İyi Bir Yönetici Aynı Zamanda İyi Bir Koçtur

İyi Bir Yönetici Aynı Zamanda İyi Bir Koçtur

Yönlendirme, değer verilen bir yöneticinin başarısını tehdit eden davranışları değiştirmesine yardımcı olmaktır. Hedefi, kişinin daha etkili olmasını sağlamak, insan kaynağını en iyi şekilde değerlendirmektir. Etkili bir yönlendirmenin basamaklarından kısaca bahsedilmiştir.

Yönlendirme, değer verilen bir yöneticinin başarısını tehdit eden davranışları değiştirmesine yardımcı olmaktır.

Mükemmellik tutkusu yüzünden ekibindeki insanların dünyasını karartan bir yöneticiyle hiç çalıştınız mı? Müşterilerin meraklı sorularını küçümseyici cevaplarla geçiştiren IT dehasıyla ne yapacağınızı düşündüğünüz oldu mu? Çalışanlarla uyumlu ilişkiler kurmakta usta ama istismara açık, yufka yürekli İK müdüründen kurtulmak ister miydiniz? Ya da yönlendirmeyle onları geri kazanmayı mı yeğlerdiniz? 

Kurum içinde sorun yaratan davranış, herkes gibi sizin de canınızı sıkıyor olabilir. Bu durumu düzeltmek için yöneticilerinize zaman ayırmaya hazır mısınız? Onlar hakkında karar vermeden önce, nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında kafa yoruyor musunuz? Bütün zorluklara rağmen yardımcı olmaya hazırsanız, iyi bir lidersiniz.

Yönlendirme, değer verilen bir yöneticinin başarısını tehdit eden davranışları değiştirmesine yardımcı olmaktır. Hedefi, kişinin daha etkili olmasını sağlamak,insan kaynağını en iyi şekilde değerlendirmektir. Etkili bir yönlendirmenin basamaklarına kısa bir göz atalım. 

Durum Değerlendirmesi 

Önce problem davranışın nedenlerine, tekrar etme sıklığına, diğer insanlar üzerindeki etkilerine bakarken bir yandan da başarılı davranışları değerlendirmek gerekir. 5N 1K’dan yaralanılır : ne, ne zaman, nerede, nasıl, neden ve kim? 

Analitik yeteneği parlak ama baskıcı bir yöneticiyi değerlendireceksiniz : Kime baskı yapıyor? Kime karşı saygılı davranıyor? Cinsiyet, kıdem, sınıf farkı gözetiyor mu? Belirli biriyle mi sorun yaşıyor, herkesle mi? Tam olarak ne yapıyor? Hangi durumlarda baskıcı davranıyor? Her zaman mı, stres altında mı? Uzmanlık alanı dışındaki bir işi yapması gerektiği zaman mı? Davranış, bulunduğu ortama göre değişiyor mu? Alışkın olduğu ortamlar dışında mı daha çok ortaya çıkıyor? Sorunlu davranış çevresindekilerde ne tepki yaratıyor? Kendi performansını nasıl etkiliyor? 

Davranışın Analizi 

En sık rastlanan sorunlu davranış, kötü alışkanlıklardan kaynaklanır. Alışkanlık ne derinlikte? Ne kadar kemikleşmiş; kolayca değiştirilebilir mi? Kişilik özelliğinden mi kaynaklanıyor, yoksa yüzeysel ve gelir geçer bir davranış mı? Sorun yaratan davranış, 

  • Yaygın bir davranış tarzının bir göstergesi mı? 
  • Tekil bir davranış mı, yoksa tekrarlanıyor mu? 
  • Karmaşık bir davranış mı, basit bir alışkanlık mı? Kök salmış davranışları değiştirmek mücadele gerektirir. 

Etkili Bir Koç Davranışı

İyi bir koç kendi davranışlarını da izler. Başkasının davranışını değiştirirken kendi davranışını da değiştirmeye hazırdır. Üst düzey yöneticilerin çoğu; rekabetçi, yargılayıcı, iş sonuçlarına odaklanmış, sabırsız kişilerdir. Oysa koç; rekabetçi değil, eğitici bir rol benimsemeli, yargılamak için değil, anlamak için gözlemeli ve eleştirmelidir.

Kaynak:

  1. Waldroop, J., T. Butler. “The Executive as Coach”, Harvard Business Review, Nov.-Dec. 1996, s.111-117.

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi