Herkes girişimci olmuyor ve olamıyor. Birçok girişim daha başlangıçta sorunlarla karşılaşmakta ve başlamadan sona ermektedir. Girişimcinin dayanıklı ve odaklanmış olması zorlukları aşmasında ve gerekli adımları atmasında önem taşımaktadır. Girişimcileri girişimci olmayanlardan ayıran bazı özellikler bulunmaktadır. Gelin kısaca bu özelliklere göz atalım: Yenilikçilik, Risk algısı, Vizyon sahibi, Hırslı, Kontrol odağı içte, Esnek, Strese Dayanıklı, Başarısızlığı kabul eden, Özsaygı ve İlişki ağı kurabilmek.
Herkes girişimci olmuyor ve olamıyor. Birçok girişim daha başlangıçta sorunlarla karşılaşmakta ve başlamadan sona ermektedir. Girişimcinin dayanıklı ve odaklanmış olması zorlukları aşmasında ve gerekli adımları atmasında önem taşımaktadır. Girişimcileri girişimci olmayanlardan ayıran bazı özellikler bulunmaktadır. Gelin kısaca bu özelliklere göz atalım:
Yenilikçilik
Girişimci, yaratıcı olmakla beraber fikrin faydaya dönüşmesini sağlayan finansal yaklaşıma ve müşteri bilgisine sahiptir. Çok yaratıcı bir düşünce eğer finansal bir getiri getirmiyor, kuruma ya da kişiye bir fayda getirmiyorsa iş hayatında hayal olarak kalmaya ya da başarısız olmaya mahkûmdur. Girişimcinin, yaratıcı olmanın ötesinde yenilikçi olması ve ayakları yere basan bir yaklaşım sergilemesi başarıyı artırmaktadır. Girişimci kişi kendini sürekli geliştirmek için hızla değişen bilgi ve koşullar altında öğrenme ve inceleme fırsatları yaratır.
Risk algısı
Girişimcinin risk alabilmesi belki de en temel özelliklerinden biridir. Ancak başarılı olanların körü körüne risk almadıkları, tam tersine riskleri detaylı bir şekilde inceledikleri ve minimum zarar görmek için bilinçli hareket ettikleri görülmektedir. Girişimciler olası riskleri değerlendirir ve farklı alternatifler geliştirirler.
Vizyon sahibi
Birçok insan bir yıl sonra nasıl bir hayat istediğini dahi düşünmemektedir. Ancak girişimci yıllık hedeflerin ötesinde, uzun vadeli bir bakış açısıyla, gitmek istediği yolu ve bunu yapmak için nasıl bir strateji izleyeceğini belirler. Hayatı zamanın akışına bırakmak yerine ulaşmak istediği noktayı belirleyerek amaca yönelik davranış sergiler.
Hırslı
Girişimciler statükoyu değiştirmek ister ve bunun için kendilerini motive ederler; yüksek enerji düzeyine sahiptirler. Rekabet duygusu yüksek olan girişimciler hem kendilerini hem de başkalarını bu sonuç odaklı davranışlarıyla zorlayabilirler.
Kontrol odağı içte
Girişimci bir kişinin vizyon sahibi olmasını da, yenilikçi olmasını da davranışlarıyla sonuçları arasında bir bağ olduğuna olan inancı desteklemektedir. Kontrol odağı içte olan bu kişiler istedikleri takdirde sonuçları değiştirebileceklerine inanırlar. Yaşantılarında herhangi bir şey istedikleri gibi gitmediğinde bunu değiştirmeye odaklanırlar.
Esnek
Girişimciler hedeflerine odaklı ancak stratejilerinde esnektirler. Gerektiğinde alternatifler geliştiriyor olmak, farklı bakış açılarından yaklaşarak alışılmışın dışına çıkabilmeyi getirir. Bununla beraber hayal kırıklığına karşı daha dayanıklı olmalarını sağlar.
Strese dayanıklı
Esneklik ve kontrol odağının içte olması belirsizliği azalttığı için strese dayanıklılıklarını artırmaktadır. Değişimi isteyerek yaşadıkları için olumlu bir durum olarak algılar ve bu sebeple stres yaşasalar dahi daha iyi yönetirler.
Başarısızlığı kabul eden
Kontrol odaklarının içte olması ve esneklikleri başarısızlıklarını her şeyin sonu olarak görmelerini engeller. Başarısızlığı bu sürecin doğal bir parçası olarak görür ve kendilerine ders çıkarmaya odaklanırlar.
Özsaygı
Kendilerine, fikirlerine ve becerilerine güvenirler. Bu güven, onların harekete geçmesini kolaylaştırır. Özsaygılarının yüksek olması, başarısızlıkları kişisel olarak algılamalarının önüne geçer ve kendilerini objektif olarak değerlendirebilmelerini sağlar.
İlişki ağı
Girişimcinin etrafından istediği desteği elde edebilmesi için ilişki ağı (networking) oluşturması önemlidir. Gerek bir kuruma bağlı olmayıp tek başına çalışanlar, gerekse bir kurum içinde çalışanlar, işleyişin nasıl olduğunu, kimin ne konularda etkili olduğunu, kimden destek alınabileceğini bilir. Girişimci kişinin bu ilişki ağından etkin bir şekilde faydalanabilmesi için güvenilir olması ve başkalarını etkileyebilmesi gerekmektedir.
Tüm bu özellikler birleştiğinde ortaya bir takım zorlayıcı yönler de çıkmaktadır. Kimi zaman durmaları gerektiği noktayı bilmeyenlerin “çıkış stratejisi” geliştirmesi, sonuç odaklı oldukları için ilişkileri zorladığının farkında olması önem taşımaktadır. Bununla beraber kendi yarattıkları değişim unsurları etraflarındakilerde kaygı yaratabilmektedir. Girişimcilerin bu özelliklerinin farkında olmaları ve süreçte başkalarının duygularını yönetmeleri hedeflerine ulaşmalarında kendilerine avantaj sağlayacaktır.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *