İş Yaşamında Dış Görünüş ve Temsilin Önemi

İş Yaşamında Dış Görünüş ve Temsilin Önemi

“Kendimize gösterdiğimiz özen başkalarından göreceğimiz itibarı belirler. İş hayatında etkili ilişkiler kurabilme ve başarılı iş sonuçları elde edebilmenin temelinde kişisel bakıma gösterilen özen yatmaktadır. Bu konuda ki özenli tutumlar, iş ve ilişkilerimizde istediğimiz sonuçları elde etmemize katkı sağlar. Profesyonel hayatta etki yaratmanın en önemli belirleyicisi kuşkusuz kişilik özelliklerimizdir. Ancak etki yaratmak ve zihinlerde iz bırakmak için ilk izlenimin önemli olduğunu unutmamak gerekir. Kurumların X kuşağı çalışanları daha formal giyim tarzını benimserken, Y kuşağı rahat giyimi tercih etmekte. Hatta İnsan Kaynakları sitelerinde yapılan araştırmalarda, Y kuşağının iş seçiminde rahat giyimi tercih ettikleri ve iş hayatında motivasyonu artıran unsur olarak belirttikleri görülmekte. Kişinin bulunduğu yerel ve kurumsal kültüre uygun, yapılan faaliyet ile uyumlu giyinmesi, gerek ilk izlenim oluşumunda gerekse gündelik iş yaşamında çok önemli bir yer tutmaktadır. Unutmayalım, kendimize gösterdiğimiz özen başkalarından göreceğimiz itibarı belirler.”

Kendimize gösterdiğimiz özen başkalarından göreceğimiz itibarı belirler.İş hayatında etkili ilişkiler kurabilme ve başarılı iş sonuçları elde edebilmenin temelinde kişisel bakıma gösterilen özen yatmaktadır. Bu konuda ki özenli tutumlar, iş ve ilişkilerimizde istediğimiz sonuçları elde etmemize katkı sağlar.

Profesyonel hayatta etki yaratmanın en önemli belirleyicisi kuşkusuz kişilik özelliklerimizdir. Ancak etki yaratmak ve zihinlerde iz bırakmak için ilk izlenimin önemli olduğunu unutmamak gerekir. İlk anda kişilik özelliklerimiz hakkında fikir sahibi olunması neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle, giyim tarzımız, aksesuarlarımız ve seçtiğimiz renklerle verdiğimiz mesajlar önemlidir.

Günümüz iş dünyasında şirketler çalışanlarının kişisel giyim kuşamına o kadar önem veriyorlar ki, birçok şirket çalışanların giyim kodlarını belirliyor. Çünkü kurumun toplumda almayı istediği yer bir ölçüde de çalışanların kendini temsil etme özellikleriyle belirlemektedir. Bu nedenle, iş hayatında bireyler öncelikle kurumlarını temsil eder. Bu temsilin de çok iyi yapılması gerekmektedir. 

İş hayatında giyim tarzımızı öncelikle sektörümüz, yaşımız, pozisyonumuz ve şirketin kurum kültürü belirlemektedir. Kişisel giyim ve aksesuarlarınızla kurumsal dünyanın uyum içinde olması profesyonelliğin göstergesidir. 

“Free Friday” çıktı iş yaşamında giyim tarzı değişti.

Son yıllarda Cuma günleri serbest kıyafet uygulaması yapan şirketlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bununla birlikte bu uygulama çalışanlar tarafından farklı algılanabilmekte. Sade şıklık olarak tanımlanan “smart casual” iş kıyafetlerinin tercih edilmesi istenen Cuma günlerinde en sık yapılan hatalar:

  • Dekolte elbiseler 
  • Görünen yerlerdeki dövmeleri ortaya çıkaran giysiler 
  • Kısa kollu, desenli, yazılı, pullu-payetli t-shirtler 
  • Bermuda şortlar 
  • Kısa kollu gömleklerle takılan kravatlar 
  • Taytlar 
  • Açık burunlu ayakkabılar 
  • Converse vb. spor amaçlı kullanılan ayakkabılar

olarak ortaya çıkmaktadır.

İş hayatında hem ciddi, hem de etki bırakan tarzımız nasıl olmalı…

Kurumların X kuşağı çalışanları daha formal giyim tarzını benimserken, Y kuşağı rahat giyimi tercih etmekte. Hatta İnsan Kaynakları sitelerinde yapılan araştırmalarda, Y kuşağının iş seçiminde rahat giyimi tercih ettikleri ve iş hayatında motivasyonu artıran unsur olarak belirttikleri görülmekte. 

Bu yazıyı okurken, “Yaptığımız işin kalitesi önemli ve biz yaptığımız işle insanlar üzerinde etki bırakmak istiyoruz” dediğinizi duyar gibiyim. Bununla birlikte bıraktığımız profesyonel etkiyi yaptığımız işin kalitesi kadar yansıtan bir diğer faktörün de dış görünüşümüze göstereceğimiz özen olduğunu unutmamamız gerekir. Çünkü kendimize gösterdiğimiz özen başkalarından göreceğimiz itibarı belirlemektedir.

İş yaşamında profesyonel tarzımızı belirleyen dış görünüşümüzde dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde tanımlayabiliriz.

İş hayatında şık olmak kadar rahat olmanın da önemli olduğunu unutmamak gerekir. 

Kadınlar için:

  • Siyah, lacivert, gri tonlarda etek, pantolon ve ceketler gardırobumuzun olmazsa olmazları. 
  • Koyu renk kıyafetler iş hayatında ciddi bir hava oluşturmakla birlikte, içine giyilen frapan olmayan renklerde gömleklerle şıklığımız tamamlanmaktadır. 
  • Gömlek seçimlerinde terletmeyen, pamuklu ya da ipek gömlekler tercih edilmelidir. 
  • Beyaz gömlek gardırobun vazgeçilmezidir. 
  • Son zamanlarda iş yaşamında elbise de tercih edilmektedir. Çok bol ya da dar olmayan dizin hemen altında biten kolsuz ya da kısa kollu elbiselerde küçük hırka ve ceketlerle giyilebilmekte. Kış aylarında daha koyu renkler seçilmekle birlikte yaz aylarında daha pastel tonlarda elbiseler giyilebilir. 
  • İş kıyafetlerimizi aksesuarlarla renklendirebiliriz. Fular kıyafetlerimize şıklık katar. Çok fazla desen ve renklerden kaçınılmalıdır. 
  • İş hayatına en yakışan takı inci kolyedir. 
  • Ayakkabılara gelince, yüksek olmayan kısa topuklu koyu renk ayakkabılar, tüm günü rahat geçirmemizi sağlar. Yüksek topuk şık olmakla birlikte uzun süreli kullanımlarda rahatsızlık verir. Çizme ve bot da iş hayatında az tercih edilmelidir. 
  • İş hayatında makyaj önemlidir. Sade hafif bir makyaj bizi enerjik ve bakımlı gösterecektir. Göz makyajında göz rengimizden çok giysilerimizin rengi baz alınmalıdır. 
  • Saçlarımız her zaman bakımlı olmalıdır. İş hayatında düz fönlü saçlar ya da toplu saçlar etkilidir. 
  • Akşam iş yemeklerinde genellikle siyah renk ve elbise tercih edilmelidir. 
  • Elbisenin etek boyu önemlidir. Ne mini boy ne de maksi boy olmalıdır. Dizin hemen altında biten elbiseler tercih edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken başka bir nokta da dekoltedir. Akşam iş yemeklerinde dekoltenin iş yaşamının beklentisi olan ciddiyetle bağdaşmadığını unutmayalım. Akşam yemeğinde ayakkabımız biraz yüksek topuklu olabilir ancak yine açık burunlu olmamasına özen göstermeliyiz. 

Erkekler için:

  • Erkek gardırobunun olmazsa olmazları ise siyah, antrasit, koyu gri, lacivert takımlarla blazer ceketler.
  • Erkekler gömlek seçiminde ağırlıklı olarak beyaz, mavi (düz, çizgili) gibi pastel tonları tercih edebilir ve bunları kravatlarla renklendirebilir. Reklam, medya vb. sektörlerde çalışmıyorsanız, çok renkli ve desenli gömlek ve kravatlar iş giyimi ile uyumlu değildir ve olumsuz bir etki yaratabilir. 
  • Süveter ve yelekler de erkeklerin günlük iş hayatında kullanabileceği giysilerdir. 
    En prestijli aksesuarlardan biri de hiç kuşkusuz kol düğmesidir. 
  • Ayakkabıların sivri burun olmamasına özen gösterilmelidir. Koyu renk ayakkabılar tercih edilmelidir. 
  • Erkek giyiminin en önemli yanı çorap olarak beyaz veya bej rengin seçilmemesi gereğidir. Ayakkabı ile uyumlu olarak siyah, lacivert ve kahverengi en güvenli alanda olmayı sağlayan renklerdir. 
  • Ütüsüz bir ceket ve pantolonun saygı uyandırmayacağı unutmamalıdır. 
  • Akşam iş yemeklerinde ise mutlaka siyah takım elbise tercih edilmelidir. Gece kıyafetlerinin içine çizgili gömlek yerine düz beyaz gömlek giyilmeli. 
  • Ceket cebi küçük bir ipek mendille, istenirse renklendirilebilir. 
  • Kravat resmi iş yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Ancak ilerleyen saatlerde kravatın cebe konması görgü kurallarını çok zorlar.

Toplum hayatı ile uyumu ve görgü kurallarının zorlayan özellikler

Özensiz, abartılı ve bakımsız bir görünüme sebep olabilecek unsurlar itibar yıpratıcıdır. Kişiye dar, kısa, büyük gelen kıyafetler veya kişiye ait değilmişçesine bol duran kıyafetler olumsuz etki bırakır. Abartılı desenli, uygunsuz resimli veya dekolte giysiler, çoraplar ile abartılı takılar (sallantılı küpeler, çok iri ve renkli yüzükler) dikkati çekecektir. Çok büyük ya da çok küçük çantalar veya aksesuarların tercih edilmemesi gerekir. Kadınlar için abartılı makyaj, boyası gelmiş saçlar, yarısı çıkmış ojeler ile erkekler için tıraş olmamak, saçların fazla uzamış olması gibi bakım unsurları olumsuzluk yaratır. Fazla yüksek topuklu kişinin içinde yürümekte zorlandığı, burnu açık veya çok renkli ayakkabılar uygun değildir. Ütüsüz veya lekeli giysiler, boyanmamış ayakkabılar, kaçık çoraplar kişiler ile olumsuz intibalar uyandırır. 

Kişinin bulunduğu yerel ve kurumsal kültüre uygun, yapılan faaliyet ile uyumlu giyinmesi, gerek ilk izlenim oluşumunda gerekse gündelik iş yaşamında çok önemli bir yer tutmaktadır. Unutmayalım, kendimize gösterdiğimiz özen başkalarından göreceğimiz itibarı belirler.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi