Duygusal Zeka Gelişir: “Kendini Keşfet, Çevrene Hissettir®”

Duygusal Zeka Gelişir: “Kendini Keşfet, Çevrene Hissettir®”

Son yıllarda “duygusal zeka” olarak adlandırılan ve iş hayatına damgasını vuran duygusal yetkinlikler bütünü, Baltaş Grubu eğitim programlarında “duygusal olgunluk” adı altında yıllardır işlenmektedir. Bireylerin kendileriyle ve çevreleriyle barışık olmaları, başarı ve verimlerini artırmaları amacıyla on sekiz yıldır yürüttüğümüz eğitim seminerlerinin temelinde duygusal olgunluğu da geliştirmek yatıyor. Şimdi bu hedef, sadece eğitim programlarımızın altyapısını oluşturmaktan çıkıp “Kendini Keşfet, Çevrene Hissettir®” adlı seminerin temel mesajını ve bütününü oluşturuyor. “Kendini Keşfet, Çevrene Hissettir®” seminerinde bireyin verimli ve etkili bir hayat yaşayabilmesi için kendi değerini ve gücünü tanıması, kendi duygularının bütünüyle farkında olması hedefleniyor, insan, ancak bu şekilde kendisine ve çevresine yarar sağlamak için ilk adımı atma cesaretini kazanabilir. Kendini daha iyi tanımak, güçlü ve zayıf yönlerini farketmek, kendine “evet” demek, “evet” dediklerini hayata geçirmek, kendini ortaya koyabilmek, varolmanın temelidir.

Son yıllarda “duygusal zeka” olarak adlandırılan ve iş hayatına damgasını vuran duygusal yetkinlikler bütünü, Baltaş Grubu eğitim programlarında “duygusal olgunluk” adı altında yıllardır işlenmektedir. Bireylerin kendileriyle ve çevreleriyle barışık olmaları, başarı ve verimlerini artırmaları amacıyla on sekiz yıldır yürüttüğümüz eğitim seminerlerinin temelinde duygusal olgunluğu da geliştirmek yatıyor. Şimdi bu hedef, sadece eğitim programlarımızın altyapısını oluşturmaktan çıkıp “Kendini Keşfet, Çevrene Hissettir®” adlı seminerin temel mesajını ve bütününü oluşturuyor.

“Kendini Keşfet, Çevrene Hissettir®” seminerinde bireyin verimli ve etkili bir hayat yaşayabilmesi için kendi değerini ve gücünü tanıması, kendi duygularının bütünüyle farkında olması hedefleniyor; insan, ancak bu şekilde kendisine ve çevresine yarar sağlamak için ilk adımı atma cesaretini kazanabilir. Kendini daha iyi tanımak, güçlü ve zayıf yönlerini farketmek, kendine “evet” demek, “evet” dediklerini hayata geçirmek, kendini ortaya koyabilmek, varolmanın temelidir.

Kendinin “varolduğunun, önemli olduğunun, fark yarattığının” bilincinde olan birey, bu mesajı çevresindekilere de ileterek bu duygunun başkaları tarafından yaşanmasını sağlar; dolayısıyla da olumlu, yapıcı, geliştirici ve verimli bir ilişki ağı içinde hem kendisine, hem de çevresine değer katar. Bu nitelikleri kazanmak, uzun ve zor bir yolculuğu da kabul etmek demektir. Yolculuğa sonuna kadar hazır olmak, inişleri ve çıkışları hesaba katmak, yorgunluğu göze almak gerekir.

Araştırmalar, yetişkinlerin yeni bir şey öğrenmesi için dikkatlerini bu yeniliğe yoğunlaştırması gerektiğini, eski alışkanlıkları, düşünme tarzını ve davranış biçimini değiştirmenin ancak bu yolla gerçekleştiğini gösteriyor. Yeni davranış biçimi zamanla yerleşir ve kişinin bir parçası olur. Duygusal zeka da ömür boyu yaşadıklarımızla gelişir. 

Ancak duygularını tanıyan, kullanan, hatta yöneten kişi, kendi hayatını kontrol edebilir, kendi dünyasında hüküm sürebilir. Ralli sürücülerine o engebeli yollardan, sert virajlardan, daracık geçitlerden geçmeyi nasıl başardıklarını sorun, “Gitmek istemediğim yere değil, gitmek istediğim yere bakıyorum” diyeceklerdir. Yaşamımızda da istemediğimiz şeylere değil, istediğimiz şeylere odaklanmak ve hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemek, başarıyı getirir.

Duyguların kendisiyle ilgili pek çok bilginin kaynağı olduğunu bilen kişi, duygularını incelemek için kendisiyle yüzleşebilir ve bu şekilde derinde yatan istekleri, ihtiyaçları, doğruları, yanlışları ve problemleri çok daha net görebilir. 

Duygular, kişinin harekete geçmesini sağlar. Latince’den gelen “emotion” (duygu) kelimesinin kökü olan “motere”, hareket etmek anlamına gelir..

Duygular, düşünceler ve davranışlar, bir döngü halinde birbirini etkiler ve birbirinden etkilenir. Kişinin “kendini keşfetmesi”, duygularını farkederek ve yöneterek düşünceleri ve davranışları üzerinde kontrol sahibi olabilmesidir. Kişinin “kendini çevresine hissettirmesi” ise, duygularını doğru ifade ederek başkalarının duygularını ve düşüncelerini harekete geçirebilmesi, başkalarının davranışlarını yönlendirebilmesidir. Duygusal zekanın kaynağı, kişinin kendi içindedir. Duygusal zekayı geliştirecek, mutluluğun ve başarının kendisi için hangi biricik anlamı ifade ettiğini anlayacak ve bu anlama ulaşmak için kullanacak olan sadece kişinin kendisidir.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi