Kariyer Koçluğu

Kariyer Koçluğu

Kariyer koçluğu esasında, koçluk alanın sırtına dayanıp günlük iş aktivitelerini, yeni iş stratejileri açısından bir uzman eşliğinde gözden geçirmektir. Bölümler, ekipler ve birey üçgeni, kurum stratejileri içinde ki yerleri ve eylemleriyle incelenir. Bu süreç içerisinde bireyin amacı, çalışma biçimi, ilişki yönetimi ve yarattığı etki adım adım izlenir. “Organizasyonu nasıl yönetiyor? ve nasıl liderlik yapıyor?” soruları mercek altına alınır. Koçluk, kişinin koşulsuz ve yargısız kendini tanıma, yeterlilik ve becerileriyle yüzleşerek uygulamalarında yeni yollar açma dönemidir. Artık günümüzün kariyer basamaklarında, tanıtım danışmanı, tanıtım pazarlama bölge sorumlusu, merkez ofiste satış pazarlama yöneticisi, pazarlamanın bağlı olduğu genel müdür yardımcısı ve oradan da genel müdürlük diye bir akış yok. Bugün çalışandan beklenen, hiyerarşik kariyer planından önce yatay kariyer planı yapmasıdır. Globalleşen dünyada ki yeni koçluk hizmetlerinden birinin de Expat Koçluğu olduğu görülüyor. Yeni nesil, farklılıkları yaşamak isteyen, maceracı ve özgür bir ruh olarak tanımlanıyor. Oysa farklı coğrafya ve farklı kültürlerde görevlendirilme her pozisyon için söz konusu. Kişiye bir gün aniden, bu görevde “çok iyisin” ve “güvendiğimiz bir arkadaşımızsın” deniliyor. Kariyer haritasını çizen yol, A ve B noktaları arasındaki düz bir uçuş yolu değildir. Kariyer, bir mesleği değil onu temel alan farklı açılımları ve yaşam boyu süren gelişimi ifade edeceği için kariyer koçu iyi bir ışıktır.

Yaşamın her döneminde farklı sektörler ve görevler hayatınıza girebilir. Yeter ki siz kim olduğunuzu, ne istediğinizi bilin ve değişen iş potansiyellerini iyi tanıyıp, doğru değerlendirin.

Kariyer koçluğu yaparken ne yazık ki, Peter Drucker’ın “Pek çok insan hangi işte iyi olduğunu bildiğini düşünür ama bu görüşlerinde genellikle yanılırlar” sözünü hatırlatan çok sayıda deneyimim oldu. En acısı, yapmak istediği mesleği o veya bu sebeple ama genellikle, aile isteğiyle tercih etmiş olanların yakarışlarına tanık olmaktı. Hiç ummadığınız yaştaki ve pozisyondaki kişiler hikâyenin asıl yüzünü gösterirdi. Cümleler “ben aslında” ile başlar, ses tonu ve yüz ifadeleriyle hala doldurulamamış boşluğu hissettirirlerdi. Anlattıkları, ilk halkadaki en yakın insanlarla bile, yaşam boyu empatik bir iletişim içinde olamadıklarını ortaya koyardı.

Kimlik sorgulaması, iş yaşamının başlangıcında çok yoğundur ama yaşam boyunca da asla bitmez.

Kariyer koçluğu esasında, koçluk alanın sırtına dayanıp günlük iş aktivitelerini, yeni iş stratejileri açısından bir uzman eşliğinde gözden geçirmektir. Bölümler, ekipler ve birey üçgeni, kurum stratejileri içinde ki yerleri ve eylemleriyle incelenir. Bu süreç içerisinde bireyin amacı, çalışma biçimi, ilişki yönetimi ve yarattığı etki adım adım izlenir. “Organizasyonu nasıl yönetiyor? ve nasıl liderlik yapıyor?” soruları mercek altına alınır. Koçluk, kişinin koşulsuz ve yargısız kendini tanıma, yeterlilik ve becerileriyle yüzleşerek uygulamalarında yeni yollar açma dönemidir. 

Aile, sosyal çevre ve iş yaşamı hayatın bütünüdür. Hepsi birbirini etkiler. Her birinin doğrusu, bir diğerinin doğrusunu veya her birindeki sapma, bir diğerindeki zorluğu oluşturur. Konumuz iş yaşamı olduğuna göre; kendimize uyan, bizi besleyen iş yaşamlarını her zaman seçiyor muyuz? Bu soru herkesi bir iç hesaplaşmaya götürür. Mutlak olan şu ki, hayatın her döneminde kendi gerçeğini görmek ve doğruyu bulmak mümkündür.

Kişisel yeterliliğin ve yetkinliklerin bireyi beklentilerine ulaştırması, ancak sektörel gerekler ve kurum beklentileriyle örtüşürse mümkün olur. Kimlik sorgulaması, iş yaşamının başlangıcında çok yoğundur ama yaşam boyunca da asla bitmez. Kariyer doyumu sağlamak için bireyin beklentisi ile iş yaşamı beklentisini kesiştirmek gerekir. Kariyer koçluğu, iş dünyasının beklentileriyle bireyin beklentilerini korale edecek pek çok olanak sunar. “Nerede olmak istiyorum?” sorusunun cevabını güvenle bulmak için sistematik ve objektif süreçlerle koçluk alana, kendisini irdeleme olanağı verir. 

Olmak istenen yer konusunda verilen karardan sonra “oraya nasıl gideceğim?” sorusunun cevaplarını oluşturan, eylem planları yapılır. Daha sonra ulaşılan başarının ölçülebilen kriterlerle ele alınması ve yeni hedefler konması adımları gerçekleştirilir. Pozisyondan beklenenleri, üstün performansla gerçekleştirmenin yol ve yöntemleri için çalışılır. Bu bir tanıma, içselleştirme ve uygulama süreci olarak da tanımlanabilir.

Koçluk Hizmetinin İlkeleri

Kariyer koçluğunun olmazsa olmaz ilkeleri vardır. Batlaş Grubu’nun yaptığı kariyer koçluğunun temel ilkeleri şöyle sıralanabilir;

Koçluk sürecini yapılandırmak

  • Kurum ve koçluk alan için net gelişim planları oluşturmak, 
  • Kurum ve koçluk alan için kazanımları netleştirmek, 
  • İlişkiyi profesyonel bir ortamda, profesyonel yöntemlerle sürdürmek, 
  • Kesin sınırları olan etik ve uygulama kodlarına sıkı sıkıya bağlılık göstermek, 
  • Koçluk sürecini düzenli bir denetleme sistemi kurarak izlemek.

Kariyer koçluğunda ilişki yönetimi

  • Yeni veya yenilenecek pozisyon için gerekli davranışlar üzerinde çalışmak, 
  • Koçluk alanı dinleyen, sorgulamayan, ayna tutan, destek veren, dürüst geribildirim vermek, 
  • Gizliliği, karşılıklı anlayışı ve karşılıklı saygıyı sürdürülebilir kılan ilişki biçimi geliştirmek, 
  • Koçluk alanın güvenle ilerlemesini destekleyen bilgeliği kazandırmak, 
  • Oturumlarda güvenli ve düşünceye dayalı sonuçlar yaratan “koç olma” sorumluluğu duymak,

Kariyerde ilerlerken hayatı planlayan “kişisel vizyon” önemli bir yol göstericidir. Hayatın etkin yönetimi; kariyerin değişim yönünün bilincinde olmak ve bireysel tercihleri kurum ihtiyaçlarıyla birleştirerek ilerlemektir. Bu vizyon, 10’ar yıllık hedeflerle hangi işlerin yapılabileceği konusunda tahminde bulunulmasına olanak sağlar. Kariyer haritasını çizen yol A ve B noktaları arasındaki düz bir uçuş yolu değildir. Kariyer, bir mesleği değil onu temel alan farklı açılımları ve yaşam boyu süren gelişimi ifade edeceği için kariyer koçu iyi bir ışıktır. 

Artık günümüzün kariyer basamaklarında, tanıtım danışmanı, tanıtım pazarlama bölge sorumlusu, merkez ofiste satış pazarlama yöneticisi, pazarlamanın bağlı olduğu genel müdür yardımcısı ve oradan da genel müdürlük diye bir akış yok. Bugün çalışandan beklenen, hiyerarşik kariyer planından önce yatay kariyer planı yapmasıdır. Kurumun farklı bölümlerinde uzman veya orta düzey yönetici olmadan yönetimin üst kademelerine doğru ilerlemek kabul gören bir yol olmaktan çıkmıştır. Üretim, ürün ve satış, arge, pazarlama, stratejik planlama vb alanlar yükselmek için gereken deneyim alanlarıdır. Matriks yönetim çalışanların proje ekiplerinde yer alarak, kurumun fonksiyonlarını yakından tanımasına olanak verir.

Expat Koçluğu

Globalleşen dünyada ki yeni koçluk hizmetlerinden birinin de Expat Koçluğu olduğu görülüyor. Yeni nesil, farklılıkları yaşamak isteyen, maceracı ve özgür bir ruh olarak tanımlanıyor. Oysa farklı coğrafya ve farklı kültürlerde görevlendirilme her pozisyon için söz konusu. Kişiye bir gün aniden, bu görevde “çok iyisin” ve “güvendiğimiz bir arkadaşımızsın” deniliyor. “Seni yeni kurulacak ‘x’ bölgesinde ki yönetime veya satın alma ve birleşmenin gerçekleştiği şirketimizin ‘y’ ülkesindeki finansa vb pozisyonlara expat olarak öneriyoruz” diyerek, yeni görevler öneriliyor. Organizasyonel psikoloji literatüründe evi sat köpeği vur olarak adlandırılan bu dönem, insan yaşamının bekli de koçluk alarak hazırlanacağı en önemli dönemdir. Ama ne yazık ki, süre genellikle çok kısadır. Expat hayatında, aile ile ilgili konular % 93, kişinin kültüre uyumu ile ilgili konular % 91 gibi yüksek oranlarda sorun teşkil etmektedir. Müşteriye özelleşmiş bir hizmet verebilmek için yüksek kalibreli koçlara ihtiyaç vardır. Yapılan çalışmalar bu dönemin önemli bir stres dönemi olduğunu göstermektedir. Tatminkâr bir hazırlığın yapılmaması hüsranı da beraberinde getirmektedir.

Kariyer haritasını çizen yol, A ve B noktaları arasındaki düz bir uçuş yolu değildir. Kariyer, bir mesleği değil onu temel alan farklı açılımları ve yaşam boyu süren gelişimi ifade edeceği için kariyer koçu iyi bir ışıktır.

Kariyer yolunda dış kritikler kadar iç dinamikler de yön göstermelidir. Para ve güç kişiyi yoldan çıkartmadan, güçlü yönler, değerler ve ilgi alanlarını birleştirmek için koçluk hizmetinden yararlanmak, iş yaşamı başarısında önemli bir kilometre taşı oluşturmaktadır. Kariyer koçluğu, yöneticiye araştırmacı olma, hazırlanma, bedel ödeme ve gelişmenin süreçlerini fark etme olanağını veren biricik bir yaşantıdır. Kendine saygı duymak, biriktirdikleriyle ileriye gidebileceğinin bilincinde olmaktır. Rol modelin olması, vizyonu gerçekleştirme olanağını güçlendirir. Koç, bu süreçte amaca ulaşmak için sistematik destek veren kişidir. İş başarısı için sonuçları yönetmek yetmez, hayatı yönetmek gerekir.Pozisyonunuzu veya işinizi değiştirmek hayatınızı değiştirmektir. Bu hayat yolculuğu, sizin yolculuğunuz, bu yolculuktan zevk almak için çağdaş dünyanın tüm olanaklarını kullanın.

Yönetici Koçluğu Sizi Yolculuğa Odaklar

  • Kariyeriniz, ulaşılan bir nokta değil, yaşam boyu devam eden bir yolculuktur.
  • Adımlar “kendini tanımak” ile başlayan ve “harekete geçmek” ile tamamlanan iç içe geçmiş halkalardan oluşur.
  • Yatay kariyer, hiyerarşik kariyere kıyasla tepe yönetime çıkmanın adımlarını farklılaştırmıştır Her gün, kariyer yolunda yeni aşamalar gerektiren kararlar alınabilir.
  • Hayaller, istekler ve hatta karşımıza çıkan fırsatlar büyük bir süratle değişebilir.
  • Yeni durumlar için, plan yapmak ve hedef belirlemek, kariyer oluşturmanın kaçınılmaz bir parçasıdır.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi