Kendi mutluluğunuzdan %100 siz sorumlusunuz. Eğer iş yaşamanızda mutlu değilseniz, bir şeyleri değiştirmek sizin elinizde. Butler ve Waldrop, bireylerin kendi kariyerlerini yönetirken yollarını kaybetmelerine neden olan “4 güç alanını” açıklamıştır. Birincisi Başarı Özlemi. Bir çok kişi başkalarının başarı hikayelerini dinlerken, daha çok para kazanmaya çalışırken, başkalarının beklentilerini karşılamaya çalışırken, yollarını kaybeder. “Korku” ve “huzursuzluk”, bireylerin yollarını kaybetmelerine neden olan olan ikinci güç alanını tarif eder: Yetersizlik Duygusu. Birinci güç alanı, bireyleri yanlış hedeflere doğru sürüklerken, korku ve huzursuzluk kişileri onlar için doğru olan şeylerden daha da uzaklaştırır. Üçüncüsü Yaşanılan Dünyayı Algılayamamaktır. İnsan, yaşadığı dünyanın gerçeğini algılayamazsa, kendi dünyasının gerçeğini, yaşadığı dünyanın gerçeği sanır. Bu durum, dördüncü güç alanını ortaya çıkarır: Bireysel Farkındalık Eksikliği. Her iki alan, kişisel farkındalığın eksik olduğunu gösterir. Dünyayı Algılayamama, dünya ile ilgili yeterli bilgiye sahip olamamak ve bu eksiklikliğin doğal sonucu olarak da kendimizle ilgili yeterli bilgiye sahip olamamaktır.
Kendi mutluluğunuzdan %100 siz sorumlusunuz. Eğer iş yaşamanızda mutlu değilseniz, bir şeyleri değiştirmek sizin elinizde.
Birçok kişi kariyerini kendisinin yönettiğini düşünür. Ancak bu kişilerin çoğu hedef koymaz, plan yapmaz ve geribildirim almaz. Bütün bunlarla beraber kişisel sorumluluklarından kaçarak, başkalarından yardım bekler.
Butler ve Waldrop, bireylerin kendi kariyerlerini yönetirken yollarını kaybetmelerine neden olan “4 güç alanını” açıklamıştır. Birincisi Başarı Özlemi. Bir çok kişi başkalarının başarı hikayelerini dinlerken, daha çok para kazanmaya çalışırken, başkalarının beklentilerini karşılamaya çalışırken, yollarını kaybeder. Örneğin, sevmedikleri bir işte kendilerine daha üst bir pozisyon teklif edildiğinde, bu yeni görevi kabul ederek, kendileri için asıl önem taşıyan noktaları gözden kaçırırlar.
“Korku” ve “huzursuzluk”, bireylerin yollarını kaybetmelerine neden olan olan ikinci güç alanını tarif eder: Yetersizlik Duygusu. Birinci güç alanı, bireyleri yanlış hedeflere doğru sürüklerken, korku ve huzursuzluk kişileri onlar için doğru olan şeylerden daha da uzaklaştırır. “Başarısızlık”, “başkaları tarafından kabul görmeme”, “yetersizlik korkuları” insanın hareket serbestliğini engelleyen korkulardan sadece birkaçıdır.
Üçüncüsü Yaşanılan Dünyayı Algılayamamaktır. İnsan, yaşadığı dünyanın gerçeğini algılayamazsa, kendi dünyasının gerçeğini, yaşadığı dünyanın gerçeği sanır. Bu durum, dördüncü güç alanını ortaya çıkarır: Bireysel Farkındalık Eksikliği. Her iki alan, kişisel farkındalığın eksik olduğunu gösterir. Dünyayı Algılayamama, dünya ile ilgili yeterli bilgiye sahip olamamak ve bu eksiklikliğin doğal sonucu olarak da kendimizle ilgili yeterli bilgiye sahip olamamaktır. Dünyayı algılamamızdaki yetersizlik, nelerin mümkün olduğu, hangi seçenekleri göz önünde bulundurmamız gerektiği ile ilgili tam bir bilgiye, sağlıklı ve gerçekçi bir bakış açısına sahip olamamak ile yakından ilişkilidir. Kendimizle ilgili farkındalığımızın azlığı, yine kendimizle ilgili önemli kararlarda hata yapmamıza neden olur. Sahip olduğumuz potansiyeli, yetkinliği, ihtiyaçlarımızı gerektiği şekilde göz önünde bulunduramayız ve değerlendiremeyiz.
Yukarıda sözünü ettiğimiz her bir güç yönetilebilir. Buna ilk olarak kendimizi değerlendirmekle başlamalıyız. Kendi duygu ve düşüncelerimizi inceleyerek dünya ile ilgili farkındalığımızı geliştirdiğimizde, seçenekleri, fırsatları, ve dünyanın içinde barındırdığı gizli tehlikeleri görebiliriz. Böylelikle bireyler, korkularının, huzursuzluklarının ve kulaklarına fısıldanan hikayelerin bilincine vararak hareket ederler.Kariyer yönetiminde, tutarlılığa sahip olduğundan emin olduğumuz bireyin izleyeceği ikinci adım, fırsatları tespit etmek ve bu fırsatları faydaya çevirmektir. Takip edilmesi gereken adımlar şunlardır:
- Öğrendiğinizden emin olun. İşinizde karşınıza çıkan bütün problemleri çözüme ulaştıracağınızı hissettiğiniz zaman harekete geçin.
- Şimdi kariyer planlamayı ele alın. Neye ihtiyacınız olduğunu bir başka bireyin size söylemesini beklemeyin. Neyin değer katacağını tespit edin, diğerleri ile kendi değerlendirmelerinizi kontrol edin
- Rutini çeşitlendirin ve farklı kişiler ile biraraya gelerek, konuşarak bilgi kaynaklarınızı zenginleştirin.
- Daha az bilgiye sahip olduğunuzu düşündüğünüz konulardaki görevlerde gönüllü olun.
- İletişim ağlarınızı düşünün. Örneğin, aşağıdaki iki ilişki ağı modeli aynı sayıda asıl bağlantılara sahipler. Ancak Tahsin çok daha geniş bilgilenme ve etkileme ağına sahip.
Kendinize, “şimdiki işimde çalışırken, hedeflerime ulaşmamda bana yardımcı olacak yeni becerileri nasıl kazanabilirim?”, “hizmet verdiğim sektörlerde becerilerimin gelişimine destek verecek hangi tecrübeleri kazanabilirim?”, “kurduğum ilişki ağında bana kimler yardımcı olabilir?” sorularını sorun.
Evet, tüm bu yukarıda saydığımız adımları gerçekleştirerek kariyerinizi yeniden canlandırın, kariyerinize sahip çıkın! Asıl anahtarımız bu yaklaşımdır. Kariyerinizi planlamak, kurmak ve güçlendirmek için şimdi bir adım atın. Hemen bugün başlayın! Unutmayın, sarfedeceğiniz bu çaba herhangi bir iş ile değil, sadece sizinle ilgili!
Kaynak:
- Butler, Timothy, James Waldrop, “Discovering Your Career in Business”, Addison- Wesley, 1997.
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir