Yöneticinin Rüyası

Yöneticinin Rüyası

İşverenlerin çoğu, çalışanların yeterince gönülden çalışmamasından yakınır. Bunda da haklılar. Verimliliğin öne çıktığı, her aksamanın rakiplerin ekmeğine yağ sürdüğü bir pazarda, çalışanın katma değeri en önemli rekabet gücüdür. Her çalışan kendi motivasyon düzeyinden sorumlu olsa da, yöneticiler istekle işe başlayan çalışanın heyecanını canlı ve sürekli tutmanın yollarını aramalıdır. Çalışan, yaptığı işin anlamlı bir katkı olduğunu hissetmek ister, çabalarının takdir edilmesini, kendisine gelişim fırsatı verilmesini bekler. Para görünürdeki çalışma sebebi olsa da, tek başına maaşın iş memnuniyeti ve performans üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur. Bugünün zorlu ekonomik koşullarında bile, maaş çeki tek başına, çalışanları mutlu etmeye yetmiyor. İki yıl önce buldukları işleri bugün bulma şansları olmasa bile, bu onlardan alabileceğiniz en yüksek verimi alabildiğiniz anlamına gelmiyor. Mutlu çalışan, işini severek yapan, o işi daha uzun süre ve daha iyi yapmak isteyen kişidir. Bu da, daha çok üretim, daha iyi kalite, daha mutlu müşteriler ve daha çok kâr demektir. “Çalışanlar zamanlarının çoğunu geçirdikleri işyerlerinde anlamlı bir fark yarattıklarını, önemli bir katkıda bulunduklarını giderek daha çok hissetmek istiyorlar?

“Kendilerini şöyle can-ı yürekten, şevkle işe verseler…”

İşverenlerin çoğu, çalışanların yeterince gönülden çalışmamasından yakınır. Bunda da haklılar. Verimliliğin öne çıktığı, her aksamanın rakiplerin ekmeğine yağ sürdüğü bir pazarda, çalışanın katma değeri en önemli rekabet gücüdür. Her çalışan kendi motivasyon düzeyinden sorumlu olsa da, yöneticiler istekle işe başlayan çalışanın heyecanını canlı ve sürekli tutmanın yollarını aramalıdır. 

Çalışan, yaptığı işin anlamlı bir katkı olduğunu hissetmek ister; çabalarının takdir edilmesini, kendisine gelişim fırsatı verilmesini bekler. Para görünürdeki çalışma sebebi olsa da, tek başına maaşın iş memnuniyeti ve performans üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur. Bugünün zorlu ekonomik koşullarında bile, maaş çeki tek başına, çalışanları mutlu etmeye yetmiyor. İki yıl önce buldukları işleri bugün bulma şansları olmasa bile, bu onlardan alabileceğiniz en yüksek verimi alabildiğiniz anlamına gelmiyor. 

Mutlu çalışan, işini severek yapan, o işi daha uzun süre ve daha iyi yapmak isteyen kişidir. Bu da, daha çok üretim, daha iyi kalite, daha mutlu müşteriler ve daha çok kâr demektir.

“Çalışanlar zamanlarının çoğunu geçirdikleri işyerlerinde anlamlı bir fark yarattıklarını, önemli bir katkıda bulunduklarını giderek daha çok hissetmek istiyorlar.

Bob Nelson

1. Her şey iletişimle başlar.Kurumsal iletişim, çalışanla kurum arasındaki en güçlü halkadır ve motivasyonu tetikler. 

  • Yeni başlayanlara, kurum değerlerini, misyon ve vizyonu, işin bütün içindeki yerini ve önemini açıklayın. 
  • Çalışanlara kurumla ilgili güncel bilgi aktarın; bülten, intranet ve elektronik postayı etkin kullanın. 
  • Kültür değişikliği yaratmak ve yeni değerleri benimsetmek için eğitim verin. 
  • Çalışan memnuniyeti anketleriyle, sorunları açığa çıkarın. 

2. Takdir etmekten ürkmeyin. En başarılı şirketler, üst yönetimden başlayarak bir ?onay kültürü? yaratır. En başarılı şirketler, üst yönetimden başlayarak bir ?onay kültürü? yaratır. 

  • Çalışanı zamanında takdir edin ve gerekçesini belirtin. 
  • Diğer çalışanların da bunu farkettiğinden emin olun.
  • Takdirinizi, çalışanın tercihlerine uygun olarak gösterin. 

3. Gelişim olanaklarında cömert olun. Çalışanlara gelişme olanağı sağlamak, bir galip/galip senaryosudur. Onlar geliştikçe, siz de daha becerikli çalışanlara sahip olursunuz. En başarılı uygulamalardan bazıları şunlardır: Çalışanlara gelişme olanağı sağlamak, bir galip/galip senaryosudur. Onlar geliştikçe, siz de daha becerikli çalışanlara sahip olursunuz. En başarılı uygulamalardan bazıları şunlardır: 

  • Liderlik ve işletmecilik eğitimleri
  • Geleceğin liderlerini geliştirme programları 
  • Koçluk ve mentorluk 
  • Yetkinlik geliştiren görevler 

4. Saygı görmek için saygı gösterin.

  • Yeteneğe saygı: Açıklayın, teşvik edin, kaynak sağlayın, sonra da sorumlu tutun. 
  • Güven: Tutarlı ve değişime açık olun, çalışanların güvenini kazanın. 
  • İşten çıkarma: İşten çıkarmak zorunda kaldıklarınıza ?doğru ve adil? davranın, geride kalanları kazanın.
     
  • İş/özel hayat dengesi: İş dışında da bir hayat olduğunu gözönüne alın.

5. Herkesin gözü liderde. Çalışanların yöneticileriyle ilişkileri, iş memnuniyetinin en önemli belirleyicisidir. Lider, zorlukların üstesinden gelirken şirketin güvenilir yüzü olmalıdır.Çalışanların yöneticileriyle ilişkileri, iş memnuniyetinin en önemli belirleyicisidir. Lider, zorlukların üstesinden gelirken şirketin güvenilir yüzü olmalıdır. 

6. Ücretlendirme: Ücret işe girerken kritik bir etkendir; çoğu kişi, ücrete bakarak işi kabul ya da reddeder. Ancak çalışma süresi arttıkça, ücretin tek başına özendirici niteliği azalır. Kriterleri tanımlayan, performansı ölçen, ödülleri belirleyen, ücret artışlarını ve terfileri yönlendiren bir performans yönetim sistemi daha etkilidir. 

İşine dört elle sarılan çalışanlardan oluşan bir kurum yaratmanın sorumluluğu, çalışanlar ve yöneticiler arasında eşit dağılmakla birlikte nitelik farklılıkları gösterir. Yöneticinin payına düşen motivasyon yönetimi, yöneticinin liderlik tarzına ve tüm kurumca benimsenen değerler bütününe bağlıdır.

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi