İş Kaybının Olumsuzluğunu Olumluya Dönüştürmek

İş Kaybının Olumsuzluğunu Olumluya Dönüştürmek

İş kaybını izleyen günlerde yaşanan stres sonucunda, kişisel enerjinin azalması, yeniden iş bulamama ve mesleki kaygılar, reddedilme korkusu ve hayatın anlamı ile ilgili kaygılarda artış görülür. Gerçekten de işinden ayrılmak zorunda kalmak hayatta önemli bir değişikliktir. İnsan sağlığını bozan stres verici olayların önemli değişikliklerden kaynaklandığını biliyoruz. Mücadele ve değişiklikten zevk alan, hayatını ve çevresindeki şartları kontrol edebileceğine inanan, gelecekle ilgili olumlu beklentiler taşıyan, yani umutları olan kişiler, üstelik bir de yakın çevresiyle olumlu duygusal ilişki içinde bulunuyorlarsa bu dönemi daha sağlıklı geçirmeyi başarabileceklerdir. Baltaş-Eksen İADE (İşten Ayrılmada Destek) programına katılanlardan birinin de dediği gibi, “Olumlu düşünce ile her şeyin yapılabileceğini gördüm.”

İş kaybını izleyen günlerde yaşanan stres sonucunda; kişisel enerjinin azalması, yeniden iş bulamama ve mesleki kaygılar, reddedilme korkusu ve hayatın anlamı ile ilgili kaygılarda artış görülür.

“Ertesi sabah her zamanki saatte kalktım, giyindim ve kahvaltı masasına oturdum. İşte o zaman gerçekten gidecek bir işimin olmadığını anladım. Şimdi ne yapacağım?… Nereye gidebilirdim ki? Ağladım ve elbiselerimi çıkardım. Tam bir hafta giyimime dikkat etmeden ve hiçbir şey yapmadan evde oturdum.”

Gerçekten de işinden ayrılmak zorunda kalmak hayatta önemli bir değişikliktir. İnsan sağlığını bozan stres verici olayların önemli değişikliklerden kaynaklandığını biliyoruz. Mücadele ve değişiklikten zevk alan, hayatını ve çevresindeki şartları kontrol edebileceğine inanan, gelecekle ilgili olumlu beklentiler taşıyan, yani umutları olan kişiler, üstelik bir de yakın çevresiyle olumlu duygusal ilişki içinde bulunuyorlarsa bu dönemi daha sağlıklı geçirmeyi başarabileceklerdir. Baltaş-Eksen İADE (İşten Ayrılmada Destek) programına katılanlardan birinin de dediği gibi, “Olumlu düşünce ile her şeyin yapılabileceğini gördüm.”

İşinden ayrılmak zorunda bırakılan bireyin stres düzeyi oldukça yüksektir. Olumsuz duygular kaygının ortaya çıkmasına neden olur. Araştırmalar kaygının yüksek olması durumunda özgüvenin düştüğünü, yaşam enerjisinin gerilediğini, kendinden memnuniyetin azaldığını, baskı ve zorlanmada artış olduğunu göstermektedir. Yetersiz kişisel enerjiye sahip olan kişinin yeniden iş bulamama ve mesleki kaygıları, reddedilme korkusu ve hayatın anlamı ile ilgili kaygılarında artış izlenmektedir. 

İADE programı bu olumsuzlukları aşmaya yardımcı olur. İş, kişinin toplumsal statüsünü, hayattan aldığı doyumu, ailesine sağladığı imkanları belirler. İşsizlik süresinin uzaması ve birikimlerin erimesi kaygı ve depresyona sebep olur. Depresyon enerjiyi bütünüyle tüketir; kişi geceleri uyuyamaz olur ya da gününü yatakta geçirmeye başlar. Hayattan alınan zevk azalır; ilgi kaybı söz konusudur. Özellikle aileyi geçindiren erkeklerde kendine güven ve saygının azalması ve değersizlik duygularına bağlı olarak eşler arası cinsel sorunlar ile ana-baba ve çocuklar arasında problemler yaşanır. 

İnsan yapısı, gerilim yaratan ve düzensizliklere yol açan koşullarla mücadeleye hazır da olsa, bu süreç içinde kişilerin bilgi ve desteğe ihtiyacı vardır. Değişime uyum sağlanabildiği oranda geçiş kolaylaşacaktır. Baltaş-Eksen İADE programı kişinin içinde bulunduğu duygu durumunu göz ardı etmeyerek, stresin sağlığı tehdit etmeyecek düzeye indirilmesini hedef alır; stresin ne olduğu, ne gibi sonuçlar doğurduğu ve nasıl başaçıkılabileceği konusunda yöntem ve teknikler sunar. Kişinin sağlığını kaybetmeden zor günleri aşabilmesine yardımcı olur. Olumlu duygular kazanan ve kendine güveni artan çalışanlar ayrıldıkları şirketi de farklı gözle görmeye başlar, çevrelerine kurumla ilgili anlayışlı ve olumlu izlenimler aktarırlar. Program, işgücü azaltmak zorunda kalan şirketin toplumsal sorumluluğunun bir işareti, eski çalışanlarına verdiği değerin bir göstergesi ve topluma verdiği mesajın bir yansımasıdır.

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi