Duygusal Kalite Yönetimi

Duygusal zekanın iş ortamına uygulanmasına Duygusal Kalite Yönetimi (EQM) de diyebiliriz Böyle bir yaklaşım, bir kurumda duygusal kalitenin de en az toplam kalite kadar önemli olduğunu vurgular. Duygusal Kalite Yönetimi, kısaca bir kurumda duygusal zeka yönetimini içerir. Bir işyerinde yönetimin kalitesi, kurumsal iklimi yüzde 70 oranında etkilemektedir. Kurumsal iklimin de iş sonuçları üzerinde yüzde 30 ölçüsünde etkisi vardır. Duygusal zeka başlığı altında yer alan yetkinlikler, kurumsal iklimi doğrudan etkileyen, özellikle de yönetim kademesinden beklenen özelliklerdir. İş yaşamında duygusal zekası yüksek kişiler, işbirliğine, dolayısıyla ekip çalışmasına daha yatkın, daha güvenilir, daha esnek, iç motivasyonu yüksek, daha iyimser ve çevrelerinde daha çok sevilen kişiler oluyorlar. Çatışmalardan uzak durabiliyor ya da çatışmaları yatıştırmakta daha ustalıklı davranıyorlar.

Duygusal zekanın iş ortamına uygulanmasına Duygusal Kalite Yönetimi (EQM) de diyebiliriz Böyle bir yaklaşım, bir kurumda duygusal kalitenin de en az toplam kalite kadar önemli olduğunu vurgular. Duygusal Kalite Yönetimi, kısaca bir kurumda duygusal zeka yönetimini içerir. 

Duygusal Kalite Yönetiminin Önemi 

Bir işyerinde yönetimin kalitesi, kurumsal iklimi yüzde 70 oranında etkilemektedir. Kurumsal iklimin de iş sonuçları üzerinde yüzde 30 ölçüsünde etkisi vardır. Duygusal zeka başlığı altında yer alan yetkinlikler, kurumsal iklimi doğrudan etkileyen, özellikle de yönetim kademesinden beklenen özelliklerdir. İş yaşamında duygusal zekası yüksek kişiler, işbirliğine, dolayısıyla ekip çalışmasına daha yatkın, daha güvenilir, daha esnek, iç motivasyonu yüksek, daha iyimser ve çevrelerinde daha çok sevilen kişiler oluyorlar. Çatışmalardan uzak durabiliyor ya da çatışmaları yatıştırmakta daha ustalıklı davranıyorlar. 

Duygusal Zeka Yetkinlikleri

  • Kendinde ve başkalarında belirli duyguların ayrımına varma ve onları isimlendirme 
  • Duygularını aktarabilme ve tartışabilme 
  • Başkalarının duygularını uygun biçimde paylaşabilme, doğru anlama, uyarma ya da yatıştırma 
  • Duygu ile akıl arasında sağlıklı bir denge kurarak zekice kararlar verebilme 
  • Kendi duygularının sorumluluğunu üstlenebilme 

Duygusal Kalite Yönetiminin Özellikleri 

  • Duyguları üretken bir enerji kaynağı olarak kullanabilme 
  • Çatışmaların tırmanmasını önleme ve çatışmadan değerli bir geribildirim ve gelişim fırsatı olarak yararlanma 
  • Toplam başarıya ulaşmak için duyguların önemli bir değişken olduğunu görerek gerek müşterilere, gerekse çalışanlara buna uygun biçimde davranma. 

Toplam Duygusal Yönetim Uygulamaları:

Müşteri Hizmetleri

Müşterilerin dinlenildiğini, anlaşıldığını, kendilerine yardımcı olunduğunu ve değer verildiğini, saygı gösterildiğini ve önemsendiğini hissetmelerini sağlamak.

İşe Alım

Duyarlı, farkındalığı yüksek, iyimser, esnek, olumlu ve sorumlu kişileri işe almak.

Çalışanı İşte Tutma Çalışanları takdir ederek, saygı göstererek, destekleyerek, ödüllendirerek, geliştirici görevler vererek iş devrini düşürmek. 

Eğitim

Duygusal zeka seminerleri ve eğitimleriyle kurumun her kademesinde duygusal zeka düzeyini yükseltmek

Kurum Kültürü Çalışanların kendilerini güvende ve güvenilir, yararlı, katılımcı, önemli, paylaşmacı, üretken, atak, saygın ve değerli hissetmesini sağlayan bir ortam yaratmak. 

Verimlilik

İç motivasyonu geliştirerek, çalışanın kendini işine vermesini, işbirliği ve uyum içinde çalışmasını artırmak. Çalışanların çatışmalar, güç savaşları, savunmacılık ve güvensizlikle zaman kaybetmelerini engellemek.

Liderlik

Kendi duygularını tanıyan, karar verirken ve insanları yönetirken yalnızca akılcı çözümlerle yetinmeyen, başkalarının beden dilini anlamlandıran lider davranışı geliştirmek. Özgüvenli ve başkalarını tehdit olarak görmeyen; farklı görüşlerden rahatsız olmayan, çabuk savunmaya geçmeyen ya da kızmayan, korkularıyla barışık, başkalarını kabul eden ve anlayış gösteren lider ilham verir ve harekete geçirir.

Yönetim

Duygular bulaşıcıdır. O nedenle yönetici iyimser, güvenli, yaratıcı, esnek, hoşgörülü, saygılı ve sevecen ise çalışanlar da aynı duyguları benimser.

İşyerinde Duygusal Kalite Yönetimi (DKY); yetkin ve yetkili bir liderlik tarzı, akışkan ve kavrayıcı bir kurum kültürü, çalışmaya gönüllü ve işine bağlı, üretken bir insan sermayesi, sadık bir müşteri tabanı anlamına gelir.

Kaynak:

  1. Hein, Steve. (2001). The EQ Institute, http://www.eqi.org/

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi