Çoğunlukla astlarla yaşanan çatışmayı görmezden gelmek gibi bir alışkanlık vardır. Ancak bu yaklaşım özellikle yeni yöneticiler için kolaylıkla geri teper. Çatışmayı kendi haline bırakmak demek kurum içinde sorun yaratacağı gibi iş liderinin geleceğini de tehdit eder. İnsanlar çatışmaya eşlik eden duygularıyla ne yapacaklarını bilmedikleri zaman, ya çatışmayı yok sayarlar ya da çatışmayla yüzleşmekten kaçınırlar. Ancak başarılı iş liderleri karmaşık ve duygusal çatışmalarla yüzleşmeyi ve yönetmeyi zaman içinde öğrenir. Bir kere, çatışmayı duyguların tetiklediğini iyi bilmek gerekir. İkincisi, performans beklentilerini, astların kendilerinden ne beklendiğini onların anlayabilecekleri şekilde açıklamaya özen gösterilmelidir. Üçüncüsü de, yöneticinin astlarını desteklemek ve geliştirmek için sürekli geribildirim vermesi zorunludur.
Çoğunlukla astlarla yaşanan çatışmayı görmezden gelmek gibi bir alışkanlık vardır. Ancak bu yaklaşım özellikle yeni yöneticiler için kolaylıkla geri teper. Çatışmayı kendi haline bırakmak demek kurum içinde sorun yaratacağı gibi iş liderinin geleceğini de tehdit eder.
İnsanlar çatışmaya eşlik eden duygularıyla ne yapacaklarını bilmedikleri zaman, ya çatışmayı yok sayarlar ya da çatışmayla yüzleşmekten kaçınırlar. Ancak başarılı iş liderleri karmaşık ve duygusal çatışmalarla yüzleşmeyi ve yönetmeyi zaman içinde öğrenir.
Bir kere, çatışmayı duyguların tetiklediğini iyi bilmek gerekir. İkincisi, performans beklentilerini, astların kendilerinden ne beklendiğini onların anlayabilecekleri şekilde açıklamaya özen gösterilmelidir. Üçüncüsü de, yöneticinin astlarını desteklemek ve geliştirmek için sürekli geribildirim vermesi zorunludur.
Astlarla çatışma yaşandığında iş liderlerinin dikkat etmesi gereken bazı konuları şöyle toparlayabiliriz:
Çatışmanın her iki tarafını da görün.
Kendi tezinizin arkasında durun, ancak durumu astınız açısından da görmeye çalışın. Algı farkları çatışmaya neden olur. Çatışmanın iki yanını da görebilen iş liderleri sorunu daha kolay çözer.
Çatışma çözme oturumuna hazır olun.
Karşı tarafla bir araya gelmeden önce hazırlık yapın, algınızı ve bakış açınızı gözden geçirin, çatışmayı tanımlamaya hazır olun. Davranışlara odaklanın, algılardan, imalardan, dedikodulardan, motivasyonu yargılamaktan, niyetleri analiz etmekten kaçının. Sonra da rahatça konuşabileceğiniz sakin bir buluşma yeri seçin.
Çatışmayı tartışın.
Hazırlığınızı yaptıktan sonra, astınızla çatışmayı altı adımda tartışın:
- Her iki taraf ve kurum için en iyi çözümü bulmayı arzu ettiğinizi belirtin.
- Problemi kendi açınızdan tanımlayın. Tanımı yaparken kim, ne, nerede, ne zamansorularını yanıtlayın ve sergilenmiş olan davranışlara ve bu davranışların sonuçlarına dikkat çekin.
- Astınızdan problemi kendi açısından tanımlamasını isteyin. Sonra da üzerinde anlaştığınız konuları ayırt edip ortak bir zemin oluşturmaya çalışın.
- Olası çözümleri belirleyin ve değerlendirin. Yaratıcı seçenekleri dikkate alın. Her ikinizi de tatmin edecek bir çözümü seçin.
- Uygulama için bir eylem planı yapın. Elde etmek istediğiniz sonuçların, görmek istediğiniz davranışların ne olduğunu belirleyin. Astınızın sizin ne yapacağınızı, onun ne yapmasını beklediğinizi anlamasını sağlayın.
- Sonuçların nasıl gittiğini görmek için izleme toplantıları yapın. Geribildirimler ve söyleşilerle ilişkinizi takibe alın.
Süreci gözden geçirin.
Çatışma çözme oturumundan sonra bu deneyimden neler öğrendiğinizi gözden geçirin. Bir dahaki sefere neleri tekrar ederdiniz? Neleri farklı yapardınız? Bu yaşadıklarınızdan sonra astınızla aranızdaki ilişki daha mı verimli olacak yoksa daha mı sorunlu?
Her konuda olduğu gibi çatışma konusunda da gelişme, yaşananları analiz edip değerlendirerek, sonuçlardan ders alarak gerçekleşir.
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir