İnsan Kaynaklarının Yeni Çalışma Alanı: İşten Ayrılmada Destek Hizmeti

İnsan Kaynaklarının Yeni Çalışma Alanı: İşten Ayrılmada Destek Hizmeti

Yeni dönemde yaşanan işten çıkarmalarda insan kaynakları zorlanmaya başladı. Şimdiye kadar, işe uygun elemanı alma, eğitme, performans ve kariyer planlarını düzenleme konusunda yöntemler ve süreçler geliştiren insan kaynaklarının yeni görevlerinden biri de, özenle seçtiği ve yatırım yaptığı elemanlarını nasıl işten çıkaracağı ve ona bu süreçte nasıl destek olabileceği konusunda yol ve yöntemler aramak oldu. İşten ayrılmada destek hizmeti ülkemizde son bir yıldır çok söz edilen bir hizmet. Birçok kişi tarafından da farklı anlaşılan bir kavram. İADE (outplacement), işten çıkartılan çalışanlarının özgeçmişlerini sektördeki diğer kurumlara göndermek veya onlar adına gazeteye iş ilanı vermek değildir. İşten ayrılmada destek hizmeti, işini kaybeden elemanın yeni durumla başedebilmesi, kendi performansını ve kariyerini yeniden gözden geçirmesi, bazı yetkinliklerinden haberdar olması amacıyla dışarıdan uzman bir kuruluş tarafından profesyonel bir destekle hayatını yeniden yapılandırma sürecidir.

İşini kaybeden kişi, kariyerini gözden geçirip yetkinliklerini yeniden keşfederek, yeni durumla başedebilir ve geleceğini yeniden kurabilir. 

Ülkemizde özellikle ekonomik krizden bu yana şirketler, iş kapasiteleri azaldığı için çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kaldı. Son yirmibeş yıldır, yeniden yapılanma, birleşme ve küçülmeler nedeniyle tüm dünyada yaygınlaşan toplu işten çıkarmalarla Türkiye de böylece tanışmış oldu.

Bir İhtiyaç…

İnsan Kaynakları birimleri daha önce de eleman çıkarmak durumunda kalmıyorlar mıydı? İşe son verme süreci hiç şüphesiz her zaman yaşanıyordu. Ancak bu sefer durum daha farklı. Neden farklı? 

  • Teknolojinin gelişmesiyle 80’li yıllarda mavi yakalı dediğimiz üretim bandında çalışanları etkileyen durum, 2000’li yıllarda beyaz yakalıları da etkilemeye başladı.
  • Eskiden işe son verme genelde performans problemlerine bağlı iken, şimdi şirketlerde iş alanının daralması gibi nedenlerle yaşanmaktadır. 
  • Önceki yıllarda işten çıkartılan kişi kısa sürede iş bulabilirken, son bir yılda ülkemizde iş bulmak ekonomideki daralma ve belirsizlikten dolayı giderek güçleşmektedir. Hatırlıyorum, büyük bir kurumun insan kaynakları bölümünde çalıştığım yıllarda başarısız performanstan, hatta disiplin probleminden dolayı işten çıkarttığımız bir çalışanın birkaç hafta sonra çok iyi olanaklarla başka bir kurumda çalışmaya başladığı haberini alır, çok şaşırırdık. O dönemde yetişmiş insan kaynağı bulmak birçok kurum için oldukça zordu.
  • Performans nedeniyle işten çıkartılan kişi geride kalan ekip üyelerini rahatlatırken, günümüzde performanstan bağımsız bir toplu işten çıkarma, şirkette kalanları rahatsız etmeye ve verimliliklerini olumsuz etkilemeye başladı. Dolayısı ile insan kaynakları ‘geride kalan sendromu’ denilen bir kavram ve zorlukla tanıştı.

Yeni dönemde yaşanan işten çıkarmalarda insan kaynakları zorlanmaya başladı. Şimdiye kadar, işe uygun elemanı alma, eğitme, performans ve kariyer planlarını düzenleme konusunda yöntemler ve süreçler geliştiren insan kaynaklarının yeni görevlerinden biri de, özenle seçtiği ve yatırım yaptığı elemanlarını nasıl işten çıkaracağı ve ona bu süreçte nasıl destek olabileceği konusunda yol ve yöntemler aramak oldu.

Bir Çözüm

İşten ayrılmada destek hizmeti ülkemizde son bir yıldır çok söz edilen bir hizmet. Birçok kişi tarafından da farklı anlaşılan bir kavram. İADE (outplacement); işten çıkartılan çalışanlarının özgeçmişlerini sektördeki diğer kurumlara göndermek veya onlar adına gazeteye iş ilanı vermek değildir. İşten ayrılmada destek hizmeti; işini kaybeden elemanın yeni durumla başedebilmesi, kendi performansını ve kariyerini yeniden gözden geçirmesi, bazı yetkinliklerinden haberdar olması amacıyla dışarıdan uzman bir kuruluş tarafından profesyonel bir destekle hayatını yeniden yapılandırma sürecidir

İADE hizmetinin kuruma mutlaka bir maliyeti vardır. Ancak birey, kurum ve toplum için sayısız kazanımları ve yararları bulunmaktadır: İşten çıkartılanların birikimini ve enerjisini yeniden ekonomi için verimli hale getirmek, kuruma vereceği zararların önüne geçmek ve kurum içinde geride kalanlara olumlu mesaj vermek. İADE hizmeti, sorunları uzun vadeli bir perspektif içinde görebilmenin ve olası olumsuz etkilerine karşı önlem geliştirebilmenin bir sonucudur.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi