Hayalinizdeki İş İmkânsız Değil!

Hayalinizdeki İş İmkânsız Değil!

Coproline e-ticaret eğitim programını almış bir katılımcı ile süreç hakkında yapılmış bir röportaj. E-ticaret işinizi kurarken sermayeye ihtiyaç var mı gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Adı Şengül Tuzcu. Geçtiğimiz yıl çalıştığı özel şirketteki görevinden istifa ederek Coproline e-ticaret eğitim programına katıldı. Uygulamalı yürütülen eğitim süreci sırasında kendi işini internet üzerinden kurdu ve aktif ticarete başladı. Yurt dışı alıcı şirketlerle temasa geçmesinin hemen ardından Mısır’a 30.000 $ değerinde 15 Ton fındık satmayı başardı ve bu ilk işinden 5.000 $ kazandı. O artık bir ‘Online Ticaret Profesyoneli‘.

Coproline’da eğitim almaya nasıl karar verdiniz?

Uzun süre farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerde profesyonel olarak çalıştım. Açık konuşmak gerekirse, çalıştığım sürece belirli bir mesai saatine bağlı kalmak, beklediğim zam oranlarını alamamak ve bir de adil olmayan yöneticilerle mücadele etmek beni yordu. Tam kendi işimi kurarak bağımsız çalışma kararı almıştım ki Coproline programları ile tanıştım.

Girişimci insanlar kendi işlerini kurmayı düşlerler. Ancak bunu gerçekleştirmek için belli bir sermayeye ihtiyaç vardır. Online Ticaret Profesyoneli olarak çalışabilmek ve internet üzerinden ticaret yapabilmek için sermayeye ihtiyaç olmuyor mu?

Hayır olmuyor. Evden çalışarak internet üzerinde alıcı ve satıcı şirketleri buluşturmak, şirketlerin ürünlerini yurt dışına pazarlamak ve gerçekleşen satışlardan komisyon kazanmak mümkün. Bu iş için sermaye gerekmiyor. Çünkü hiçbir zaman bir ürünü parasını verip satın almıyorsunuz. Sadece pazarlamasını ve satışını yürütüyorsunuz ve bundan da komisyon kazanıyorsunuz. 

Hiç satış yapamadığınız takdirde ne olur? Sonuçta işinizden ayrılarak maaşınızdan da oluyorsunuz. Riskli değil mi? 

Tam tersi. Bu işe başlamak için insanın işinden ayrılmasına gerek yok. Neticede önemli olan mesai saatleri dışındaki zamanını iyi değerlendirerek kendisine ek bir iş daha yaratması. Günde 2 saat gibi bir zaman dilimi bu işle ilgilenmek için yeterli. Ben önce işimin altyapısını internet üzerinde kurdum ve daha sonra şirketlerle yazışmaya başladım, ilk işimi yaptıktan ve para kazanmaya başladıktan sonra kendi tercihim olarak mevcut işimden istifa ettim. 

Eğitim devam ederken işinizi kurmayı nasıl başardınız?

Açıkçası bu konuda Coproline programları oldukça başarılı yapılandırılmış. Her şey gayet açık adım adım ilerliyor. Eğitimin sonunda birde bakmışsınız işinizi çoktan kurmuşsunuz ve şirketlerle yazışmaya başlamışsınız. Başlangıç aşamasındaki en önemli adım ürünü belirlemek. Eğitimin ilk günü internetten bu konuda araştırmalarımıza başladık. Çeşitli istatistikleri inceleyerek en popüler ve alımı yüksek ürün gruplarını saptadık ve daha sonra herkes kendine bir ürün seçti. Ben 2 farklı ürün seçtim. Bunlar fındık ve deri kemerdi. Krizden etkilenmemek için pazarlayacağım ürünleri özellikle iki farklı sektörden seçtim. Eğer fındık satışında bir problem yaşarsam deri kemer pazarlayabilecektim ya da tam tersi. 

Hemen sonrasında sıra internette kendi kurumsal kimliğimi oluşturmaya geldi. İnternette bununla ilgili zengin kaynaklar mevcut. Kendi web sitenizi, logonuzu, kartvizitinizi ve antetli kağıtlarınıza kadar tüm malzemelerinizi kolayca oluşturabiliyorsunuz. Ben de bu kaynaklar yardımıyla kendi malzemelerimi oluşturdum. İnsan sürekli başka şirketler adına çalıştıktan sonra kendine ait bu malzemeleri hazırlaması açıkçası çok heyecan verici.

Böylece kendi ürünümü ve kurumsal kimliğimi yaratmış oldum. Artık sırada üreticilere ulaşmak vardı. ‘Tedarik Zinciri’ dersinde kendi ürettiğim ürünlerle ilgili olarak Türkiye’deki üreticilerle nasıl temas kuracağımı, kendimi onlara nasıl tanıtacağımı ve hangi belgeleri onlardan talep edeceğimi öğrendim ve ardından üreticilerle temas kurmaya başladım. Onlardan gerekli olan belgeleri toplayarak kendime ait bir tedarik zinciri oluşturdum. Böylece artık sattığım ürünlerle ilgili nerelerden fiyat alabileceğimi ve ürünümü nerelerden tedarik edebileceğimi biliyordum. Şu anda 20 fındık üreticisi, 18 kadar da deri kemer üreticisi ile doğrudan temasım var.

Bir sonraki adım ise kapsamlı bir pazar ve piyasa araştırması yürütmekti. İnternette bunun için kelimenin tam anlamıyla muhteşem kaynaklar var. Bu alanda ‘Pazarın Bilirkişisi’ diye adlandırılan özel bir eğitimden geçtik. Bu eğitim çok yardımcı oldu diyebilirim. Yaklaşık 30’a yakın kaynak site üzerinden araştırmalar yürüttük. Herkes kendi ürünüyle ilgili hedef ve rakip pazarları o eğitim esnasında belirledi. Ben de hedef pazarlarımı Fransa, İspanya, Mısır, Afganistan, rakip pazarlarımı ise İtalya, Çin, Amerika ve Azerbaycan olarak tespit ettim.

Hemen ardından da elektronik dış ticaret derslerinde uluslararası ticaret sitelerine (B2B) kayıtlarımı yaptırmaya başladım. Alıcılar, satıcılar, distribütörler, temsilciler, üreticiler, brokerler herkes burada. Hemen ardından başladık şirketlerle yazışmaya. Mısır’dan fındık ile ilgili alım talebi vermişler. Ben de hemen mesaj göndererek ‘Ben bu ürünü size bulabilirim’ dedim. Sonra hemen üreticilerime döndüm ve fiyat aldım. En uygun fiyat veren üretici ile antlaşmamı yaptım. Yalnız üreticim Afrika’ya peşin ödemeyle çalışabileceğini söyledi. Ben de önce Mısır’la bunu görüştüm, şartları kabul ettiler. Toplam 30.000 $’lik peşin ödeme yaptılar. Bunun %15 lik kısmı benim komisyonumdu, bu şekilde ilk işimden 5000 $ kazanmış oldum. Tabi üreticilerle alıcı şirketlerin, sizin aracılığınızla kurdukları iletişimi sizi aradan çıkartarak sürdürmemeleri gerekli. Yani komisyonunuzu garanti altında tutabilmek. Ama zaten biz bunun tekniğini de ‘İşim Garanti’ dersinde görmüştük. Bu derste sözleşmeler hazırlamayı ve garantili çalışmayı öğrendik. Yaptığınız sözleşmelerle taraflar arasındaki iletişimi siz sürdürüyorsunuz ve komisyonunuz da garanti altına alınıyor. 

Anlattıklarınız çok etkileyici. Bağımsız olarak çalıştığınızı belirtiniz, sizinle iletişime geçmek isteyenler size nasıl ulaşıyorlar? Sabit bir telefonunuz ve faksınız mı var?

Evet var ama sabit değil. Aldığım e-ticaret eğitiminde yer alan ‘Mobil Ofis’ dersinde internet üzerinden gerçek telefon ve faks numaraları aldık. Yurt dışı müşteriler o numaraları aradığında benim cep telefonum çalıyor. Oraya faks gönderdiklerinde faksı, e-posta olarak alıyorum. Yani gittiğim her yere işimi de taşıyorum. İnternet bağlantısı ve laptop işimi sürdürmek için yeterli. Böylelikle oğluma da daha fazla vakit ayırabiliyorum. 

İşi yürütürken alıcı firmalara siz mi ulaşıyorsunuz, yoksa onlar mı sizi buluyor?

Her ikisi de, uluslar arası ticaret sitelerinden alıcılara ulaşmak mümkün. Aslında siz ilan verdiğinizde onlar da size ulaşabiliyor. E-ticaret eğitiminde size, arama motorlarında nasıl ilk sıraya yerleşeceğinizi öğretiyorlar. Şu an hedef pazarlarım olan Fransa ve İspanya’daki Google’da fındık ve deri kemer yazdığınızda hazırladığım web sitesi ilk sırada yer alıyor. Bu da böyle bir hizmet almak isteyen herkesin ilk benim web sitemi görmesini sağlıyor.

Gelecek planlarınız neler?

Öncelikle biraz daha tecrübe kazanmaya ihtiyacım var. Bu sene sonuna kadar arzu ettiğim satışlarımı artırarak, ihtiyaç duyduğum sermayeyi oluşturmayı ve tüm bunlardan sonra 1-2 kişi istihdam ederek işimi büyütmeyi planlıyorum.

Size veda etmeden önce, E-ticaret ile ilgili etkileyici, doyurucu açıklamalarınızdan dolayı teşekkür eder, ikinci kariyerinizde başarılarınızın devamını dilerim.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi