Bir “İşini Kaybetme” Öyküsü

Bir “İşini Kaybetme” Öyküsü

Baltaş-Eksen İADE programından yararlanmış olan adı bizde saklı katılımcımızın duygularını bizimle paylaştığı bir yazıdır: İşten çıkartıldığım gün, tanıştırıldığım danışman firma yetkilisinin söylediklerini anlamaya çalışıyor, ancak tam da kendimi dışlanmış hissederken, bana yeni kapılar açabilecek bu davetin önemini yeterince kavrayamıyordum. Ne de olsa, firma için değerini yitirmiş, moda deyimiyle kendimi “out” olmuş gibi hissediyordum artık…

İşten çıkartıldığım gün, tanıştırıldığım danışman firma yetkilisinin söylediklerini anlamaya çalışıyor, ancak tam da kendimi dışlanmış hissederken, bana yeni kapılar açabilecek bu davetin önemini yeterince kavrayamıyordum. Ne de olsa, firma için değerini yitirmiş, moda deyimiyle kendimi “out” olmuş gibi hissediyordum artık.

İADE programının bana vereceği yaşama enerjisinin ilk işaretlerini, programın içeriğini ve konu başlıklarını inceleyince aldım. İnsanın, özellikle kriz anlarında gereksinim duyabileceği profesyonel destek ve içinde bulunduğu olumsuz durumu tersine çevirebilecek fırsat tam karşımdaydı aslında. Aynı kaderi paylaşan arkadaşlarla, hem kendimizi, hem (eski) işyerimizi hem de içinde bulunduğumuz anı nesnel olarak birlikte değerlendirme şansını yakalamıştık. Progrma başladıktan kısa bir süre sonra, çalıştığımız yeri veya kendimizi suçlamayı bırakmış, karşılaştığımız yeni durumla başetmenin yollarına odaklanmıştık. 

Belki çalışırken de sıklıkla yapmamız gereken iç yolculuğa bu program sayesinde bir kez daha çıktık. Yetkinliklerimizi, sınırlarımızı, yaşama bakış açımızı, kariyer hedeflerimizi ve iş tercihlerimizi tanımlayıp değerlendirdiğimiz bir “kendini tanıma” süreciyle işe başlamak, programı daha da keyifli hale getirdi. Ardından iş aramaya yönelik stratejilerin ve bu süreçte işimizi kolaylaştıracak teknik bilgilerin verilmesiyle kendime olan güvenim ve inancım daha da arttı. Son olarak, iş arama sürecinin uzama olasılığına karşı hazırlıklı olmamızı sağlayacak bazı bilgilerin verilmesi, programın her şey düşünülerek çok özenle hazırlandığı duygusunu uyandırdı hepimizde.

Program bittiğinde, bizi işten çıkartan kuruma karşı duyulan kızgınlıklar yerini minnet duygusuna bırakmıştı. Yeni kariyer yolunda ilerlemek için bize gereken bilgi ve enerjiyi sağlayan bu programla bizi tanıştıran eski firmamıza teşekkürler ediyordu herkes. Diğer katılımcılar gibi ben de umut dolu bir insandım artık. “Out” psikolojisinden çıkıp, “in” olacağım gün için çalışmalara büyük moralle başladım. Program sonrasında da bizi yalnız bırakmayan ve desteğini sürdüren danışmanımıza/eğitmenimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Umuyorum ki bu programın yaygınlaşmasıyla “İnsan Kaynakları”nda yönelim değişir ve işten çıkartılanlar açısından umutsuzluk, yalnızlık, kızgınlık “OUT”, “outplacement” ya da İADE “IN” olur.

(Baltaş-Eksen İADE programından yararlanmış olan adı bizde saklı bu katılımcımıza duygularını bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz.)

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi