Ben Damdan Düştüm, Bana Sorabilirsiniz

Decision Base simülasyonunun akreditasyonu için İsveç’e gideceğim netleştiğinde, hakkında çok şey duyduğum, Celemi’nin bu en güçlü aracını ülkemde tanıtacak ve uygulayacak olmanın getirdiği heyecan ve sorumluluk duygusu tüm benliğimi sardı. Simülasyondan en fazla katkıyı sağlamak için, önceden neler yapabileceğimi belirledim ve eylem planımı oluşturdum: 1) Simülasyonda kullanılacak bilgiyi önceden edinerek hazırlıklı gitmek, 2) Simülasyonun başından itibaren, bir an önce mümkün olduğunca fazla yatırım yaparak işi büyütmek, 3) Ekipteki görev dağılımı sırasında, iyi bildiğim işi üstlenmek, 4)Fasilitatöre, mümkün olduğunca çok soru sormak.

Decision Base simülasyonunun akreditasyonu için İsveç’e gideceğim netleştiğinde, hakkında çok şey duyduğum, Celemi’nin bu en güçlü aracını ülkemde tanıtacak ve uygulayacak olmanın getirdiği heyecan ve sorumluluk duygusu tüm benliğimi sardı. 

Decision Base simülasyonun fasilitatörü olabilmek için öncelikli olarak simülasyona aktif olarak katılmak gerekiyordu. Simülasyondan en fazla katkıyı sağlamak için, önceden neler yapabileceğimi belirledim ve eylem planımı oluşturdum: 

1) Simülasyonda kullanılacak bilgiyi önceden edinerek hazırlıklı gitmek,

Katılımcılara simülasyon sırasında verilen, kullanılacak tüm bilgileri içeren, sonra da katılımcılar da kalan kitapçığı edindim. Amacım, burada aktarılan her şeyi önceden öğrenmek, simülasyon sırasında zaman ve tempo kazanmaktı. 

2) Simülasyonun başından itibaren, bir an önce mümkün olduğunca fazla yatırım yaparak işi büyütmek, 

Ne kadar fazla yatırım yaparsak ve risk alırsak, o kadar başarılı olacağımızı düşünüyordum. Piyasa lideri olmanın ve çok fazla sipariş olmanın en fazla karı getireceğini ve rekabette önemli bir avantaj sağlayacağını tespit etmiş bulunuyordum. Bu kadar kurnaz ve öngörülü olduğum için de kendimi çok iyi hissediyordum. 

3) Ekipteki görev dağılımı sırasında, iyi bildiğim işi üstlenmek, Böylece iyi bildiğim alanlarda, kimsenin fikrine ihtiyaç duymadan uygun çözümleri üretip vakit kazanacak, finans gibi az bildiğim konularda daha fazla öğrenmeye zaman ayırabilecektim. Ayrıca, iyi bildiğim konularda, güçlü yanlarımı ortaya koyarak, kendimi öne çıkarabilecek ve diğer insanları etkileyebilecektim.

Lider olmak ve rekabette atılgan olmak adına, hesapsız risklere girmek ve her fırsatın üzerine atlamak, şirketin borçlanmasına, nakit sıkışıklığı yaşanmasına ve para kazanmak adına sipariş kabul şartlarında taviz verilmesine yol açıyor.

4) Fasilitatöre, mümkün olduğunca çok soru sormak

Ne kadar çok soru sorarsam, o kadar fazla bilgi edinmem ve önemli “tüyolar” kapmam mümkün olacaktır diye düşünüyordum. Böylece ne kadar analitik biri olduğumu, nasıl ustaca bağlantılar kurduğumu da yedi düvel insana gösterme şansı bulacaktım. Zaten fasilitatör denen insan da oraya sorulara cevap vermek için konmamış mıdır? 

Nihayet beklenen gün geldi ve İsveç’e doğru yola çıktık. Akreditasyon için ilk aşama olan Decision Base simülasyonunda dünyanın farklı yerlerinden 13 kişiyle, bir çok malzemenin olduğu bir salonda buluştuk. Mümkün olduğunca dersini çalışmış, kendini hazırlamış biri olarak Çek Cumhuriyeti’ndeki iki mühendisle, dört çalışma grubundan birini oluşturduk.

Bakın sonra neler oldu? Bir hazırlık yaptığım başlıklara bakın, bir de yaşadıklarıma. 

1) Bilgi kademeli olarak, paylaşarak gelişiyor ve kullanılıyor.

Kitapçığı okuyarak bireysel olarak hazırlanmanın çok fazla anlamı olmadığını gördüm, çünkü bilgileri yaşayarak köprülemeden, ve gruptaki herkes bilgiyi aynı verimlilikte paylaşmadan bir fark elde edilmiyor. Böylece, bilgiyi paylaşarak ve yaşayarak, yerinde kullanarak bir önceki bilgiyle birleştirerek kullanmanın sonuçları ne kadar etkilediğini bire bir yaşama şansı elde ettim. 

2) Fazla yatırım yapmak, agresif bir stratejiyle girmek uçurumun eşiğine götürüyor

Lider olmak ve rekabette atılgan olmak adına, hesapsız risklere girmek ve her fırsatın üzerine atlamak, şirketin borçlanmasına, nakit sıkışıklığı yaşanmasına ve para kazanmak adına sipariş kabul şartlarında taviz verilmesine yol açıyor. Gerginlik başlıyor, bu durum şirket yönetiminde farklı sesler yükselmesine yol açıyor; grubun enerjisi işi geliştirmeye değil, sorun çözmeye odaklanıyor. 

Anlattıklarım size tanıdık gelmeye başladı mı? 

3) İyi bildiğiniz işi üstlenmek, hem kendi alanınızda diğer fonksiyonlarla sorumluğu paylaşmamak, kopukluğa neden oluyor. 

İyi bildiğimiz işi ve rolü üstlenmek ve sorumluluğu paylaşmamak hata yapma ihtimalini arttırıyor ve hatanızın ekip içinde tolere edilmesini zorlaştırıyor. Bir de benim sorumluluğumda olan üretim planlamasındaki bir hata yüzünden ekibi iflasın eşiğine getirmeyeyim mi? Buradan çıkarttığım ders, bir karar sırasında o sürecin sahibi dışındakilerin de olayın ana hatlarını izleyebilmeleri, oldu. Oysa ben bunu bildiğimi düşünürdüm. 

4) Fasilitatör mümkün olduğunca soru sorulmamasını tercih ediyor.

Her türlü geriye dönük bilgiyi kitapçıkta bulmak mümkün. İleriye yönelik bilgiyi ise yeri gelince, belli bir akışın içinde öğrenmek ve anında kullanmak gerekiyor. Ayrıca, bireylerin ekip dinamiği dışında öne çıkması ve her durumda otoriteye başvurulması itibar görmüyor. 

Gerçek hayatta da böyle değil mi? 

Sonuç olarak, benim deneyimli bir endüstri mühendisi ve yılların eğitimcisi olarak yaşadıklarımın, her gün iş hayatında insanların başına ne işler açtığını çok iyi anladım. Fasilitatör olarak katıldığım ve yönettiğim Decision Base Simülasyonunda, her katılımcının da, benim çıkarttığım dersleri çıkartmasını bekliyorum ve bunun için gerekli ortamı oluşturmayı hedefliyorum. 

İş hayatında yaşadıklarımı, Decision Base simülasyonunun bendeki etkilerini göz önüne aldığımızda, diyorum ki: “Ben damdan düştüm, bana sorabilirsiniz.”

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi