Autoliv Yönetici Grup Koçluğu Projesi

Yönetici Grup Koçluğu Projesi yöneticilerimizin güçlü ve gelişmesi gereken yönlerini tanıyarak farkındalık kazanması ve yönetim becerilerinin geliştirilmesine yönelik geliştirilmiş bir projedir. Bu proje sürecinin nasıl ilerlediğini ve süreçte yer alanlar uygulamaları yöneticilerin bakış açısından da verilen bir değerlendirme ile bu yazıda Autoliv İK ve Endüstriyel İlişkiler Müdüründen dinleyebilirsiniz.

Autoliv, tüm dünyanın önde gelen otomobil üreticilerine otomotiv güvenliğinde hizmet veren öncü bir kurumdur. 30 ülke ve 80 bağlı ortaklık ile otomotiv güvenliği için geniş ürün yelpazesi sunan bir teknoloji lideri olarak Dünya’da lider kurumlar arasındadır.

Autoliv olarak Baltaş-Baltaş ile gerçekleştirdiğimiz Yönetici Grup Koçluğu Projesindeki amacımız yöneticilerimizin güçlü ve gelişmesi gereken yönlerini tanıyarak farkındalık kazanması ve yönetim becerilerinin geliştirilmesi yönünde idi. Bu program “Liderlik Pusulası” değerlendirmesi, bireysel geribildirimi ile başlayıp, bir-iki hafta ara ile yürütülen yarım günlük beş çalışmadan oluştu. Her çalışmanın sonunda yöneticilerin iş hayatına yönelik hedefler koymaları teşvik edilip takip eden çalışmada bu hedefler izlendi. Sürecin sonunda her bir yönetici ile bireysel koçluk görüşmesi gerçekleştirildi.

Proje Akışı

Liderlik Pusulası geri bildirimin görüşmelerinde kişisel farkındalıklarının artması, kişilik özelliklerinin davranışlarına, dolayısıyla yönetim tarzlarına olan olumlu ve olumsuz yansımalarını fark etmeleri ve bu doğrultuda hedef belirlemeleri sağlandı. 

Tüm süreç boyunca Liderlik Pusulası sonuçlarından yararlanıldı, konuşulan konularla kişilik özellikleri arasında ilişkiler kuruldu. Örneğin, delegasyonda hangi kişilik özelliği olan kişilerin zorlanacağı, olumlu geribildirim vermeye kimlerin daha yatkın olacağı, dinleme konusunda hangi kişilik özelliklerinin etkili olduğu gibi. 

Liderlik yetkilikleri içinde duygusal olgunluğun gerekliliği, kendini tanıma, baskı altında çalışabilme ve belirsizliğe yön verme yetkinliğinin önemi hakkında farkındalık kazanma ile başlayan program, sonuç alan liderin duygusal zekası, durumsal liderlik teorisinin temel kavramları, geri bildirim verme-alma, etkin lider olmak ve etkili yol gösterme eğitimi ile sonlandırıldı. Seminer konuları farklı kişilik özellikleri ile ilişkilendirilerek anlatıldığı için katılımcılara katkısı daha fazla oldu.

Sürecin sonunda her bir yönetici ile gerçekleştirilen bireysel koçluk görüşmesi katılımcılar açısından hem tüm konuların hatırlanması ve tazelenmesi, hem güçlü yönleri ve gelişim alanlarının hayata nasıl yansıdığının görülmesi, hem de hedeflerinin netleşmesi açısından yararlı oldu. Koçluk görüşmesinin başlangıcında katılımcılardan sürecin genel değerlendirmesini yapmaları istendi, konularla bağlantılı olarak hem başarılı uygulama örnekleri, hem de zorlandıkları alanlar üzerinde duruldu. Kendilerine eğitmen gözlemleri ve Liderlik Pusulası raporları doğrultusunda geribildirim verilerek, gelişim alanları örneklendirildi.

Görüşme sonrasında güçlü yönleri ve gelişim alanlarını kapsayan koçluk görüşmelerinin özeti, yanlış anlaşılmaları önlemek amacıyla yazılı olarak kendilerine gönderilerek onayları alındı.

Yöneticilerin Gözünden Süreç

Yönetici Grup Koçluğuna katılan yöneticiler, kişilik özellikleriyle bağlantılı olumlu ve olumsuz davranış örneklerimi görmenin dolayısıyla, davranışlarının sebeplerini anlamanın davranışlarını yönetmeye katkıda bulunduğunu belirtmişlerdir. 

Koçluk alan yöneticiler bu sürecin kendilerine, duygusal zekanın önemini daha iyi anlattığını, hızlı tepki vermeden önce durum değerlendirmesi yapıp, mutlaka empati cümlesi ile giriş yapmanın önemini gösterdiğini, “Daha farklı bir sonuç için daha farklı ben ne yapabilirim” bakış açısını geliştirdiğini, her durumda aynı liderlik yöntemini uygulamamak gerektiğini, düşünüp planlayarak tepki vererek daha etkili iletişim kurmayı, olumsuz geribildirim vermenin yöntemini geliştirdiğini ve olumlu geribildirim vermenin önemini gösterdiğini ifade etmişlerdir. Bu projenin kendilerine bir uzman desteğinde düşünmek ve gelişmek için fırsat yarattığını belirtmişlerdir.

Yöneticilere bu sürecin sonunda neyi farklı yapacakları sorulduğunda;

  • Önce “ben”im ne yapabileceğimi sorgulamak
  • Öğrendiğim yöntemleri uygulayarak otomatik hale gelmesini sağlamak
  • Hızlı tepki vermeden önce durum değerlendirmesi yapıp, mutlaka empati cümlesi ile giriş yapmak
  • Geribildirim yöntemini kullanmak ve gelecek tepkilerle başa çıkmak

olarak belirtmişlerdir.

Sonuç

Yönetici Grup Koçluğu Projesi, kurumumuz yöneticilerine, kendi bireysel ihtiyaçlarına yönelik olarak gerçekleştirilen bir gelişim ve değişim fırsatı yaratmış ve etkin liderler olma konusunda var olan potansiyellerini desteklemiştir.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi