Geleceklerini şekillendirmek amacıyla bir yönetici havuzunu oluşturmak isteyen kurumlar, kendilerine ait, sistematik, kurum ihtiyaçlarıyla örtüşen ve gelişen liderlik yaklaşımlarını belirlemek zorundadırlar. Yönetim havuzu oluşturulurken tercih edilecek temel yaklaşım, kişilerin liderlik kapasitelerini belirlemek ve potansiyellerini geliştirebilmektir. İnsanlar öğrenir, gelişir ve değişirler. Ancak kurumlar için önemli olan, bu öğrenme sürecinin sadece kişisel gelişimi değil aynı zamanda iş performansının etkinliğini de artırmasıdır. Liderlik Pusulası’nı diğer testlerden ayıran en önemli özellik, Türkiye’de değerler ve baskı altında davranışları belirleyen tek değerlendirme aracı olmasının yanı sıra, yöneticilerin yüksek ve orta risk taşıyan davranış özelliklerini, kurum kültürü ve kurum iklimine yaptıkları etkileri, bunların iş ortamına yansımalarını ve bunlarla ilgili gelişim önerilerini sunmasında yatmaktadır. Böylelikle, özellikle yönetim havuzu için yetiştireceğimiz adayların hangi özelliklerine yoğunlaşmamız ve hangi davranışı değiştirmemiz gerektiği ile ilgili net bir bilgi alabiliriz.
Geleceklerini şekillendirmek amacıyla bir yönetici havuzunu oluşturmak isteyen kurumlar, kendilerine ait, sistematik, kurum ihtiyaçlarıyla örtüşen ve gelişen liderlik yaklaşımlarını belirlemek zorundadırlar. Yönetim havuzu oluşturulurken tercih edilecek temel yaklaşım, kişilerin liderlik kapasitelerini belirlemek ve potansiyellerini geliştirebilmektir. İnsanlar öğrenir, gelişir ve değişirler. Ancak kurumlar için önemli olan, bu öğrenme sürecinin sadece kişisel gelişimi değil aynı zamanda iş performansının etkinliğini de artırmasıdır.
İş performansının etkinliğini ve başarısını belirleyen dört ana faktör bulunmaktadır.
1. İş bilgi ve becerisi:
İşin yapılabilmesi için gerekli olan eğitim, deneyim, yaş vb. faktörler, doğru kararı verebilmeyi ve doğru sonuca ulaşmayı etkileyerek performansı belirleyen ana faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
2. Kişilik:
Kişinin sahip olduğu inisiyatif, esneklik, kurumsal bağlılık, düzen yönelimi vb. yetkinliklerini günlük hayata nasıl yansıttığı, performansı etkileyen en önemli boyutlardan biridir. Yetkinliği tanımlarken kullandığımız bilgi, beceri ve davranışların bir bütün oluşturmasında kişilik, davranış boyutunun bir göstergesi olarak kullanılmaktadır. İş bilgisi kişinin doğru adımları atmasını sağlarken, kişilik ise bu adımları atarken çevresiyle nasıl iletişim kurduğunu ve nasıl bir itibar oluşturduğunu göstermektedir.
3. Değerler:
Kişinin değer ve öncelikleri onun kimliğini belirlemektedir. Bu alan, işe alım ya da terfi aşamalarında en az özen gösterilen faktör olmakla birlikte, kişinin performansını etkileyen ve çevresiyle yaşadığı çatışmalarında en önemli rolü oynamaktadır. Benzer değerlere sahip olan kişiler birarada daha kolay çalışmakta, farklı değerlere sahip olan kişiler ise sıklıkla sorun yaşamaktadırlar. Yapılan çalışmalar kurum değerlerinin, yöneticilerin ortak değerlerinden oluştuğunu göstermektedir. Çalışanlar, yönetim kadrosuyla aynı değerleri taşımadığında ya uyum sağlayamadığı için kendileri ayrılmakta ya da işten çıkarılmaktadır. Üstün performans gösteren ekipler incelendiğinde benzer değerlere sahip oldukları görülmektedir.
4. Baskı altında davranış:
Günlük hayatta sergilediğimiz davranışlar iş hayatındaki itibarımızı belirlerken, baskı altındaki davranışlarımız, başarımızı sağlayan en temel faktörlerden biridir. Baskı altındaki davranışlarımız, bizim performansımızı olumsuz yönde etkileyen ve engelleyen davranışlardır. Titizlik baskı altında, kusursuzluk arayışına, işi tamamlayamama davranışına dönüşebilir, ya da kendine güven baskı altında, kibirlilik ve kimseye danışmadan karar alma tavrı olarak kendini gösterir; bu tür davranışlar günlük iş hayatında ayakbağı haline gelmektedir.
Hogan Assessments Systems tarafından geliştirilmiş olan Leadership Forecast, yöneticilerin iş bilgisi dışındaki tüm bu özelliklerini ortaya çıkaran benzersiz bir araçtır. Türkçe karşılığını bulmak için ekip olarak titiz ve yoğun bir çalışma gerçekleştirirken, Liderlik Pusulası’nda karar kılmamızın nedeni, iş performansını bir bütün olarak değerlendiriyor olması, yönetici yetkinliklerini derinlemesine incelemesi ve kariyerle ilgili potansiyel engellere işaret etmesi oldu. Gerçekten de Liderlik Pusulası bir değerlendirme paketiolarak, yöneticilerin sergileyecekleri iş davranışlarını, yönetim biçimini, değerlerini, uyum sağlayacakları kurum özelliklerini belirlemektedir. Bu özellikleriyle Liderlik Pusulası kurumlar ve yöneticiler için çok değerli bir yön gösterici olmaktadır.
Liderlik Pusulası’nı diğer testlerden ayıran en önemli özellik, Türkiye’de değerler ve baskı altında davranışları belirleyen tek değerlendirme aracı olmasının yanı sıra, yöneticilerin yüksek ve orta risk taşıyan davranış özelliklerini, kurum kültürü ve kurum iklimine yaptıkları etkileri, bunların iş ortamına yansımalarını ve bunlarla ilgili gelişim önerilerini sunmasında yatmaktadır. Böylelikle, özellikle yönetim havuzu için yetiştireceğimiz adayların hangi özelliklerine yoğunlaşmamız ve hangi davranışı değiştirmemiz gerektiği ile ilgili net bir bilgi alabiliriz.
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir