İster tepeden inme olsun, isterse planlı olarak, bilerek başlatılsın, her değişim açık seçik bir vizyonla başlar. Bir amaç etrafında birleşilmedikçe ya da paylaşılan bir vizyon olmadıkça, kriz döneminde liderlik davranışından söz etmek zordur. Neden Vizyon? Vizyon insanların uğruna çaba göstermek isteyecekleri bir geleceğin resmidir. “Kurumun ne olduğunu ve nereye doğru gitmek istediğini anlamak isteyen herkese yol gösteren bir trafik işareti gibi” diyor, vizyoner liderlik konusunda çalışmalarıyla tanınan Nanus. Sunulan resim, kurumun çalışmalarına kılavuzluk eder. İlham veren, harekete geçiren ve insanları bağlayan çekici bir yanı vardır. Vizyon kurumda çalışan insanların hayatlarına anlam veren bir güçtür.
İster tepeden inme olsun, isterse planlı olarak, bilerek başlatılsın, her değişim açık seçik bir vizyonla başlar. Bir amaç etrafında birleşilmedikçe ya da paylaşılan bir vizyon olmadıkça, kriz döneminde liderlik davranışından söz etmek zordur.
Neden Vizyon?
Vizyon insanların uğruna çaba göstermek isteyecekleri bir geleceğin resmidir. “Kurumun ne olduğunu ve nereye doğru gitmek istediğini anlamak isteyen herkese yol gösteren bir trafik işareti gibi” diyor, vizyoner liderlik konusunda çalışmalarıyla tanınan Nanus. Sunulan resim, kurumun çalışmalarına kılavuzluk eder. İlham veren, harekete geçiren ve insanları bağlayan çekici bir yanı vardır. Vizyon kurumda çalışan insanların hayatlarına anlam veren bir güçtür.
“Doğru vizyon”un beş özelliği:
- İnsanlar için çekici ve harekete geçirici özelliği olmalıdır
- Çalışanların hayatına anlam katmalıdır
- Mükemmelliğin ölçütünü belirlemesi gerekmektedir
- Bugünü yarına bağlamalıdır
- Mevcut durumu değiştirmelidir
Paylaşmadan Olmaz! Bir Vizyonu Paylaşmak İçin…
- Kurumunuzu tanıyın: Niteliklerini ve amacını belirleyin.
- Kilit kişilerin katılımını sağlayın: Etkilenenleri sürece dahil edin.
- Olanakları araştırın: Geleceği öngörün.
- Yazılı bir belgeye dönüştürün: Vizyonu görünür kılın.
Lider ve izleyenlerinin bir hedefi gerçekleştirmeleri için, onları ortak bir amaç etrafında birbirlerine bağlayan bir dizi değer olması gerekir. “Kabul edilip paylaşılana kadar, vizyon boş bir rüyadan olsa olsa biraz daha fazla bir şeydir.” der Nanus.
Vizyon ancak sahiplenildiği zaman hayat bulur. Liderin kurumun bütün çalışanlarıyla paylaştığı kişisel bir vizyona sahip olup olmaması, gerçek bir lider olup olmadığının da işaretidir. Liderin vizyonu birlikte çalıştıkları tarafından mutlaka paylaşılmalıdır. Ne kadar özenle oluşturulmuş ve geliştirilmiş olursa olsun, eğer izleyenler tarafından paylaşılmıyorsa, boşuna. O halde, vizyon ancak paylaşıldığında yaşamaya başlar.
Lider bir düş yöneticisidir…
Liderlik çekici bir vizyon yaratmak, o vizyon aracılığıyla insanları bir yerlere taşımak ve aynı zamanda o vizyonu gerçekleştirmektir. Vizyon sahibi bir lider;
- Kurum için arzu edilen gelecekle ile ilgili bir imajı…
- insanlarla paylaşır ve aktarır… ve o sayede
- vizyonu eyleme dönüştürecek olan kişilere güç kazandırır.
Nanus’un dediği gibi; “Vizyon bir lüks değil gerekliliktir; vizyon olmadan çalışanların ya aklı karışır ya da daha kötüsü, birbiriyle çelişen hedefler peşinde koşarlar.”
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir