öğrenmenin büyük önem kazandığı günümüzde, diyalog etkileşim içinde öğrenmenin temel yöntemidir. Ekip üyelerinin düşüncelerini sakınmadan diğer üyelerle paylaşarak toplu halde düşünmelerini ve güven ortamı yaratmalarını sağlar. Buchholz ve Roth (1987) yüksek performanslı ekiplerde sekiz özellik saptamışlardır: Katılımcı liderlik, paylaşılan sorumluluk, amaçta birlik, yüksek iletişim, geleceğe odaklanma, işe odaklanma, yaratıcılık, hızlı tepki. Bütün bu özelliklerin ortak paydası etkili iletişimdir. 

Diyalog nedir ?

Diyalogun iş ortamına uygulanması 1960’lardan sonrasına rastlar. Ünlü filozof Martin Buber, diyalogun, “diğer kişiye bütünüyle özgün, açık ve onaylayıcı bir tutumla yaklaşmayı, onu bütünüyle kabul etmeyi” içerdiğini söyler. Psikolog DeMare ise diyalogun topluluk duygusunu güçlendirdiğine ve toplumsal çatışmaların üstesinden gelmeyi sağladığına işaret eder. Bir kuantum fizikçisi olan D. Bohm ise, diyalogun toplu düşünme ve toplu öğrenme aracı olarak önemini vurgulamıştır. 

MIT Sloan School’dan Isaacs ise diyalogu “insanların günlük yaşantılarını oluşturan süreçler, varsayımlar ve normların topluluk halinde sorgulanması” olarak tanımlamıştır. Diyalogun amacı, insanların birlikte düşünmeyi öğrenmelerini sağlamaktır. Bu süreç temel kabulleri ortaya çıkarmayı ve bu kabullerin kaynaklarına inmeyi de içerir. Sonuç olarak insanların ortak anlamın yaratılmasına bilinçli olarak katkıda bulunmalarını sağlayan bir ortam yaratılmış olur. Bu amacı gerçekleştirmek için hazırlanan ve kullanılan Baltaş-Eksen Yansıtma Kiti’nin, sürekli öğrenmek zorunda olan çağdaş kurumlarda kurum kültürünün sonutlaştırılmasında etkili olduğu görülmüştür. 

Diyalogla gelişen süreç, bir kültürün oluşmasına, aidiyet duygusunun yaşanmasına ve yeni ortak kabullerin yaratılmasına yol açar. Isaacs, diyalogun gelişebilmesi için kurumda özel bir iklime ihtiyaç olduğunu söyler. 

Diyaloğun dört evresi 

  1. Yargılamadan dinlemek. Grup bir araya geldiğinde, herkes varsayımlarını, kabullerini, inançlarını da beraberinde getirir. Önce farklılıkları fark etmek ve diyalogun amacının bunları inkar etmek ya da savunmak değil, araştırmak olduğunda anlaşmak gerekir. Bu evrede eski alışkanlıklardan kalma bir kararsızlık yaşanır. Grup üyeleri, ya kendi bakış açılarını savunacaklar ya da ileri sürülen görüşleri “doğru/yanlış” diye nitelemeden dinlemeye başlayacaklardır. İkinci yolu seçmek diyalogun önünü açar. 
  2. Gerginlik ve dinlemeyi sürdürmek. İlk evreden sonra insanlar farklı bir şey yaptıklarını fark ederler. Yorumlarını saklı tutmakla, tartışmaya girişmek arasında gider gelirler. Bu aşamada gerginlikler yaşanabilir ve ikinci bir karar vermek gerekir: Eski alışkanlıklara bağlı kalmak ya da sorgulama ve dinlemeyi sürdürmek.
  3. Duyarlılık ve farklılıkları kabullenmek. İkinci aşama da aşılırsa, insanlar hep birlikte konuyu sorgulamaya başlar, konuşmalara karşı duyarlı hale gelirler. Düşünme ve konuşma biçimlerindeki farkları görür, inançlarını ve kabullerini sorgulamaya başlarlar. Kendi düşüncelerine ve davranışlarına koydukları sınırlamaları fark ederler. Bu farkındalık etkileşimde önemli değişimler yaratır.
  4. Ortak bilinç oluşturmak. Üçüncü aşamadan sonra grup üyeleri arasındaki bilinç düzeyi yükselir. Düşünme yeni bir ritm ve hız kazanır. Kavramlara yüklenen anlamlar ve içerik zenginleşir. Yeni bir zihinsel etkinlik ve yaratıcılık düzeyine ulaşılır ve farklı ufuklara yelken açılır. Böylece “Hiç birimiz hepimiz kadar iyi düşünemeyiz” görüşü doğrulanır ve sinerji yaratılarak ortak bilinç geliştirilir.

Diyalog sayesinde ekipler ve kurumlarda iletişim, düşünme ve insanlar arası ilişkilerin kalitesi yükselir. Bu da performansı ve işbirliğini artırır, kurumların öğrenme yeteneği ve geleceğe hazırlanma kapasitesini iyileştirir. Diyalog sürecinde eski alışkanlıklardan vazgeçip yeni şeyler öğrenmeyi göze alan bireyler, ekipler ve kurumlar yepyeni yaratıcılık ve dönüşüm fırsatları kazanır.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi