Kariyer Yapılandırma ve İnsan Kaynakları

Kariyer Yapılandırma ve İnsan Kaynakları

İşten ayrılmak ve yeni iş fırsatları aramak, kişinin kendini yeterlilikleri ve yetersizlikleriyle, artıları ve eksileriyle yeniden gözden geçirmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemi iyi kullanan ve kendiyle hesaplaşan kişiler, daha gerçekçi ve odaklanmış arayışlara yönelirler. Yeni hayatlarından ne istediklerini, ne talep edeceklerini bildikleri kadar başvurdukları kurumlara ne sunabileceklerini de biliyorlardır. Geleceklerini daha gerçekçi ölçütlerle planlama ve kariyer yapılandırma olanağı kazanırlar. Bu odaklanma kurumlara da yansır. Özellikle işe alım sürecini yönetmekle sorumlu İK birimleri karşılarında kendini doğru sunan ve kurumla ilgili beklentilerinin bilincinde bir aday bulur.

Yeterlilik ve yetersizlikleri, artıları ve eksileriyle, kendini yeniden değerlendiren kişi, daha sağlam bir gelecek kurabilir. 

Yönetici olarak bugüne kadar, çalışanlarınızı seçmek, işe almak, eğitim vermek, motivasyonlarını yüksek tutmak, ortak bir hedefe yönlendirmek gibi keyifli süreçlerde görev aldınız. Bugünse bunlardan farklı bir durumla karşı karşıyasınız: Ekibinizi küçültmek zorundasınız ve bunu yapmaktan hiç de hoşlanmıyorsunuz. Ne var ki işlerin gidişatı bunu zorunlu kılıyor. 

İşten çıkarmak bir mecburiyet, doğru, ama yıllar yılı omuz omuza her şeyi paylaşarak çalıştığınız bu insanlara şimdi ne olacak? Belki de kızgınlık ve haksızlığa uğramış olma duygusuyla şirketi suçlayacaklar. Kaybettikleri arkadaşlarından etkilenen geride kalanları toparlayıp tekrar ortak bir hedefe yönlendirmek aylarınızı alacak, verim tehlikeye düşecek. 

İşten ayrılmada destek hizmeti tüm bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için çeşitli seçenekler sunar. İşini kaybeden kişiler, mesleki düzenlerini kurmak ve yeniden üretken iş gücüne katılmak için yöntemler kazanırlar. Şirketler onca yıl işbirliği yaptıkları ve hizmetinden yararlandıkları eski çalışanlarına haksızlık etmemiş olurlar. Yeni koşullarda yeni çalışanları işe almak durumunda kaldıklarında ise, karşılarında kendini tanıyan ve doğru sunan bir aday bulurlar. 

İşten ayrılmada destek hizmeti, bir telefon, internet bağlantısı olan bir bilgisayar ve bir iki saatlik danışmanlık hizmetinden daha fazla bir şeydir. En önemli konulardan biri, seçilecek danışman şirketin destek hizmetine bakış açısını ve sunduğu içeriği sorgulamaktır. Verilen hizmet, işten ayrılan kişinin enerjisini bu yeni döneme uyum sağlamaya yöneltmeli, kendini yeniden keşfetmesine imkan vermeli, kişiye değerli ve başarılı olduğu duygusunu gerçekçi temellere dayandırarak yaşatabilmelidir. Tüm bunlar yapılandırılmış danışmanlık hizmetleri ve nesnel ölçüm araçlarının kullanılmasıyla gerçekleştirilebilir. Kariyer yapılandırma süreci, ilk bakışta ağırlıklı olarak işten ayrılmak zorunda kalan çalışanlara destek veriyor gibi görünse de, kuruma önemli yararlar sağlar. 

Bazen çalışanlar, belli bir işte ve işyerinde uzun bir süre çalışmanın sonunda, kendileriyle ve çalışma biçimleriyle ilgili bir konfor düzeni oluştururlar. Kurumun normlarını, değerlerini, standartlarını, ilişkiler ağının özelliklerini benimser, yakın dostluklar kurarlar; belirli çalışma biçimleri ve alışkanlıkları edinirler. Bir süre sonra tüm bunlar günlük ve “rutin” haline gelir ve artık sorgulanmaz olur. Kişi kendiyle ilgili bir hoşnutluk düzeyi bile geliştirebilir. 

İşten ayrılmak ve yeni iş fırsatları aramak, kişinin kendini yeterlilikleri ve yetersizlikleriyle, artıları ve eksileriyle yeniden gözden geçirmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemi iyi kullanan ve kendiyle hesaplaşan kişiler, daha gerçekçi ve odaklanmış arayışlara yönelirler. Yeni hayatlarından ne istediklerini, ne talep edeceklerini bildikleri kadar başvurdukları kurumlara ne sunabileceklerini

de biliyorlardır. Geleceklerini daha gerçekçi ölçütlerle planlama ve kariyer yapılandırmaolanağı kazanırlar. Bu odaklanma kurumlara da yansır. Özellikle işe alım sürecini yönetmekle sorumlu İK birimleri karşılarında kendini doğru sunan ve kurumla ilgili beklentilerinin bilincinde bir aday bulur. 

Bireysel programlarla üç ayı bulan bu sürecin sonunda, vizyon ve misyonu olan, etkin iletişim becerilerine sahip, kendi özelliklerinin ve yetkinliklerinin farkında, işten çıkarıldığı şirketi olumlu duygularla geride bırakmış bir işgücü iş hayatına yeniden kazandırılmış olur.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi