Etkin Ekipler ve Duygusal Zeka

Etkin Ekipler ve Duygusal Zeka

1990’lı yıllardan itibaren duygusal zeka üzerinde çalışan Goleman, dört faktör üzerinde durmakta, kişinin kendisiyle ilgili farkındalığı, kendini yönetebilmesi, sosyal farkındalığı ve ilişkilerini yönetebilmesinin, duygusal zekanın düzeyini belirlediğini belirtmektedir. Goleman’a göre, duygusal yetkinlikler, iş hayatında üstün başarıya öncülük eden kişisel ve sosyal becerilerdir ve duygusal zeka temeli üzerinde gelişirler. Başka bir deyişle duygusal yetkinliklerin kazanılması için belli düzeyde duygusal zeka gereklidir. Duygusal zekamız duygusal yetkinlikleri kazanma başarımızı etkilemektedir. Örneğin, duygusal zekanın bir boyutu olan başkalarını anlama becerisi, diğer insanları ikna etmek, etkilemek gibi belirli bir duygusal yetkinliğin temelini oluşturmaktadır. Aynı zamanda kişinin daha iyi dinlemesine, daha sağlıklı kararlar almasına da yol açar. Sosyal farkındalık ve ilişkileri yönetebilme boyutu da bir duygusal yetkinlik olan müşteri odaklılığın kaynağıdır.

Günümüz iş dünyası, çalışanın bilişsel, duygusal ve bedensel gücünü bir bütün olarak daha yoğun ve daha etkin kullanmayı gerektirmekte ve bu bağlamda duygusal zekanın önemi her geçen gün artmaktadır. Duygusal zeka düzeyi, hem bireysel tatmini hem de iş başarısını doğrudan etkilemekte, sinerji yaratmak için ekip çalışması yapılan kurumlarda, geliştirilmesi zorunlu özellikler arasında yer almaktadır. 

1990’lı yıllardan itibaren duygusal zeka üzerinde çalışan Goleman, dört faktör üzerinde durmakta, kişinin kendisiyle ilgili farkındalığı, kendini yönetebilmesi, sosyal farkındalığı ve ilişkilerini yönetebilmesinin, duygusal zekanın düzeyini belirlediğini belirtmektedir. Goleman’a göre, duygusal yetkinlikler; iş hayatında üstün başarıya öncülük eden kişisel ve sosyal becerilerdir ve duygusal zeka temeli üzerinde gelişirler. Başka bir deyişle duygusal yetkinliklerin kazanılması için belli düzeyde duygusal zeka gereklidir. 

Duygusal zekamız duygusal yetkinlikleri kazanma başarımızı etkilemektedir. Örneğin; duygusal zekanın bir boyutu olan başkalarını anlama becerisi, diğer insanları ikna etmek, etkilemek gibi belirli bir duygusal yetkinliğin temelini oluşturmaktadır. Aynı zamanda kişinin daha iyi dinlemesine, daha sağlıklı kararlar almasına da yol açar. Sosyal farkındalık ve ilişkileri yönetebilme boyutu da bir duygusal yetkinlik olan müşteri odaklılığın kaynağıdır. 

Duygusal zeka düzeyi; genetik özellikler, çocukluk deneyimleri ve sonradan öğrenilenlerin bir bileşkesidir. Duygusal yetkinlikler her yaşta öğrenilebilir ve geliştirilebilir.

Günümüzün eğitim anlayışı, önce kazanılmış olan duygu, düşünce ve davranış alışkanlıklarının değiştirilmesi, sonra yenilerinin kazandırılması üzerine kuruludur. Kuşkusuz böyle zorlu bir süreç yüksek motivasyon, zaman kullanımı, destek, yönlendirme ve gerçek bir çaba gerektirir. İş performansına etkisi nedeniyle liderlik, ekip oluşturma ve geliştirme, satış, stresle başaçıkma, hizmet gibi tüm eğitimlerde amaca ulaşmayı kolaylaştıran duygusal yetkinliklerin kazandırılması büyük önem taşımaktadır. 

Kurumumuz tarafından hazırlanan ve sunulmakta olan tüm eğitimler, yetkinlik geliştirme temeline dayanır ve eğitimin içeriğine göre gerekli yetkinlikleri geliştirmeye yöneliktir. Örneğin; “Ekip Oluşturma ve Geliştirme Semineri” nde duygusal zeka kavramı, 1983 yılından beri “olgunluk” olarak isimlendirilmekte ve seminerin farklı oturumlarında farklı yönlerden geliştirilmektedir. 

Bireylerin “ben” olmaktan çıkıp olmaya geçişleri, önemli süreçlere öncülük etmeyi gerektirir. Ekip oluşturma ve geliştirme seminerlerinin temel amaçlarından biri, “kendiyle ilgili farkındalık” geliştirmektir. Empati, etkileme ve ikna etme, iletişim tekniklerini kazandırmanın yanı sıra, “diğerlerini tanıma” ve “ilişkileri yönetebilme” becerilerinin geliştirilmesi bu programların diğer amaçları arasındadır. Kendini denetlemek için de olumsuz duyguları tanıma ve başaçıkma, beden dilini kontrol etme, amaca yönelik davranış geliştirme gibi becerileri kazandırmak gerekir. 

Kurumların yassılaştığı ve esneklik kazandığı günümüz iş yaşamında, insan ilişkilerinde yetkinlik sahibi olmanın iş başarısındaki payı giderek artıyor. Bireylerin karşılıklı bağımlı ekipler halinde, kurumların da karşılıklı bağımlı bölümler halinde etkinlik kazandığı, her düzeyde liderlik davranışına olan ihtiyacın arttığı böyle ortamlarda, duygusal zekanın önemi ve eğitimi öne çıkmaktadır.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi