Mevcut kariyerimizin öneminin tartışılmaz olduğu günümüzde, gerekçeleriyle hazırlanmış, gerçekçi ve etkili bir “kariyer planına” sahip olmakta önemlidir. Ancak, ne yazıktır ki birçok kişi böyle bir kariyer planına sahip değildir. Bu yazımızda sizlerle gelecekte varlığını belli edecek olan kariyer fırsatlarına uygun olarak, aranan bir çalışan olmak amacıyla profesyonel gelişiminizin sorumluluğunu nasıl alacağınıza odaklanacağız. Bizler ancak becerilerimizi geliştirme sorumluluğu aldığımızda kariyer gelişimlerimizi yönetebiliriz. Hedefimiz, kariyer gelişim planınızı hazırlarken, “nerede olmak istediğinizi” ve “oraya nasıl gideceğinizi” belirleyecek olan kariyer gelişim yapınızı oluşturmanızda yardımcı olmaktır. Kariyer başarısı, her bir pozisyonu gelecek pozisyonlara uzanan bir köprü olarak görmeyi gerektirir ve kariyerinizi tırmandırmak amacıyla geliştirmek istediğiniz becerilerinizi ve deneyimlerinizi tanımlayabilmenize dayanır. Becerilerinizi geliştirmek kariyer yönetiminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu yaklaşım bireylerin kendileri ile ilgili farkındalıklarının gelişmesine ve esnekliklerinin bilincine varmalarına olanak vermektedir.
İş değiştirme ihtiyacımız ortaya çıktığında, yaptığımız başvurularda asıl karar işverene aittir. Böyle bir durumda “kritik noktayı” aranan bir çalışan olma yolunda ortaya koyduğumuz çaba oluşturmaktadır.
İkinci Dünya savaşından önce, insanlar bir şirkette çalışmaya başlıyor uzun yıllar hatta bir hayat boyu aynı şirkette çalışmaya devam ediyorlardı. Ancak bugün birçok meslek için “tek iş”, “tek işveren” beklentisi sona erdi. Yürütülen istatistikler, lise veya üniversite diplomasına sahip, 25-34 yaşları arasındaki çalışanların ortalama beş işyeri değişikliği yaptığını ortaya koymaktadır. İş gücüne katılan bir bilim adamının bile kariyeri boyunca birkaç işveren ve iş değişikliği yaptığı düşünülürse, iş dünyasında gözlemlenen bu eğilim yakın bir gelecekte değişmeyecek demektir.
Mevcut kariyerimizin öneminin tartışılmaz olduğu günümüzde, gerekçeleriyle hazırlanmış, gerçekçi ve etkili bir “kariyer planına” sahip olmakta önemlidir. Ancak, ne yazıktır ki birçok kişi böyle bir kariyer planına sahip değildir. Bu yazımızda sizlerle gelecekte varlığını belli edecek olan kariyer fırsatlarına uygun olarak, aranan bir çalışan olmak amacıyla profesyonel gelişiminizin sorumluluğunu nasıl alacağınıza odaklanacağız.
Bizler ancak becerilerimizi geliştirme sorumluluğu aldığımızda kariyer gelişimlerimizi yönetebiliriz. Hedefimiz, kariyer gelişim planınızı hazırlarken, “nerede olmak istediğinizi” ve “oraya nasıl gideceğinizi” belirleyecek olan kariyer gelişim yapınızı oluşturmanızda yardımcı olmaktır.
Değişen iş anlayışı
Bugünün iş dünyasında profesyoneller, hızlı cevap bekleyen ve cevaplanması bir o kadar zor olan “Bundan sonraki mesleğim ne olmalı?”, “Ve ondan sonra hangi meslek?”, “Ve hatta ondan sonra hangi mesleği seçmeliyim?” sorularına kendilerini hazırlamalıdır. İş yerlerinde değişim kaçınılmazdır, dolayısıyla kariyerinizi daha aktif yönetmenizin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Etkili kariyer yönetimi, kariyeriniz üzerinde daha fazla hakimiyet kazanarak, kariyer yönünüzü belirlemenizde yardımcı olacaktır.
Kariyer başarısı, her bir pozisyonu gelecek pozisyonlara uzanan bir köprü olarak görmeyi gerektirir ve kariyerinizi tırmandırmak amacıyla geliştirmek istediğiniz becerilerinizi ve deneyimlerinizi tanımlayabilmenize dayanır.
Becerilerinizi geliştirmek kariyer yönetiminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu yaklaşım bireylerin kendileri ile ilgili farkındalıklarının gelişmesine ve esnekliklerinin bilincine varmalarına olanak vermektedir. Bireyler bu yolla, işverene sağladıkları desteği görebilmekte, değişim imkanlarını yönetebilmekte ve işlerini garantiye alarak kariyerlerinde ileriye doğru daha sağlam adımlar atabilmektedir.
Bugün iş yerlerinde rastladığımız “işe alma” ve “terfi etme” kriterleri, iş tanımından çok, beceri tanımının ön plana geçtiği değerlendirme sistemlerine dönüştürülmektedir. Bu da yeteneklerinizi, çeşitli iş sahaları yaratmakta belirleyici kılmaktadır.
İş yaşamında gerçekleşen değişimin hızı, artık kullanılmaz hale gelen becerilerin yerine, yeni rollerin ortaya çıkmasını zorunlu kılmaktadır. İçinde bulunduğumuz çalışma ortamında asıl mücadele, bireylerin yeni kariyer yollarında yürüyebilmelerine olanak verecek “beceri gelişim yolu haritası” çıkarmalarında yatmaktadır. Kariyer başarısı, her bir pozisyonu gelecek pozisyonlara uzanan bir köprü olarak görmeyi gerektirir ve kariyerinizi tırmandırmak amacıyla geliştirmek istediğiniz becerilerilerinizi ve deneyimlerinizi tanımlayabilmenize dayanır.
Becerileri Yönetmek
İşe becerilerinizin zeminini oluşturarak, kendinize “Nasıl aranan bir çalışan olurum?” sorusunu sorarak ve bu soru üzerinde düşünmeye vakit ayırarak başlayın. Beceriler, yüksek verimlilik seviyesine ulaşmanızda, size yardımcı olan başarı ile kullandığınız davranışlardır. Becerilerinizi sınıflandırmanın birçok yolu vardır. Biz sınıflandırmanıza yardımcı olmak üzere üç yol öneriyoruz:
- Kişisel beceriler, yaratıcılığı, karşılıklı etkileşimi, iç disiplini, rol model olmayı ve öğrenmeye açık olmayı kapsar.
- Teknik beceriler, işe veya ilgili sanayi alanına özeldir. Teknik bilgi ve terminolojiyi içerir.
- Fonksiyonel beceriler, birçok iş yerinde olması gereken sosyal iş becerileridir. Planlama, sözlü ve yazılı iletişim, tartışma, problem çözme, zamanlama, analitik düşünce ve rapor hazırlama becerilerini içerisine alır.
Bu üç yolu kullanmak sizde var olan becerilerinizin tamamını kavramanıza ve dolayısıyla “güçlü” ve “zayıf” yönlerinizi analiz etmenize imkan verecektir.
Aşağıdaki 5 adımlı yöntem becerilerinizin haritasını çıkarmakta size yardımcı olacaktır.
1. Adım; Becerilerinizi listeleyin, gruplandırın ve bir grubu bitirmeden diğer gruba geçmeyin.
2. Adım; Becerilerinizin güç ve zayıflık derecesini +5 ve -5 ( +5 en yüksek, -5 en zayıf) ölçeğini kullanarak değerlendirin.
Becerilerinizin “güç” ve “zayıflık” derecelerini değerlendirmenize ilave olarak, diğer veri kaynaklarını kullanmakta size fayda sağlayacaktır. Yöneticilerinizin ve astlarınızın geribildirimleri önünüzü görmenize olanak sağlar. Daha önceki performans göstergelerinden de kendiniz ile ilgili ip uçları yakalayabilirsiniz.
3. Adım; Becerilerinizi, “o” beceriyi ne kadar sevip sevmediğiniz açısından değerlendirin. Tekrar +5 -5 ölçeğini kullanın. (+5 en güçlü, -5 en zayıf)
4. Adım; Değerlendirmelerinizi ayrı bir kağıt üzerine veya tabloya yerleştirin. Daha sonra adım 2 ve 3 deki verileri kullanarak becerilerinizi puanlayın. Veri sütunlarını yerleştirin.
Becerilerinizi gösteren bir çizelge örneği şu şekilde hazırlanabilir.
Beceri Değerlendirmelerinizi Gösteren Tablo
5. Adım; Koordinatların çizelge üzerinde haritasını çıkarın.
Dört çeyrek dilimli çizelge, yüksek seviyedeki becerilerinizi ve uygulamaktan zevk aldığınız becerilerinizi biçimlendirirken kolayca kullanabileceğiniz bir araç sunmaktadır. Aynı zamanda en zayıf olduğunuz becerilerinizi ve kullanmaktan hoşlanmadığınız becerilerinizi de açıklığa kavuşturmaktadır.
Becerilerinizi listeledikten, değerlendirdikten ve çizelgesini çıkardıktan sonra, bir görevi yerine getirirken hangi becerilerin sizi motive ettiğini ve hangilerinin sizi heyecanlandırmadığını görmeye başlayacaksınız. Bunu anlamak zevk aldığınız ve sizi kariyerinizde üstün seviyeye ulaştıracak işleri seçmenize yardımcı olacaktır.
İleri Gitmek
Eğitiminizi tamamladıktan sonra, muhtemelen net bir vizyon oluşturarak hayalini kurduğunuz pozisyona ulaştınız. Bundan sonraki adım, hedeflediğiniz pozisyon ve gelecekte karşınıza çıkabilecek pozisyonlar için, aranan bir çalışan olmanızı sağlamak amacıyla mücadele etmek olmalıdır. Bu mücadelenizde, kişisel becerilerinizi geliştirmek, çalışmak istediğiniz firmalarda son kararı verecek işveren için kritik noktayı oluşturmaktadır. Bu nedenle, öğrenmeniz gereken şey:
- Hedeflediğiniz gelecekteki potansiyel görevlerde yetkinlik kazanmak için sahip olmanız gereken becerileri tanımlamak.
- Kariyer yolunuzu farklı yönde planlayıp düzenleyebilmek.
Bu yazımızla sizi motive eden becerileri tanımlamanızda yardımcı olmak üzere nasıl bir sistem oluşturacağınız konusuna ışık tutmayı amaçladık. Yolunuz açık olsun!
Kaynak:
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir