İK’ nın Hizmetinde Yeni Bir Çözüm Aracı

İK’ nın Hizmetinde Yeni Bir Çözüm Aracı

“Kurum kültürünüzü anlatın” denildiğinde genellikle ne diyeceğimizi bilemeyiz. Zaten kurum kültürünün birçok boyutu bilinç düzeyinde bile değildir ve insanlar birçok şeyi düşünmeden yaparlar. Kurum kültürünün inceliklerini ortaya koymanın en iyi yolu projektif (yansıtma) teknikler kullanmaktır. Bu yöntem umulmadık bir içgörü zenginliği kazandırır. Baltaş-Eksen tarafından tasarlanan ve çok amaçlı kullanılabilen Açılım Baltaş-Eksen Yansıtma Kiti, resimli 100 karttan oluşmaktadır. Kitteki görsel malzemeden yararlanarak, kişilere ya da gruplara nötr ya da belirsiz görüntüler gösterilir. Genellikle yarı yapılanmış olan görüntü, simgesel bir anlam taşıyan bir nesne, kişi ya da durumu yansıtmaktadır. Çalışmaya katılanlardan bu görüntüyü araştırmanın odak noktasını oluşturan konu ile bağlantılı olarak düşünmeleri istenir.

“Kurum kültürünüzü anlatın” denildiğinde genellikle ne diyeceğimizi bilemeyiz. Zaten kurum kültürünün birçok boyutu bilinç düzeyinde bile değildir ve insanlar birçok şeyi düşünmeden yaparlar. Kurum kültürünün inceliklerini ortaya koymanın en iyi yolu projektif (yansıtma) teknikler kullanmaktır. Bu yöntem umulmadık bir içgörü zenginliği kazandırır. 

Baltaş-Eksen’den Yenilik

Baltaş-Eksen tarafından tasarlanan ve çok amaçlı kullanılabilen Açılım Baltaş-Eksen Yansıtma Kiti, resimli 100 karttan oluşmaktadır. Kitteki görsel malzemeden yararlanarak, kişilere ya da gruplara nötr ya da belirsiz görüntüler gösterilir. Genellikle yarı yapılanmış olan görüntü, simgesel bir anlam taşıyan bir nesne, kişi ya da durumu yansıtmaktadır. Çalışmaya katılanlardan bu görüntüyü araştırmanın odak noktasını oluşturan konu ile bağlantılı olarak düşünmeleri istenir. 

Açılım kişilerin algılarını biçimlendiren varsayımları, kabulleri ve inançları harekete geçirir. Özellikle grup çalışmalarında ortak ya da farklı duygu ve düşüncelerin su yüzüne çıkmasını sağlar. Dikkati görüntüye yoğunlaştırmak, bireylerin algılarındaki farklı özelliklerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Uygulama sırasında bireyler iş yaşamından kişisel yaşantılar hakkında ya da iş rolleriyle ilgili içgörü kazanırlar. Özellikle grup çalışmalarında debrief sürecinde konular, amaçlar, yaşantılar ve eylemler arasında birleştirici bağlar kurulmaktadır. 

Açılım Baltaş-Eksen Yansıtma Kiti’nin uygulanması diyalog tekniğine dayanır. Söze dökülmemiş, belki de farkında olunmayan duygu, düşünce, inanç, değer ve yorumları konuşulur hale getirmeyi amaçlar. Böylelikle grubu bağlayıcı hikayelerin ve metaforların oluşmasını sağlamak mümkündür. Bu süreçte anlamlar paylaşılır ve billurlaşarak netleşir. Artık kavramlar ve anlamlar üzerinde daha somut konuşmak, yeniden tartışmak, gerekli düzeltmeleri yapmak, eylem ve çalışma planları oluşturmak, bir başka deyişle anlamları sistematize etmek olanaklı hale gelmektedir. 

Açılım üst yönetimler ve IK için Baltaş-Eksen tarafından iş ortaklarının ihtiyaçlarına karşılık yeni bir çözüm arayışından yola çıkılarak ve klasik teorilere dayandırılarak hazırlanmış bir yöntemdir. Çağdaş arayışlara odaklanan üst yönetimde IK’nın yolunu aydınlatacak, kurum dinamiklerini tanıyıp yönetme becerisine doğrudan katkı sağlayacak bir kittir.

  • Kurum kültürü 
  • Kurum iklimi 
  • İlişki modları 
  • Liderler ve çalışanların özellikleri 
  • Performans beklenti ve hedefleri 
  • Başarı hikayeleri 
  • Yaratıcı potansiyel 
  • Müşteri ilişkileri yönetim konularında kullanılması kolay etkili bir araçtır.

Aslında kurum kültüründe karmaşık gibi görünen ilişkilerin altında çok yalın birkaç ilke vardır. Bu temel ilke ya da değere ulaşıldığında kültürü çözmek mümkündür. Temel kural ve ilkeler kültürün anahatlarını çizer: “Katılımcı ol; dürüst ol; saygılı ol; risk al; takdir et”. Bu kurallar bir araya geldiğinde kültürü tanımlar.

Açılım Baltaş-Eksen Yansıtma Kiti’nde yer alan görüntü kartları kullanılarak grup üyelerinin her birinin sahip oldukları varsayımları, kabulleri ve inançları, savunmaya geçmeden dinlemeleri ve sorgulamaları ve eski alışkanlıklarına kapılmadan sürdürmeleri istenir. Bunun sonucunda bireyler hep birlikte düşünmeye ve kendi düşüncelerine ve davranışlarına koydukları sınırlamaları fark etmeye başlarlar. Bu farkındalık etkileşimlerinde önemli değişimler yaratır, kavramlara yüklenen anlamlar ve içerik zenginleşir. Ortak bir yaratıcılık ve zihinsel üretim düzeyine ulaşılır.

Bu süreç sonucunda çalışmaya katılanlardan, kurum kültürleriyle ilgili izlenimlerinin kurumlarının vizyon, misyonuyla tutarlı olup olmadığı, iş liderlerinin koyduğu hedeflere ne kadar hizmet ettiği, üst yönetim tarafından belirlenen değerlerin kurum genelinde ne kadar anlaşılıp benimsendiği sorgulanmış olur. Bu sorgulamayı izleyen süreçte, kurum kültürüyle ilgili kavramların somutlaştırılması sağlanır.

Yansıtma (projektif) tekniklerinin kullanımı uygun eğitimden geçmiş, deneyimli uzman danışmanlarca yürütülmelidir. Kurum içinde diyalogun başlatılmasına ve gerçekleştirilmesine dayandığı için de, kurum kültürü ölçeklerinden çok daha kapsamlı, ayrıntılı ve yol gösterici bilgiler sağlar; diyalogun tüm kuruma yaygınlaştırılması için ayrıca bir fırsat yaratır.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi