e-Öğrenme Projesine Başlarken…

Şirket genelinde e-öğrenme modelinin uygulanması ve çalışanların e-öğrenme ile tanışmaları, hazır e-öğrenme içerikleri sayesinde çok kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir. Öte yandan, şirket ihtiyaçlarına uygun olarak üretilmiş ve özelleştirilmiş e-öğrenme içerikleri de hiç kuşkusuz, uygulamanın başarısında önemli bir rol oynamaktadır. Ancak çalışanların ve dolayısıyla kurumun e-öğrenme, sürekli öğrenme gibi kavramlarla tanışmaları ve e-öğrenme kültürünün kurum içinde yerleşmesi için, mutlaka şirkete özel üretilmiş eğitim içeriklerine ihtiyaç yoktur. Bugün, kişisel ve profesyonel gelişimden, finansa, satış ve müşteri ilişkilerinden bilişim teknolojileri konularına kadar çok sayıda konuda geliştirilmiş, kullanıma hazır e-öğrenme içeriklerini bulmak mümkündür. Bir iki hafta içinde, şirkette özel bir e-öğrenme sitesi kurulabilir ve çalışanlar hazır e-öğrenme içeriklerine ulaşabilirler.

Şirket genelinde e-öğrenme modelinin uygulanması ve çalışanların e-öğrenme ile tanışmaları, hazır e-öğrenme içerikleri sayesinde çok kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir. Öte yandan, şirket ihtiyaçlarına uygun olarak üretilmiş ve özelleştirilmiş e-öğrenme içerikleri de hiç kuşkusuz, uygulamanın başarısında önemli bir rol oynamaktadır. Ancak çalışanların ve dolayısıyla kurumun e-öğrenme, sürekli öğrenme gibi kavramlarla tanışmaları ve e-öğrenme kültürünün kurum içinde yerleşmesi için, mutlaka şirkete özel üretilmiş eğitim içeriklerine ihtiyaç yoktur. 

Bugün, kişisel ve profesyonel gelişimden, finansa, satış ve müşteri ilişkilerinden bilişim teknolojileri konularına kadar çok sayıda konuda geliştirilmiş, kullanıma hazır e-öğrenme içeriklerini bulmak mümkündür. Bir iki hafta içinde, şirkette özel bir e-öğrenme sitesi kurulabilir ve çalışanlar hazır e-öğrenme içeriklerine ulaşabilirler. 

Başlamak için her şey tamam mı?

1) Yönetim Desteği: Öncelikle üst yönetimin ve yöneticilerin projeye inanması ve tam destek vermesi gerekmektedir. Desteğin sadece bütçe ile sınırlı kalmaması, tüm çalışanların, e-öğrenme projesinin ve sonuçlarının üst yönetim tarafından takip edildiğini bilmesi de gereklidir. Çalışanların, e-öğrenmenin şirket için yeni bir eğitim modeli ve işlerinin bir parçası olduğunu bilmeleri, projeye olan ilgilerini ve katılımlarını artıracaktır. Üst yönetimin, projeyi takip eden ve içerikleri başarıyla tamamlayan çalışanları takdir etmesi, beklenen desteğin bir diğer boyutudur.

Çalışanın kendi yöneticisi tarafından da takip edilmesi, e-öğrenme materyallerine yönlendirilmesi ve motivasyonun sağlanması da gereklidir. Bu sayede e-öğrenme, iş yapma biçiminin bir parçası haline gelebilecek ve süreklilik kazanacaktır. Yönetici desteği, sürekli öğrenen ve gelişen bir kurum kültürü yaratmanın çok önemli bir adımıdır. 

2) Internet Erişimi: Çalışanların, iş yerinden veya evden internete erişebiliyor olması gerekir. Internete bağlanabilen ve Internet Explorer versiyon 5.0 veya üst versiyonlara sahip bir bilgisayar yeterli olacaktır. Sesli eğitimleri dinleyebilmek için ses kartı ve hoparlör/kulaklık da gereklidir.

İlk Adımlar

Şirket içinde bir e-öğrenme projesine başlamadan önce ilk yapılması gereken, kısa ve orta vadeli e-öğrenme stratejisi belirlenmelidir.

  1. Öncelikle, e-öğrenme altyapısının şirket içinde mi, yoksa şirket dışında mı kurulacağına karar verilmelidir. Bir çok firma, altyapı, yazılım, teknik personel gibi maliyetlerden kaçınmak için kiralama modelini tercih etmektedir. Kiralama modeli, tedarikçi firma tarafından, internette şirket adına bir e-öğrenme sitesi kurulması, çalışanların bu site üzerinden sunulan e-öğrenme içeriklerine ulaşması modelidir. Hızlı proje uygulama avantajı da sağlayan bu model, e-öğrenme ASP (Application Service Provider) veya LSP (Learning Service Provider) hizmeti olarak bilinmektedir.
  2. İkinci soru, hangi eğitim içeriklerinin kimlere ulaştırılacağına ilişkindir. Hazır e-öğrenme içerikleri kullanılabilir veya kurum ihtiyaçlarına uygun yeni e-öğrenme içerikleri üretilebilir. Mevcut içeriklerin, şirket ihtiyaçlarına göre güncellenmesi de bir diğer seçenektir.
  3. Üçüncü aşama, iletişim araçlarını kullanarak çalışanlara e-öğrenme modelini doğru anlatmak ve onları projeye davet etmektir. e-Öğrenme projesinin çalışanlar tarafından, kendi kariyer ve gelişimleri için yapılan önemli ve değerli bir yatırım olduğunun bilinmesi projenin başarısı için kilit bir rol oynayacaktır.

Bu amaçla, gerçekleştirilebilecek çalışmalar şunlardır;

  • Ön anket çalışması: Çalışanların e-öğrenme ve proje ile ilgili bildikleri, beklentileri ve düşünceleri belirlenir ve e-öğrenme stratejisinde katkıları alınır. 
  • Pilot uygulama: e-Öğrenme projesi öncesinde hedef grubu yansıtacak kişilerle yapılacak pilot çalışma, önemli geribildirimler sağlar. Teknik çalışmalardan, eğitim ve gelişime kadar çok farklı konuda bilgi toplanır ve projenin doğru şekillenmesi mümkün olur. 
  • Marka çalışması: Projenin markalaştırılması, şirket içinde benimsenmesi ve çalışanların ilgisini uyandırması için önerilmektedir. Konsept, maskot, logo ve site çalışmalarını içerir. 
  • Lansman çalışması: Dağıtılan el kitapçıkları, duvarlara asılan posterler, merak uyandıran teaser’lar ve yönetimin katıldığı bir kokteyl ile açılış çalışmalarıyla gerçekleştirilir.

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi