Kadının İş Dünyasındaki Rolü, Kadına Yönelik Politikalar ve Eczacıbaşı Topluluğu

Kadın-erkek fırsat eşitliğini sağlayan kuruluşların, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımında vurgulanan ekonomi-toplum-çevre dengesini tutturmaya yakınlaştığı, fırsat eşitliği sayesinde çalışanlarıyla, tüketicilerle ve diğer tüm paydaşlarla daha sağlıklı ve olumlu iletişim kurduğu biliniyor. Ulusal ve uluslararası araştırmalara göre, Türkiye’de kadınların liderlik pozisyonlarında varlıklarının arttığını da biliyoruz. Üst yönetimde nitelikli kadın çalışanların liderliği daha da önem kazanıyor zira kadın yöneticilerin bir toplumdaki tüm kadınların ekonomik güçlenmeleri ve kalkınmaları adına olumlu adımlar atmaları ve fırsat eşitsizliklerini kaldıracak önlemleri yaşama geçirmeleri bekleniyor.

Kadın-erkek fırsat eşitliğini sağlayan kuruluşların, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımda vurgulanan ekonomi-toplum-çevre dengesini tutturmaya yakınlaştığı, fırsat eşitliği sayesinde çalışanlarıyla, tüketicilerle ve diğer tüm paydaşlarla daha sağlıklı ve olumlu iletişim kurduğu biliniyor. Ulusal ve uluslararası araştırmalara göre Türkiye’de kadınların liderlik pozisyonlarında varlıklarının arttığını da biliyoruz. 

Ancak, bu yüreklendirici gelişmeye rağmen Dünya Ekonomik Forumu 2011 Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda Türkiye’de kadınların gelişmiş ülkelerdeki kadınlara kıyasla dezavantajlı konumda olduklarını da görüyoruz. 134 ülkenin cinsiyet eşitliği düzeyini belirtilen sıralamada Türkiye, 2009 ve 2010’a kıyasla aşama kaydederek 122. sırada yer alıyor.. Ancak kadınların ekonomik yaşama katılımında Türkiye maalesef sondan ikinci sırada. 

Hal böyleyken, üst yönetimde nitelikli kadın çalışanların liderliği daha da önem kazanıyor zira kadın yöneticilerin bir toplumdaki tüm kadınların ekonomik güçlenmeleri ve kalkınmaları adına olumlu adımlar atmaları ve fırsat eşitsizliklerini kaldıracak önlemleri yaşama geçirmeleri bekleniyor.

Eczacıbaşı topluluğu fırsat eşitliği 

Eczacıbaşı Topluluğu, kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın benimsediği değerler arasında da yer alan fırsat eşitliğini, tüm çalışanlarıyla, yaşamın her evresinde benimsiyor. Dolayısıyla, Eczacıbaşı Topluluğu’nun sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının odağında da fırsat eşitliği ilkesi yer alıyor. Eczacıbaşı Topluluğu’nda bugünün ve geleceğin en önemli yönetim ilkesi olan “sürdürülebilirlik” konusunda kadınların, gelişkin bir duyarlılığa sahip olduklarının farkındayız. Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni Mayıs 2006 tarihinde imzaladık. Bu sözleşmeyle kadın ve erkek çalışanlarımızla sürdürülebilir, eşit ve adil bir gelecek için birlikte çalışmaya söz verdik. Mayıs 2008’den beri de gelişimizi raporluyoruz. 

Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD-World Business Council for Sustainable Development) Türkiye’deki ilk üyesi olduk. WBSCD ve benzeri gibi girişimlerde aktif olarak, dünyanın karşı karşıya bulunduğu sorunlara çözüm önerileri diğer kuruluşlarla birlikte arıyor, deneyimlerimizi, örnek uygulamalarımızı paylaşıyor ve yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte kadınların güçlendirilmeleri ile ilgili iş dünyasının pratiklerini ilerletmeye çalışıyoruz.

Eczacıbaşı Topluluğu bünyesinde kadın-erkek fırsat eşitliği konusuna ilişkin izleme, değerlendirme ve iyileştirme çalışmaları, Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Grup Başkanlığı ve İnsan Kaynakları Grup Başkanlığı tarafından Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Dr. Erdal Karamercan önderliğinde yürütülüyor.

Fırsat Eşitliği Politikaları 

Türkiye’de İşe Alımlarda Kadın Adaya Öncelik

Eczacıbaşı Topluluğu’nda, sürdürülebilir bir geleceğin, kadınların başta iş dünyası olmak üzere yaşamın her alanına etkin katılımı ile mümkün olacağına inanıyoruz. Bu bağlamda, Dünya Kadınlar Günü olan 8 Mart 2011 tarihi itibariyle, Türkiye’de işe alımlarda eşit özelliklere sahip iki aday arasından “kadın” adayın seçilmesini sağlayan yeni bir girişim başlattık. Bu çerçevede, Topluluğumuzda, yurtiçindeki işe alımlarda beyaz yakalı kadın çalışanların oranı 2010 yılında yüzde 40,4 iken, bu oran 2011 sonu itibariyle yüzde 43,9’a yükseldi. Yurtiçindeki beyaz yakalı çalışanlarımız içerisinde 2010 sonu itibariyle yüzde 32,2 olan kadın oranı ise, 2011 sonunda yüzde 33,7’ye ulaştı. Bu uygulama, Eczacıbaşı Topluluğu’nun BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nde belirtilen yükümlülüklerinin bir parçası olarak da gerçekleşiyor ve sürdürülebilir kalkınma anlayışını yansıtıyor.

Kadın Yöneticilerin Özendirilmesi

Eczacıbaşı Topluluğu’nun yönetim anlayışında, kurumsallaşma ve profesyonellik büyük önem taşıyor. Bu anlamda, Topluluk’ta profesyoneller her zaman bir girişimci gibi davranmaya özendiriliyor ve kendi sorumluluk üstlenme kapasiteleri ölçüsünde yetki ile donatılıyor. Eczacıbaşı Topluluğu, liderlik becerilerini geliştirmek için yönetim kademelerini paylaşan Eczacıbaşı çalışanlarının özenle seçiminin yanı sıra, sistematik değerlendirme çalışmaları, kariyer planlama ve eğitim programlarına büyük önem veriyor. Yönetim anlayışımızın temelinde de, Topluluğun kurulduğu ilk günden beri çalışmalarına yön gösteren ve ödün verilmeyen etik anlayışı yatıyor. Kadınların yönetim kademelerinde varlıklarının artmasını önemsiyoruz. Topluluğumuzun yurtiçi ve yurtdışında yönetim iş ailesinde çalışan kadın oranı, 2011 yılı sonu itibariyle %30’a ulaştı.

Kadın yöneticilerin oranının artması bizlere doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Kadınların yönetici kademesi dahil olmak üzere kuruluşların her kademesinde yer almalarını, kadınlara özgü beceri ve niteliklerin kuruluşların süreçlerine ve çıktılarına yansımasını önemli kazanımlar olarak değerlendiriyoruz. 

Sivil Toplumla İşbirliği İçinde Fırsat Eşitliği Modeli

Eczacıbaşı Topluluğu aynı zamanda, KAGİDER tarafından Dünya Bankası’nın desteği ile hayata geçirilen“Fırsat Eşitliği Modeli” (FEM) Projesi’nin de ortaklarından biri oldu. FEM projesi ile“Kadın erkek eşitliğine duyarlı” işyerlerini sertifikalandırarak kamuoyunda farkındalık yaratılması amaçlanıyor. Eczacıbaşı Topluluğu, 2012 yılında ilk FEM denetiminden geçti. PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından gerçekleştirilen denetim sonuçları KAGİDER’in değerlendirmesi ile harmanlanarak fırsat eşitliği alanında Topluluk çalışmalarına yol gösterecek.

Mentorluk

Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, PRAESTA Türkiye ve FORBES Türkiye işbirliği ile başlatılan “Yönetim Kurullarında Daha Çok Kadın İçin Şirketler Arası Mentorluk Programı”na mentor olarak katıldı.

Kadının İletişimdeki Konumu ve Eczacıbaşı Topluluğu

İş dünyasında kadınların gelişkin iletişim becerileri ile erkeklerden ayrıldıklarını biliyoruz. McKinsey New York Başkanı Joanna Barsch, kurumu tarafından gerçekleştirilen araştırmalarda iş yaşamında kadınların temel beceriler yönünden erkeklerden daha yüksek skorlar aldığını vurguluyor. Kadınlar, iyi iletişim kurmayı kolayca ve doğal bir şekilde beceriyorlar. İş süreçlerine ve karar mekanizmalarına duygularını katıyor, erkeklere kıyasla daha az risk almayı seçiyor ve kriz anlarında durumu önce çözümlüyor, sonra bir çıkış planı kurgulayıp uyguluyorlar. Bu özellikleri nedeniyle kadınların günümüz iş dünyasında başarıya daha hızlı koşabildikleri varsayılıyor.

Kadınların, işgücüne erkeklerle eşit biçimde üst yöneticiler olarak da katılmaları, hem insan kaynaklarının zenginleşmesini sağlayacak hem de şirketlerin, kadınların giderek ağırlık kazandıkları paydaş grupları ile olan iletişimini güçlendirecektir. Kadınların sahip olduğu nitelikler sayesinde kuruluşlar tüm paydaşlarla daha etkin bir iletişim içine girecek ve sürdürülebilir bir gelecek için ortaklaşa çalışmanın yollarını daha hızla geliştirebilecekler.

Eczacıbaşı Topluluğu’nda bizler, sürdürülebilirlik yaklaşımımız ve Eczacıbaşı değerleri paralelinde, kadın çalışanlarımızın iletişimde de liderlik etmelerini önemsiyoruz. Bu konuya verdiğimiz önemin başlıca göstergesi Topluluk üst yönetiminde Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Grup Başkanımızın bir kadın olmasıdır. Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Grup Başkanlığı görevini Okşan Atilla Sanön yürütüyor. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (TBCSD) Yönetim Kurulu’nda Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Okşan Atilla Sanön, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nde de delege olarak yer alıyor. Sanön ayrıca, TÜSİAD Sürdürülebilir Kalkınma Görev Gücü’nün de başkanı. 

Kadınların iş yaşamına daha fazla ve etkin katılımının, iş dünyasının mevcut işleyişinin yeniden tanımlanmasına ve gelişmesine olanak sağladığına inanıyoruz. Dolayısıyla, bu alandaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi